یک منبع مطلع به رویترز گفته است، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه ۹ اردیبهشت در واشینگتن با یوسی کوهن، رئیس سازمان جاسوسی اسرائیل، و گیلعاد اردان، سفیر این کشور در ایالات متحده دیدار کرده است.
طبق این گزارش، یوسی کوهن در این دیدار «نسبت به فعالیتهای هستهای ایران ابراز نگرانی کرده است».
یک هیئت بلند پایه اسرائیلی به واشینگتن سفر کرده است تا بر «مخالفت خود با بازگشت آمریکا به توافق هستهای با ایران موسوم به برجام تاکید کند.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز سهشنبه با اعضای این هیئت از جمله مئیر بنشبات، مشاور امنیت ملی دولت اسرائیل، در واشینگتن دیدار و درباره یران گفتوگو کرد.
بیشتر در این باره: ارزیابی اسرائیل: بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریمها در هفتههای آینده حتمی است
یک منبع مطلع که خواست نامش فاش نشود به رویترز گفته است، مئیر بنشبات در این دیدار بر «آزادی عمل» اسرائیل علیه ایران در صورت لزوم تاکید کرد.
این در حالی است که الی کوهن، وزیر اطلاعات اسرائیل در مصاحبه رویترز در همین روز تاکید کرد، در صورتی که آمریکا و دیگر کشورهای با ایران به یک توافق بد هستهای دست یابند، منطقه به سمت جنگ و درگیری نظامی کشانده خواهد شد.
الی کوهن با تکرار موضع اسرائیل در خصوص ملزم ندانستن خود به دیپلماسی، گفت: یک توافق بد منطقه را به سمت جنگ سوق میدهد.
رویترز میگوید، مذاکرات روز پنجشنبه وزیر خارجه آمریکا با رئیس موساد و سفیر اسرائیل در واشینگتن، در واقع بخشی از آخرین تلاشهای دولت اسرائیل برای انتقال نارضایتی خود در قبال برنامه هستهای ایران به مقامهای آمریکایی است .
این منبع مطلع همچنین به رویترز گفته است، در نشست روز پنجشنبه مقامهای اسرائیلی نگرانی عمیق خود را از مساله هستهای ایران و دیگر فعالیتهای جمهوری اسلامی بیان کردند.
گیلعاد اردان در همین روز گفت که اسرائیل «با تاسف» به این «اطمینان» رسیده که بازگشت آمریکا به برجام و رفع بخش عمدهای از تحریمها علیه ایران، که یک «کشور افراطی» است امری «حتمی است».
همچنین منابع ارشد اسرائیلی پس دیدار هیئت این کشور با جیک سالیوان به رسانههای کشورشان گفتند که ماحصل این نشست «این تفاهم بود که با یکدیگر بر سر ایران تفاهم نداریم».
گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در واشینگتن در گفتوگو با رسانه واینت در تلآویو گفت، ارزیابی اسرائیل این است که «توافق میان آمریکا و ایران در چند هفته آینده امضا خواهد شد».
آقای اردان اضافه کرد که مقامات آمریکا به آگاهی اسرائیل رساندهاند که در روند مذاکرات غیرمستقیم با ایران، به مشکل برخوردهاند، اما اسرائیل «با تاسف» به این ارزیابی رسیده که دو طرف آمریکایی و ایرانی در چند هفته آینده به توافق خواهند رسید.
همزمان با اقدامات مقام های اسرائیلی، دور سوم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام برای احیای این توافق با حضور نمایندگان اعضای برجام شامل ایران، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه در وین پایتخت اتریش در حال برگزاری است. آمریکا در این مذاکرات به طور غیر مستقیم حضور دارد.
نحوه بازگشت ایران و آمریکا به تعهدات خود در چارچوب برجام محور اصلی این مذاکرات است. دولت جو بایدن ابراز تمایل کرده است که به برجام بازگردد، اما واشینگتن پیشتر چنین اقدامی را به اجرای کامل برجام توسط ایران مشروط کرده بود. در مقابل، مقامهای ایران بازگشت به برجام را به لغو یکجا تحریمهای آمریکا مشروط کردند.