مورگن اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۳۰ مهرماه گفت که حکومت ایران یک عضو سپاه پاسداران را تحت عنوان سفیر به صنعا، پایتخت یمن فرستاده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در توییتی گفته است، حکومت حسن ایرلو، یک عضو سپاه و مرتبط با حزب الله لبنان را تحت پوشش «سفیر» به یمن٬ قاچاقی به نزد شبه نظامیان حوثی فرستاده است.
مورگن اورتگاس اضافه کرده است: روشن است که قصد ایران، استفاده از حوثیها برای گسترش نفوذ مخرب خود در منطقه است. مردم یمن باید به ایرلو و ایران نه بگویند.
وزارت امور خارجه ایران روز شنبه ۲۶ مهرماه اعلام کرد که حسن ایرلو، سفیر جدید جمهوری اسلامی وارد صنعا، پایتخت یمن شده است. صنعا هم اکنون در اختیار شبه نظامیان حوثی یمن است.
پنج سال پیش به دنبال گسترش درگیریها در یمن سفیر ایران در صنعا این کشور را ترک کرده بود.
جنگ یمن از سال ۲۰۱۴ در پی تصرف مناطق گستردهای از خاک این کشور از جمله صنعا، پایتخت، توسط شورشیان حوثی آغاز شد.
ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی از بهار ۲۰۱۵ با هدف مقابله با حوثیها و بازگرداندن قدرت به دولت یمن وارد این جنگ شد. با این همه حوثیها هنوز اکثر شهرهای بزرگ کشور را در کنترل خود دارند.
ابراهیم محمد الدیلم به عنوان سفیر حوثیها در تهران از سال گذشته فعالیت خود را شروع کرده است.
معمر الارياني، وزیر اطلاعرسانی دولت قانونی یمن نیز روز شنبه به این اقدام ایران اعتراض کرده و آن را تهدیدی برای ثبات منطقه دانسته است.
معمر الارياني گفته است، حسن ایرلو یکی از نیروهای قاسم سلیمانی است که به عنوان سفیر به صنعا اعزام شده است.
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه سال گذشته در حمله پهپادهای آمریکایی در نزدیک فرودگاه بغداد کشته شد.
بیشتر در این باره: اعزام سفیر جدید ایران به صنعا پایتخت تحت کنترل حوثیهادر همین حال روز گذشته، کلی کرافت سفیر آمریکا در سازمان ملل ایران را متهم کرد که با ارسال سلاح برای شبه نظامیان حوثی قطعنامه شورای امنیت را نقض میکند.
خانم کلی کرافت گفت، ایران در یمن همچنان به حمایت از شورشیان حوثی ادامه میدهد٬ شبه نظامیانی که الان شش سال است یمن را به ورطه یک جنگ خونین داخلی کشیدهاند.
او اضافه کرد: این درگیری برای مردم یمن فقر، ویرانی و رنج ناگوار به ارمغان آورده است. اکنون بسیاری از دسترسی به غذا و تأمین سایر نیازهای اساسی محرومند.
سفیر آمریکا تصریح کرد: ایران به جای کمک برای صلح و پایان دادن به این درگیری، اقدام به ارسال تسلیحات برای شبه نظامیان حوثی میکند که نقض قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت در تحریم تسلیحاتی است.
آسوشیتدپرس میگوید، جنگ در یمن بدترین بحران انسانی در جهان است که باعث گرسنگی میلیونها نفر شده است. براساس آمار گردآوری شده بیش ۱۱۲ هزار نفر از جمله جنگجویان و غیرنظامی در این این جنگ شش ساله کشته شدهاند.
برخی از رسانههای بینالمللی از جنگ یمن به عنوان جنگ نیابتی بین ایران و عربستان سعودی یاد میکنند.