اندکی پس از اظهارات دونالد ترامپ و ستایش او از نامهای که رهبر کره شمالی برایش فرستاده، وزارت خارجه کره شمالی گفت رزمایش مشترک کره جنوبی و ایالات متحده، مذاکرات بین دو همسایه را به بنبست میکشاند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه کره شمالی در بیانیهای که خبرگزاری رسمی آن کشور منتشر کرده، میگوید «در حالیکه رزمایش نظامی بهوضوح ما را در موضع یک دشمن قرار داده، آنها (کره جنوبی) باید به این فکر کنند که ادامه رزمایش و یا ارائه نشدن دلیل مشخص و قابل اعتمادی در مورد آن، گفتوگوهای بین دو کره را با مانع روبهرو میکند».
اشاره وزارت خارجه کره شمالی به رزمایش مشترک تابستانی ایالات متحده و کره جنوبیست، که از منظر بسیاری از ناظران عملا نسخه تعدیلشده رزمایشهای قبلی دو کشور است.
این رزمایش تمرین طرحی برای انتقال «سامانه فرماندهی و کنترل عملیات» به کره جنوبیست. سامانه از زمان جنگ دو کره تحت نظارت آمریکا قرار دارد.
در بیانیه وزارت خارجه کره شمالی آمده است «از آنجایی که مسیر فعلی حاکیست ما در آینده وارد مذاکره خواهیم شد، آنها (کره جنوبی) بهتر است فراموش نکنند که چنین مذاکرهای فقط بین جمهوری دمکراتیک خلق کره [شمالی] و ایالات متحده برگزار خواهد شد و نه بین شمال و جنوب».
کره شمالی طی دو هفته گذشته چند موشک بالیستیک کوتاهبرد آزمایش کردهاست. پیونگیانگ در روزهای گذشته سئول را تهدید کرده بود که آزمایشها «هشداری» به کره جنوبیست. با این حال گروهی از تحلیلگران میگویند پرتاب موشکها حامل پیامی برای ایالات متحده نیز هست.
اما اخیرا رئیسجمهوری ایالات متحده گفته از رهبر کره شمالی «نامه بسیار زیبایی» دریافت کرده و ممکن است دوباره با او ملاقات کند.
دونالد ترامپ روز شنبه نیز در شرحی از این نامه گفت کیم جونگاون، رهبر کره شمالی، «در نامهاش به من، خیلی محترمانه گفته است مایل به دیدار و شروع مذاکرات به محض پایان رزمایش مشترک آمریکا و کره جنوبی است».
آقای ترامپ افزوده است نامه رهبر کره شمالی «نامهای طولانی بود و بخش زیادش مربوط به گلایه از [این] رزمایش مضحک و گران بود».
رزمایشهای مشترک آمریکا با هر دو کشور کره جنوبی و ژاپن، در راستای اتحاد راهبردی واشینگتن و متحدانش در شرق آسیا، تازگی ندارد و سالهاست که برگزار میشود. علاوه بر کره شمالی که با حساسیت زیادی به رزمایشها واکنش نشان میدهد، چین و روسیه نیز گاه و بیگاه از آنها انتقاد کرده و خواستار پایان آنها شدهاند.