مقامات مطلع از مذاکرات برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام به بلومبرگ گفتهاند، امریکا و ایران همچنان بر سر جزئیات کلیدی برای احیای این توافق اختلاف دارند و احتمالا برای حل و فصل این اختلافات چند هفته زمان نیاز باشد.
متن پیشنهادی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای خارج کردن مذاکرات احیای برجام از بنبست خوش بینیها برای دستیابی به توافق را افزایش داده است. ایران و آمریکا پاسخهای خود را به این متن ارائه کردهاند. آمریکا روز چهارشنبه پاسخ خود را به نظرات ایران درباره پیشنهاد اتحادیه اروپا ارائه کرد.
بیشتر در این باره: گانتز به مشاور ارشد بایدن: حتی در صورت احیای برجام هم باید گزینه حمله نظامی حفظ شودیک مقام بلندپایه اروپایی به بلومبرگ گفته است، دو طرف هرگز به این اندازه به احیای برجام نزدیک نبودهاند.
بلومبرگ میگوید، سخنان این مقام اروپایی مشابه اظهارات یکی از مشاوران ارشد دولت جو بایدن است.
با این حال، دو مقام دیگر مطلع از مذاکرات که خواستند نامشان فاش نشود گفتهاند، اختلافات بر سر تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت هستهای گذشته جمهوری اسلامی و همچنین پرداخت غرامت به ایران در صورت خروج دولت آینده آمریکا از این توافق همچنان ادامه دارد.
مقامهای ایران میگویند، آمریکا در صورت خروج مجدد از برجام در آینده، یعنی کاری که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق ایالات متحده، چهار سال پیش انجام داد، باید خسارت بپردازد.
بلومبرگ در ادامه نوشته است، در حالی که طرفهای مذاکره به طور علنی درباره جزئیات تحولات اخیر اظهار نظر نکردهاند، اما این احساس وجود دارد که تهران برای واگذاری امتیازات بیشتر تحت فشار باشد. در این ماه، ایران از خواست حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی صرف نظر کرد.
بلومبرگ در ادامه نوشته است، به نظر میرسد پرونده پادمانی سه مکان مشکوک به فعالیت اتمی نظامی گذشته ایران یکی از موانع اصلی برای پیشرفت در مذاکرات در هفتههای اخیر باشد.
با این حال، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، هفته جاری در مصاحبه با «پی بی اس» گفته است احتمال دست یابی به راه حلی در این زمینه وجود دارد.
رافائل گروسی تصریح کرد که احیای توافق برجام به ناظران آژانس بین المللی انرژی اتمی این امکان را میدهد که نظارت گسترده و بازرسیهای فوری را از سر بگیرند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است ۱۲ سپتامبر ، بیش از دو هفته دیگر، در وین نشست خود را برگزار کند.
بلومبرگ میگوید، ایران میخواهد ببیند شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی چگونه با این پرونده پادمانی سه مکان مشکوک برخورد خواهد کرد.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی سه ماه پیش به دلیل «عدم همکاری» ایران در روشنگری در قبال سه مکان مشکوک، قعطنامهای علیه ایران صادر کرد.
سفر مقامات اسرائیلی به آمریکا
همزمان با افزایش احتمال دستیابی به توافقی برای بازگشت متقابل آمریکا و ایران به توافق هستهای برجام، مقامهای اسرائیل تلاشهای خود را برای مخالفت با متن پیشنهادی اتحادیه اروپا تشدید کردهاند.
مقامهای اسرائیلی میگویند، احیای برجام باعث سرازیر شدن صد میلیارد دلار پول به خزانه ایران میشود و جمهوری اسلامی این پولها را خرج گسترش «تروریسم» در منطقه میکند.
در همین زمینه، بنی گانتز٬ وزیر دفاع اسرائیل روز جمعه چهارم شهریور با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در واشنیگتن دیدار کرد. او دومین مقام بلندپایه اسرائیلی است که با جیک سالیوان در یک هفته گذشته ملاقات میکند.
ایال حولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، در هفته جاری با جیک سالیوان در واشنیگتن دیدار کرد.
کاخ سفید میگوید، جیک سالیوان دیدار با بنی گانتز در خصوص تعهد آمریکا برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و همچنین لزوم مقابله با تهدیدهای جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن گفتوگو کرده است.
رسانههای اسرائیلی نیز به نقل از یک مقام این کشور میگویند، بنی گانتز در دیدار با جیک سالیوان تاکید کرده است حتی در صورت دستیابی به توافقی برای احیای برجام، آمریکا میبایست یک گزینه نظامی قابل اجرا علیه ایران را در اختیار داشته باشد.
یک مقام دفاعی اسرائیل روز جمعه به خبرنگاران گفته است که اسرائیل پیامهای «خوبی» در خصوص طرح عملیاتی آمریکا علیه ایران دریافت کرده است.
این مقام دفاعی اسرائیل توضیح بیشتری در این زمینه ارائه نکرد، اما گفت، گزینه نظامی قابل اجرا، بالقوه تضمین میکند که تهران در جریان مذاکرات برای احیای برجام انعطافپذیری بیشتری از خود نشان دهد.
اسرائیل همواره با توافق برجام مخالف بوده و استدلال میکند که ایران به دنبال ساخت بمب هستهای است. مقامهای اسرائیلی در سالهای اخیر اطلاعاتی درباره ابعاد برنامه تسلیحاتی ایران منتشر کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران با رد این اتهام میگوید برنامه هستهایش کاملا صلح آمیز و برای تولید انرژی است.
با استفاده از بلومبرگ، تایمز اسرائیل و رادیو فردا