جکی ولکات، سفیر آمریکا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی سه شنبه ۱۴ اسفند با اشاره به دلایل خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران گفته است، همانطور که دونالد ترامپ مشخص کرده، ایالات متحده به دنبال توافق جامعی با ایران است.
به گزارش وب سایت وزارت امور خارجه آمریکا، جکی ولکات در سخنرانی خود در جلسه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از این نهاد خواسته است به راستی آزمایی از تعهدات ایران ادامه دهد.
جکی ولکات گفته است: آمریکا خیلی شفاف توضیح داده است که چرا که از توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شد.
آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان با ایران در سال ۱۳۹۴ در وین بر سر حل بحران هستهای جمهوری اسلامی به توافق رسیدند. طبق برجام، ایران محدودیتها بر برنامه هستهای خود را پذیرفت در مقابل تحریمهای هستهای علیه این کشور لغو شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که منتقد توافق هستهای با ایران است در ۱۸ اردیبهشت سال جاری از برجام خارج شد و دلیل آن را «نقض روح این توافق»، فعالیتهای موشکی بالستیک و نقش منفی تهران در خاورمیانه دانست.
جکی ولکات گفته است که خواست آمریکا از ایران، پایان دادن به رفتار بیثبات کننده و بازگشت به میز مذاکره است.
سفیر آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح کرده است: «رئیسجمهور ترامپ به صراحت اعلام کرده است که ما به دنبال دستیابی به توافقی جامع با ایران هستیم که کلیت نگرانیهای ما را رفع کند و زمینه ادغام کامل ایران در جامعه بین المللی را به لحاظ سیاسی و اقتصادی فراهم کند. »
بیشتر در این باره: آمانو: ایران به برجام پایبند بوده است؛ راستیآزمایی اطلاعات پادمانی زمانبر استوی اضافه کرده است: در راستای دستیابی به چنین توافق جامعی، به ایران پیشنهاد عادی سازی کامل روابط با جامعه بین المللی را ارائه میکنیم.
جکی ولکات تصریح کرد که این پیشنهاد شامل: «پایان دادن به تمامی تحریمهای آمریکا و نه بخشی از آنها، عادی سازی کامل روابط دیپلماتیک و تجاری، کمک به دستیابی به فناوری پیشرفته مناسب و حمایت از به روز کردن اقتصاد ایران و ادغام آن در نظام اقتصادی بین المللی خواهد بود.»
سفیر آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی اضافه کرد: برای رسیدن به چنین هدفی، ایران می بایست رفتارش را تغییر دهد و گامهایی را بردارد که نشان دهند ماهیت برنامه هستهای ایران برای همیشه به طور کامل صلحآمیز باقی خواهد ماند.
جکی ولکات تاکید کرده است در صورت فقدان تضمینهای لازم برای راستی آزمایی موثر، امکانی برای موفقیت دیپلماسی وجود نخواهد داشت.
وی همچنین گفته است: ایران میبایست صادقانه توضیح دهد که چرا آرشیو عظیمی از فعالیتهای گذشته خود برای (ساخت) تسلیحات هستهای را نگهداری کرده است. ایران برای سالها از این مدارک و فایلها نگهداری میکرده در حالی که در چارچوب برجام متعهد شده است که هرگز ساخت سلاح هسته ای را دنبال نخواهد کرد.
سفیر آمریکا همچنین گفته است، آژانس بین المللی انرژی اتمی برای فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت در ایران میتواند روی حمایت کامل آمریکا حساب کند.
در همین زمینه، روز گذشته یوکیا آمانو، مدیرکل این نهاد بینالمللی، در ابتدای نشست فصلی شورای حکام آژانس با اشاره به اینکه «ایران در حال اجرای تعهدات هستهایاش در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک است» گفت: «تداوم اجرای کامل این تعهدات توسط ایران امری کلیدی است».
آقای آمانو اضافه کرد که راستیآزمایی آژانس درباره عدم انحراف مواد هستهای اعلامشده از سوی ایران، تحت «موافقتنامه پادمان»، ادامه دارد و این فرایند زمان بر است.