مجلس نمایندگان ایالات متحده قطعنامهای صادر کردهاست که در آن «پاکسازی قوم روهینگیا» در کشور میانمار محکوم شدهاست. قانونگذاران آمریکایی خواستار «پایان دادن به حملات» علیه اقلیت مسلمان در میانمار شدهاند.
این قطعنامه دو هفته پس از آن تصویب میشود که ایالات متحده رخدادهای میانمار را «پاکسازی قومی» نامید و تاکید کرد افرادی که در این وقایع مسئول هستند، به مجازات خواهند رسید.
بنا بر گزارشها از آمریکا، قطعنامه تصویبشده در مجلس نمایندگان در ۱۵ آذر ماه، نخستین گام در جهت اعمال تحریمها و فشارهای اقتصادی احتمالی بر دولت و ارتش میانمار بهشمار میرود.
اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی، مجلس نمایندگان کنگره ایالات متحده، گفته است «این یک مسئله اخلاقی و در عین حال مسئله امنیت ملی است». آقای رویس میگوید «وقتی بیثباتی و افراطیگری در آن بخش از جهان رشد کند، امنیت همه سلب میشود».
این قطعنامه همچنین از آنگ سان سو چی، که در عمل رئیس دولت میانمار بهشمار میرود، خواستهاست با همکاری ارتش آن کشور کمکهای انساندوستانه را در دسترس شهروندان قرار داده و موجبات مصالحه را فراهم سازد.
وزارت خارجه ایالات متحده در نخستین روز آذر ماه اعلام کرد رخدادهای میانمار «پاکسازی قومی» بهشمار میرود. رکس تیلرسون، وزیر خارجه آن کشور، گفته است «پس از بررسی دقیق و محتاطانه اطلاعات قابل دسترس، برای ما محرز شده که اتفاقات استان شمالی راخین پاکسازی قومی علیه روهینگیاییهاست».
این در حالیست که آقای تیلرسون در سفری که پیش از این سخنان به میانمار داشت، از استفاده از «پاکسازی قومی» در مورد اقلیت مسلمان خودداری کرده بود.
در ماههای گذشته و پس از حملاتی که گروه شبهنظامی «ارتش آزادیبخش روهینگیا» علیه مرزبانان و نیروهای امنیتی میانمار داشته، و سپس واکنشها به این حملات، خشونتها و تنشها، بهطور مشخص علیه اقلیت مسلمان بالا گرفتهاست. البته میانمار اساسا از پذیرش حق شهروندی برای روهینگیاییها و عضویت آنها در میان ۱۳۵ گروه قومی این کشور خودداری کرده و آنها را مهاجران غیرقانونی میداند. این در حالیست که این اقلیت، نسلهاست ساکن میانمار است.
برآوردها نشان میدهد که دستکم ۶۰۰ هزار نفر از اقلیت روهینگیای ساکن میانمار طی ماههای گذشته و با افزایش خشونتها در آن کشور، آواره شده و به بنگلادش پناه بردهاند. موضوعی که خود به بحران انسانی موجود در منطقه دامن زدهاست. سازمانها و ناظران حقوق بشر نیروهای ارتش میانمار را به اقداماتی مانند تجاوز گروهی نیز متهم کردهاند. آنگ سان سو چی، برنده جایزه نوبل صلح، که با انتقادهای زیادی در مورد رویکرد و اداره شرایط روبهرو است، در اوایل پاییز گفته بود دولت او نگران بررسیهای دقیق و موشکافانه در مورد وقایع نیست و میخواهد مطمئن باشد که اتهامهای واردشده «برپایه شواهد و مدارک خللناپذیر وارد شدهاست». از سوی دیگر، در میانه ماه نوامبر، سازمان دیدبان حقوق بشر با تاکید بر اینکه تنشهای فعلی جان «هزاران تن از اقلیت مسلمان را گرفته» گفته بود خانم آنگ سان سو چی، خود «بخشی از مشکل» است.