شش سال پس از تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا، در خارج کردن این کشور از عضویت در یونسکو که در حمایت از اسرائیل انجام شد، دولت جو بایدن رسما از بازگشت آمریکا به سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد خبر داد.
اودره ازولی، رئیس یونسکو، روز دوشنبه ۲۲ خرداد اعلام کرد که آمریکا از اول ژوئیه، ۱۰ تیر، دوباره عضو یونسکو خواهد شد.
خانم ازولی در جمع نمایندگان ۱۹۳ کشور عضو این نهاد در پاریس، تصمیم آمریکا را «یک اقدام قوی» و نشاندهنده «اعتماد» به یونسکو خواند.
وزارت خارجه آمریکا در نامه به مدیرکل یونسکو از مدیریت این نهاد در کاهش تنشهای سیاسی استقبال کرده و نوشته است که رویکرد خانم ازولی دستیابی به اجماع در مورد «حساسترین موضوعات، مانند مسائل مرتبط با خاورمیانه» را فراهم کرده است.
دولت جو بایدن از شش ماه پیش برای بازگشت به یونسکو موافقت کنگره را کسب کرده بود. براساس سازوکار جدید، که قرار است جزئیات آن بهزودی در یک نشست یونسکو تصویب شود، قرار است آمریکا اعطای کمک مالی به یونسکو را نیز از سربگیرد و در وهله نخست، ۶۰۰ میلیون دلار حق عضویت معوقه خود را بپردازد.
کمکهای مالی آمریکا به یونسکو که برای فعالیتهای این نهاد اهمیت زیادی داشت، از ۱۲ سال پیش در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما تعلیق شد و دونالد ترامپ در دومین سال ریاستجمهوری خود، در اعتراض به تصویب قطعنامههای متعدد علیه اسرائیل، عضویت کشورش در یونسکو را لغو کرد.
اسرائیل از عضویت فلسطین در یونسکو و تصمیمات این نهاد زیرمجموعه سازمان ملل متحد در ارتباط با میراث فلسطینیها انتقاد کرده و آن را نادیدهانگاری میراث باستانی یهودیان دانسته بود.
با این حال، روزنامه گاردین روز دوشنبه نوشت آمریکا با نگرانی از گسترش نفوذ چین بر یونسکو، به این نهاد بازمیگردد.
وزیر خارجه آمریکا دو ماه پیش به کنگره گفته بود که در غیاب ایالات متحده در یونسکو، چین اکنون بزرگترین حامی مالی آن است.
پیوستن دوباره آمریکا به یونسکو باید در این نهاد به رأی گذاشته شود اما ارزیابیها حاکی است که این امر بدون مانعی تصویب خواهد شد.