مقامات فعلی و سابق آمریکایی به شبکه انبیسی نیوز گفتهاند، به احتمال زیاد ایران دستور حمله پهپادی به اقامتگاه مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق را نداده است و این حمله نشان میدهد که جمهوری اسلامی در حال از دست دادن کنترل بر شبه نظامیان شیعه در عراق است.
این مقامها تصریح کردهاند که «تقریباً به طور قطع» این حمله به اقامتگاه نخست وزیر عراق در منطقه امنیتی بغداد٬ توسط نیروهای شبه نظامی شیعه انجام شده است که ایران آنها را تسلیح و حمایت میکند.
بیشتر در این باره: حمله پهپادی به اقامتگاه کاظمی؛ دیدار نمایندگان گروههای شیعه با نخستوزیر عراقیک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا و دو مقام سابق آمریکایی به ان بی سی نیوز گفتهاند، این ترور ناکام نشان میدهد که به دنبال کشته شدن کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس، و ابومهدی مهندس از رهبران ارشد حشد الشعبی در حمله پهپادی آمریکا در دی ماه سال ۱۳۹۸ در فرودگاه بغداد٬ ایران برای حل منازعات داخلی بین رهبران شبه نظامی شیعه در عراق با مشکل مواجه بوده است.
این مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا اضافه کرده است، منصفانه است که بگوییم ایران از زمان کشته شدن قاسم سلیمانی دیگر کنترل چندانی بر این گروهها ندارد.
حمله پهپادی به محل اقامت مصطفی کاظمی بامداد یکشنبه ۱۶ آبان صورت گرفت و بر اساس بیانیه وزارت کشور عراق، این حمله با سه پهپاد متفاوت انجام شد که دو پهپاد سرنگون شدند و پهپاد سوم به محل اقامت مصطفی کاظمی برخورد کرد. گفته میشود در این حمله به مصطفی کاظمی آسیبی نرسید، اما چند نفر از محافظان مجروح شدند.
بر اساس تصاویر منتشر شده توسط مقامات عراقی، بر اثر اصابت این پهپاد انفجاری، به قسمت بیرونی این اقامتگاه آسیب وارد شده است.
ایران این حمله را محکوم کرده و هرگونه نقشی در آن را رد کرده است.
ژنرال فرانک مککنزی، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده پیشتر به تلویزیون الحره گفته بود که شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران حمله پهپادی به اقامتگاه مصطفی الکاظمی در منطقه سبز بغداد را انجام دادند.
داگلاس سیلیمن، سفیر پیشین آمریکا در عراق نیز به انبیسی نیوز گفته است٬ ترور مصطفی کاظمی در راستای منافع استراتژیک ایران نیست، زیرا خطر ایجاد زنجیرهای از حوادث و تحولات ناپایدار در مرزهای ایران را به همراه خواهد داشت.
سفیر پیشین آمریکا اضافه کرده است، اگر ایران دستور حمله هواپیمای بدون سرنشین به کاظمی را بدهد، بسیار متعجب خواهم شد. ایران خواهان عراقی کاملاً بی ثبات نیست، بلکه جمهوری اسلامی صرفاً عراقی را میخواهد که به اندازه کافی نامتعادل باشد که بتواند نفوذ قابل توجهی سیاسی و اقتصادی در این کشور داشته باشد.
داگلاس سیلیمن تصریح کرد٬ از زمان کشته شدن قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس که معاون فرمانده حشد شعبی و رهبر واقعی شبهنظامیان طرفدار ایران در عراق بود، جنگ بر سر قدرت بین گروههای شبه نظامی در گرفته است.
او در ادامه گفته است به همان اندازه که بین رهبران شبه نظامیان شیعه در عراق منازعه وجود دارد ، بین رهبران گروههای شبهنظامی و تهران نیز تنش وجود دارد.
پیش از حمله پهپادی به اقامتگاه نخست وزیر عراق، هواداران گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران علیه نتایج انتخابات پارلمانی عراق اعتراضات خیابانی برگزار کرده و علیه مصطفی کاظمی شعار داده بودند.
انتخابات پارلمانی پیش از موعد در عراق روز یکشنبه ۱۸ مهر ماه (۱۰ اکتبر) با مشارکت حدود ۴۱ درصد واجدان شرایط برگزار شد ولی میزان آرای احزاب وابسته به شبهنظامیان شیعه مورد حمایت ایران در این انتخابات به شدت کاهش یافت و هواداران این گروهها ادعا میکنند که در رایگيری تقلب شده است.
معترضان از جمله هواداران گروههای شیعه «عصائب اهل الحق» و «گردانهای حزبالله» هستند. هر دو گروه زیر چتر حشد شعبی فعالیت میکنند. این گروه تنها موفق به کسب ۱۵ کرسی پارلمان شده است، در حالی که در انتخابات گذشته با در اختیار داشتن ۴۸ کرسی دومین ائتلاف قدرتمند در پارلمان بود.
با استفاده از ان بی سی نیوز و رادیو فردا