رسانههای اسرائیل روز دوشنبه ۲۲ آذر گزارش دادند که آمریکا درخواست اسرائیل برای دریافت زودهنگام هواپیماهای سوخترسان را که برای طرحهای این کشور در صورت حمله احتمالی به ایران اهمیت اساسی دارند، «رد کرده است».
بر اساس این گزارشها، مقامات اسرائیلی به تازگی از آمریکا درخواست کرده بودند که بوئینگهای کیسی-۴۶ را که ویژه سوختگیری در هوا برای جنگندهها است، زودتر از موعد در اختیار این کشور بگذارد.
اما به گزارش وای.نت، پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، درخواست را رد کرده است.
طبق برنامه اولیه، آمریکا قرار است دو فروند نخست از این بوئینگهای سوخترسان را دستکم چهار سال دیگر به ارتش اسرائیل تحویل دهد.
کمیتهای از وزیران دولت اسرائیل که مسئول تصویب خریدهای تسلیحاتی است، دریافت چهار فروند از این بوئینگها را به آمریکا سفارش داده است.
بوئینگهای کیسی-۴۶ قادر به پرواز تا اهدافی در ۱۱ هزار کیلومتر دورتر است و میتواند ۱۱ تا ۱۲ ساعت در هوا بماند. این هواپیماها برای سوخترسانی به جنگندهها، در صورت مشارکت در عملیات جنگی طولانی، نقش تعیینکنندهای دارند.
بیشتر در این باره: رسانههای اسرائیل: گانتز جدول زمانی حمله به ایران را به آمریکاییها ارائه کرده استبه نوشته وای.نت، برای ارتش اسرائیل دریافت این هواپیماهای سوخترسان جهت «موفقیت عملیات حمله به ایران، اهمیت حیاتی دارد».
ارتش اسرائیل تعویض این بوئینگها به جای هواپیماهای کنونی سوخترسان خود که قدمتی ۵۰ ساله دارد، را دلیل این خرید نظامی عنوان کرده بود.
پول این معامله ظاهرا از محل کمکهای نظامی آمریکا به اسرائیل که کماکان معادل سه میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در سال است، تامین شده است.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، هفته گذشته در جریان سفر به واشینگتن و دیدار با لوید آستین، همتای آمریکایی خود، گفته بود که قصد کشورش برای عملیات نظامی علیه ایران، در صورت ادامه پیشرفت برنامه اتمی تهران، جدی است.
او همچنین در ایالت فلوریدا گفته بود که به ارتش کشورش دستور داده است تا برای حمله به ایران آماده باشند.
یک مقام ارشد امنیتی اسرائیل جمعه شب گفت که بنی گانتز «جدول زمانی» حمله اسرائیل به ایران را به اطلاع آمریکا رسانده است.
آمریکا به این خبر واکنش نشان نداده است اما یک روز پیش از آن، وزارت دفاع آمریکا گزارش رویترز در مورد رزمایش مشترک آمریکا و اسرائیل برای آمادگی جهت حمله به ایران را تایید نکرد.
از سوی دیگر، به نوشته وای.نت، با وجود آنکه پنتاگون درخواست اسرائیل برای تحویل دو بوئینگ سوخترسان را رد کرده اما مقامات اسرائیل کماکان «امیدوارند» که این دو هواپیما در سال ۲۰۲۲ به ارتش این کشور تحویل داده شود.
با وجود تشدید فشار اسرائیل بر آمریکا برای اعمال تحریمهای سنگینتر و خودداری از کاهش تحریمهای فعلی علیه تهران، دولت جو بایدن هنوز صریحا از «گزینه نظامی» در برخورد با ایران سخن به میان نیاورده است.
مقامات آمریکا پیوسته گفتهاند که رئیسجمهوری بایدن «گزینههای دیگری» در صورت شکست دیپلماسی و تداوم پیشرفتههای برنامه اتمی ایران در اختیار دارد.
جمهوری اسلامی ایران اما مذاکرات وین را «گفتوگوهای رفع تحریمها» دانسته و اصرار دارد که تنها با لغو همه تحریمها حاضر به بازگشت به تمامی تعهدات خود بر اساس برجام است.
رسانههای حکومتی در ایران رفتوآمدهای فزاینده رهبران اسرائیل به آمریکا ضمن افزایش تهدید علیه ایران به حمله نظامی را، «بازی بزدلانه واشینگتن- تلآویو» خواندهاند.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، روز ۲۱ آذر مدعی شد که چون آمریکا تمام کارتهای بازی خود را خرج کرده و اهرم فشار بیشتری علیه ایران ندارد، با «فضاسازی رسانهای- روانی» چنین جلوه میدهد که آمریکا و اسرائیل «آماده گرفتن وحشتناکترین تصمیمات» در قبال ایران هستند.