انتقاد متیس از اقدامات «قهری» پکن در دریای جنوبی چین

جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، روز شنبه در یک سخنرانی ضمن تأکید بر همکاری کشورش با پکن، از اقدامات «قهری» چین در دریای جنوبی این کشور انتقاد کرد.

وزیر دفاع ایالات متحده که به گزارش خبرگزاری رویترز روز شنبه، ۱۲ خردادماه، در سنگاپور سخنرانی می‌کرد در عین حال تأکید کرد که پنتاگون از «رقابت قوی و محکم» در برابر پکن ابایی ندارد.

چین تمامی آب‌های دریای جنوبی چین را قلمرو خود می‌داند و در سال‌های اخیر با در پیش گرفتن سیاستی تعرضی سعی کرده جزیره‌های صخره‌ای را که زیر سطح دریا فرو رفته بودند توسعه دهد.

چین در برخی از این جزایر تاسیسات رادار و باندهای پرواز ساخته و اخیراً سامانه‌های تسلیحاتی نیز مستقر کرده است.

در مقابل کشورهای همسایه چین به علاوه آمریکا به شدت با این سیاست مخالفند و آن را نشانه «توسعه‌طلبی» چین می‌دانند.

از سوی دیگر دیوان بین‌المللی لاهه سال گذشته ادعای مالکیت چین بر این قلمرو دریایی را رد و اعلام کرد اقدامات چین باعث ایجاد تنش در سطح منطقه و نقض تمامیت ارضی فیلیپین است که مدعی مالکیت بخشی از این قلمرو دریایی است.

دولت چین این حکم را مردود می‌داند.

رویترز در گزارش خود می‌گوید که اظهار نظر تازه ژنرال جیمز متیس در زمانی مطرح می‌شود که میان دو کشور آمریکا و چین «تنشی فزاینده» وجود دارد، هم در عرصه تعرفه‌های تجاری صادرات و واردات و هم در زمینه دریای جنوبی چین.

آقای متیس که به گفته خود قرار است در ماه جاری میلادی به پکن سفر کند در ادامه سخنرانی خود در روز شنبه گفت: «خط‌مشی چین در دریای جنوبی در تقابل آشکار با شفافیتی است که استراتژی ما مبتنی بر آن است، و این اهداف بزرگ‌تر چین را زیر سوال می‌برد».

او در عین حال ادامه داد:‌ «رابطه ما با چین رابطه‌ای سازنده و نتیجه‌محور خواهد بود، هر جا ممکن باشد همکاری می‌کنیم و هر جا لازم شد از رقابت قوی و محکم ابایی نداریم.»

مقام‌های چین هنوز به این اظهار نظر وزیر دفاع آمریکا پاسخی نداده‌اند.

با این حال روزنامه گلوبال‌نیوز، نزدیک به حکومت پکن، در سرمقاله خود مقصر تنش در دریای جنوبی را ایالات متحده دانسته است که «به افزایش حضور نظامی خود در منطقه ادامه می‌دهد و طبیعتا چین را وادار می‌کند که تسلیحات دفاعی خود در جزایر را ارتقا دهد».

ماه گذشته، نیروی هوایی چین در اقدامی در قالب یک مانور نظامی و آموزشی بمب‌افکن‌های خود را در جزایر مورد مناقشه دریای جنوبی نشاند، اقدامی که به افزایش نگرانی ویتنام و فیلیپین، دو متحد آمریکا، دامن زد.

یک سال پیش در چنین روزهایی، چین خود به عبور یک ناوشکن مجهز به موشک‌های هدایت‌شونده آمریکا از نزدیکی جزایر مصنوعی که پکن در آب‌های دریای جنوبی ساخته به‌شدت اعتراض کرد.

جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، پیشتر هم تأکید کرده است که واشینگتن از تلاش چین برای محدود کردن فعالیت‌های کره ‌شمالی استقبال می‌کند، اما نظامی‌گری در جزایر دریای چین جنوبی را نمی‌پذیرد.

آقای متیس روز شنبه به موضوع مذاکره با کره شمالی تنها اشاره‌ای گذرا کرد، اما در همین اشاره کوتاه هدف از مذاکرات را «پاک کردن قابل راستی‌آزمایی و غیرقابل برگشت تسلیحات اتمی از شبه‌جزیره کره» توصیف کرد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز جمعه، ۱۱ خرداد، خبر داد که بالاخره نشست او با رهبر کره شمالی در روز ۱۲ ژوئن (۲۲ خرداد) در سنگاپور برگزار خواهد شد.

این تصمیم دونالد ترامپ پس از جلسه یک‌ساعته‌ای اعلام شد که وی در دفتر خود با کیم یونگ چول، از مقام‌های ارشد کره شمالی، داشت.

با استفاده از گزارش رویترز؛ ف.دو./م.ا.