ساعاتی پس از بیانیه رئیس جمهوری آمریکا در روز پنجشنبه، ۲۳ مرداد، در خصوص دستیابی امارات متحده عربی و اسرائیل به «توافق تاریخی صلح»، مشاور ارشد دونالد ترامپ خبر داد که یک کشور عربی دیگر نیز «در روزهای آینده» عادیسازی کامل روابط خود با اسرائیل را اعلام خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاریها، جرد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ، افزود: «با چندین کشور دیگر در این مورد گفتوگو شده» و «بخت خوبی وجود دارد که یک کشور دیگر طی روزهای آتی این توقع را عملی کند».
به گفته وی، «امارات اولین کشوری بود که میخواست توافق با اسرائیل را علنی کند».
آقای کوشنر به نام کشور دیگر اشاره نکرد و تنها گفت: «رویدادها در جریان هستند و نمیتوان بیش از این سخن گفت.»
اما از بحرین و عمان در گمانهزنیهای سیاستمداران و رسانههای اسرائیل و منطقه به عنوان یکی از دو کشور بعدی نام برده شده که صلح با اسرائیل را خواهد پذیرفت. برخی از آنها بعید ندانستهاند که هر دو کشور یادشده به توافق عادیسازی با اسرائیل روی آورند.
در عین حال سخنان جرد کوشنر بلافاصله در بیانیه وزیر دفاع اسرائیل بازتاب یافت.
به گزارش شبکه آی ۲۴ اسرائیل، بنی گانتس شامگاه پنجشنبه ابراز اطمینان کرد که «کشورهای عرب دیگری رابطه با اسرائیل را عادی کرده و توافقهای صلح دیگری در راه است».
دونالد ترامپ در نشست ویژه کاخ سفید در پنجشنبه شب برای اعلام توافق سیاسی رهبران امارات و اسرائیل و سپس در کنفرانس خبری با خبرنگاران، ارزیابی کرد که این پیمان زمینهساز صلح خاورمیانه شده و کشورهای دیگری به صلح با اسرائیل روی آورند.
در بیانیه سهجانبه آمریکا، امارات و اسرائیل نیز درباره «توافق تاریخی» آمده بود که «ایالات متحده، اسرائیل و امارات متحده عربی اطمینان دارند که دستاوردهای دیپلماتیک با کشورهای دیگر امکانپذیر است و به اتفاق، برای دستیابی به این هدف کار خواهند کرد».
در همین زمینه وزارت خارجه سلطاننشین عمان روز جمعه، ۲۴ مرداد، در بیانیهای نوشت از تصمیم امارات برای برقراری مناسبات با اسرائیل حسن استقبال کرده و آن را تحولی تاریخی میداند.
عمان ابراز امیدواری کرد که این توافق «به برقراری صلح باثبات بر اساس تفاهمهای خاورمیانه کمک کند».
سلطان قابوس، رهبر فقید عمان، سه سال پیش در مسقط میزبان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و یک هیئت ارشد اسرائیلی بود.
بیشتر در این باره: نارضایتی فلسطینیان و استقبال بحرین و مصر از توافق اسرائیل و امارات
اما زودتر از عمان، بحرین نخستین کشوری بود که پنجشنبه شب از اعلام «توافق تاریخی صلح» بین امارات و اسرائیل استقبال و تاکید کرد که با این تحول «فرصتهای مهمتری برای تحقق صلح در خاورمیانه ایجاد شده است».
بیانیه رسمی وزارت خارجه در منامه میافزود: «پادشاهی بحرین به امارات، آمریکا و اسرائیل از توافقی که در نتیجه آن الحاق اراضی فلسطینی متوقف شده است، شادباش گرم میفرستد.»
بحرین تاکید کرده که «به تلاش برای رسیدن به صلح نهایی، عادل و جامع برای نزاع اسرائیلی- فلسطینی ادامه میدهد».
دونالد ترامپ در نشست خبری کاخ سفید گفت، اسرائیل الحاق اراضی کرانه باختری رود اردن را به درخواست او متوقف کرد و این موضوع در حال حاضر «روی میز نیست».
در بیانیه سهجانبه صلح نیز آمده بود که «درنتیجه این دستاورد دیپلماتیک و به درخواست پرزیدنت ترامپ و با حمایت امارات متحده عربی، اسرائیل اعلام حاکمیت خود بر مناطق مشخص شده در دیدگاه پرزیدنت ترامپ برای صلح را متوقف خواهد کرد و اکنون تلاشهایش را بر گسترش روابط با سایر کشورها در جهان عرب و اسلامی متمرکز خواهد کرد».
حییم سابان، یک شخصیت آمریکایی – اسرائیلی نیز که در کوششهای توافق صلح اسرائیل و امارات سهیم بوده، به سایت خبری واینت گفت دولت بنیامین نتانیاهو در برابر صلح با امارات، الحاق سرزمینهای فلسطینی را نه تعویق، بلکه لغو کرده است.
با وجود این، بنیامین نتانیاهو، در کنفرانس خبری پنجشنبه شب برای اعلام توافق صلح با امارات، در پاسخ به پرسش خبرنگاران اسرائیلی در این زمینه که حمایت حامیان راستگرای خود در یهودینشینها را از دست داده زیرا الحاق را عملی نکرد، گفت طرح الحاق فعلا و به خاطر یک صلح تاریخی و بسیار مهم که دستاوردهای کلان سیاسی و اقتصادی برای اسرائیل دارد، معوق شده است.
آقای نتانیاهو به حامیان الحاق یهودینشینها و مردم اسرائیل گفت، اهمیت توافق صلح با امارات در این است که صلح در برابر صلح به دست آمده و این باید سنگ بنای صلح با کشورهای دیگر نیز باشد، نه امتیاز دادن.
در این میان، جرد کوشنر که سرپرست تیم طراحی پیشنهاد صلح آمریکا موسوم به معامله قرن و تثبیت حاکمیت اسرائیل بر یهودینشینهای ساخته شده در کرانه باختری بود، گفته است که خشم فلسطینیان از توافق امارات و اسرائیل، او را غافلگیر نکرد، «زیرا آنها بارها و بارها به همین شیوه واکنش نشان دادهاند».
اشاره آقای کوشنر به اظهارات سران تشکیلات خودگردان فلسطینی است که تصمیم امارات را «خنجر زدن از پشت» به آرمان دیرینه فلسطینیان نامیدهاند.
دولت تشکیلات خودگردانی سفیر خود در امارات را به بازگشت به کرانه باختری فرا خواند.
فلسطینیان، ترکیه، ایران و گروههای متحد تهران در منطقه مانند حماس، شدیدترین واکنشها را به توافق صلح امارات و اسرایئل نشان دادهاند.
اما به گزارش رویترز، انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات جمعه در توییتر خود نوشت، ابوظبی از واکنشهای مثبت دولتهای جهان به توافق کشورش با اسرائیل، دلگرم شده است.
امارات بعد از مصر و اردن سومین کشوری است که با اسرائیل پیمان صلح امضا میکند.
به گزارش رسانههای اسرائیل، هیئتی از مقامات ارشد اسرائیل در روزهای آینده برای پیشبرد توافق صلح راهی ابوظبی خواهد شد.
توافق صلح اسرائیل و امارات با شرکت سران کشورها و با میزبانی دونالد ترامپ، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رسما در کاخ سفید امضا خواهد شد.