در پی نشست پرتنش سهشنبه گذشته در کنگره آمریکا که در آن رؤسای سه دانشگاه شناختهشده این کشور در مورد عملکرد خود در جریان ابراز مخالفتها و تجمعهای اعتراضی حامیان فلسطین مورد پرسش قرار گرفتند، ۷۴ تن از نمایندگان کنگره روز جمعه ۱۷ آذر خواهان کنارهگیری این رؤسا شدند.
رؤسای دانشگاههای هاروارد، امآیتی و پنسیلوانیا در جلسه استماع هفته گذشته پاسخ مستقیم ندادند که آیا فراخوان به نابودی قوم یهود، نقض اساسنامه این نهادهای آکادمیک است یا نه.
آنها گفته بودند تشخیص این امر «بستگی به زمینه» و شرایط بستگی دارد.
به گزارش سایت دِهیل و فاکس نیوز، ۷۴ عضو کنگره در نامه خود خواهان کنارهگیری «فوری» رؤسای سه دانشگاه شدند و نوشتند این مراکز آکادمیک باید «طرح عملی» ارائه دهند تا «اطمینان حاصل شود که دانشجویان و استادان یهودی و اسرائیلی در محوطه دانشگاه شما امن هستند».
اکثر امضاکنندگان درخواست استعفای رؤسای سه دانشگاه پرآوازه آمریکایی، اعضای جمهوریخواه کنگره هستند.
با این حال، برخی دموکراتها، مانند جارد مسکوویتز، با حمایت از تعلیق ریاست سه شخصیت آکادمیک در مسند ریاست این نهادهای علمی، به آنها نسبت به حمایت از «مواضع یهودستیزانه» هشدار دادند.
کمیته آموزش مجلس نمایندگان آمریکا نیز که جمهوریخواهان در آن اکثریت دارند، روز ۱۶ آذر در بیانیهای اعلام کرد که درباره عملکرد سه دانشگاه یادشده از آغاز جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس (که آمریکا و اتحادیه اروپا آن را تروریستی میدانند)، تحقیق خواهد کرد.
آن بیانیه حاکی بود که این مراکز دانشگاهی «به اندازه کافی برای رسیدگی به یهودستیزی افسارگسیخته» که پس از حمله حماس به اسرائیل تشدید شده، اقدام نکردهاند.
به گزارش رویترز، الیزابت مگیل، رئیس دانشگاه پنسیلوانیا، سالی کورنبلوث، رئیس امآیتی، و کلودین گی، رئیس هاروارد، در نشست استماع کنگره در روز ۱۴ آذر از دادن پاسخ آری یا خیر به پرسشهای الیز استفانیک، یک نماینده جمهوریخواه، در خصوص نقض اساسنامه دانشگاهها از راه «فراخوان به نسلکشی یهودیان» خودداری کردند.
آنها گفتند که طیف گستردهای از سخنان مطرحشده در دانشگاه که ممکن است تنفرآمیز باشد، تحت حمایت متمم اول قانون اساسی آمریکا و سیاستهای دانشگاه است.
سه رئیس دانشگاه همراه با تیمهایی از وکلا در نشست کنگره حضور یافته بودند.
به گزارش رویترز، رئیس دانشگاه هاروارد در پی نشست کنگره از نحوه سخنان خود پوزش خواست. او گفت «چیزی جز پشیمانی احساس نمیکند.»
خانم مگیل نیز در ویدئوی کوتاهی پس از آن نشست گفت دانشگاه او به سرعت سیاستهای خود را در مورد سخنان نفرتانگیز «بررسی و شفافسازی خواهد کرد.»
با این حال، نشست یادشده در کنگره بازتابی گسترده در محافل سیاسی و اجتماعی آمریکا همچنین در رسانهها و جامعه اسرائیل داشته است و به گزارش شبکههای کان، ۱۲ و ۱۳ تلویزیون اسرائیل، سیاستمداران و مردم این کشور از نحوه سخنان رؤسای سه دانشگاه آمریکایی تکان خوردهاند.
شماری از دانشجویان و استادان یهودی و دانشجویان و استادان اسرائیلی در این مراکز به رسانههای اسرائیلی گفتهاند که با افزایش فعالیتهای حمایت از فلسطینیان و شعارهایی مانند «از نهر تا بحر» که همراستا با شعارهای اساسی حماس در نابودی اسرائیل است، از جان خود نگران شدهاند.