فیصل بن فرحان٬ وزیر امور خارجه عربستان روز پنجشنبه ۲۴ مهرماه با حمایت از راهبرد «فشار حداکثری آمریکا علیه جمهوری اسلامی گفت، تشدید فشار بر ایران، این کشور مجبور خواهد شد به پای میز مذاکره بیاید.
وی بار دیگر تاکید کرد که کشورش نمیتواند خطر برنامه هستهای٬ موشکی و فعالیتهای مخرب ایران را نادیده بگیرد.
وزیر امور خارجه عربستان که در کنفرانس ویدئویی با «انستیتوی واشینگتن برای سیاستهای خاور نزدیک» صحبت میکرد، در پاسخ به پرسشی در خصوص راهبرد «فشار حداکثری»دولت دونالد ترامپ علیه ایران اظهار داشت، راهبرد فشار حداکثری علیه حکومت ایران هرچند هنوز نتیجه نهایی آن حاصل نشده است، اما تاکنون نتیجه داده است. حکومت ایران، اکنون کمتر از گذشته قادر به حمایت از گروههای نیابتی خود در عراق، سوریه و لبنان است. این فشار در داخل کشور هم احساس می کند.
وی اضافه کرد: این راهبرد دولت آمریکا بیشتر از گذشته ایران را مهار کرده است. توافق (هستهای با ایران) برجام موضوع فعالیتهای مخرب ایران را اصلا در نظر نگرفته بود.
وزیر امور خارجه عربستان در ادامه ابراز امیدواری کرد که ایران حاضر شود با آمریکا و جامعه بین المللی بر سر توافق تازهای که به کاستیهای برجام ، فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران میپردازد، وارد مذاکره شود.
وی همچنین در ادامه با برداشته شدن تحریم های تسلیحاتی ایران در روزهای آینده اشاره کرد و گفت، به دلیل کاستیهای برجام ، ایران در ماه جاری قادر خواهد بود تسلیحات و تجهیزات پیشرفته تازه بخرد و قادر خواهد شد که دقت موشکهای خود را بالا ببرد.
تحریم تسلیحاتی علیه ایران از سال ۲۰۰۷ تاکنون برقرار است، اما مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که برجام ضمیمه آن بود، این تحریمها قرار است ۱۸ اکتبر، ۲۷ مهر سال جاری، منقضی شود.
با وجود این، آمریکا میگوید مکانیسم ماشه را فعال کرده و تحریمهای تسلیحاتی ایران، به قوت خود باقی خواهد ماند.
خواهان درگیری نیستیم
فیصل بن فرحان تصریح کرد: ما خواهان درگیری نظامی بین آمریکا و ایران و همچنین بین خود و ایران نیستیم. این ایران است که به دنبال رویارویی است.
وی در ادامه گفت که عربستان خواستار تشدید فشار بر ایران برای وادار کردن این کشور به مذاکره است.
بیشتر در این باره: پومپئو: تعهد آمریکا و عربستان برای مقابله با فعالیتهای مخرب ایرانوزیر امور خارجه عربستان تاکید کرد : ما خواهان ورود ایران به مذاکره هستیم و امیدواریم ایران به جای رویکرد مقابله جویانه و استفاده از گروه های نیابتی و موشک های بالیستیک وارد مذاکره شود.
فیصل فرحان گفت، راه صلح برای آنها باز است، تنها باید آن را انتخاب کنند.
صلح با اسرائیل
وزیر امور خارجه عربستان در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به پرسشی در خصوص تلاشها برای عادی سازی روابط بین عربستان با اسرائیل گفت، اکنون میبایست تمرکز تلاشها برای آوردن اسرائیل و فلسطینیها به پای میز مذاکره باشد.
فیصل بن فرحان تصریح کرد: ما به فرایند صلح بین فلسطینیها و اسرائیل پایبند بودهایم و براساس توافق ۱۹۹۱ عادی سازی روابط با اسرائیل را در نظر داشتهایم. ولی می بایست اسرائیل و فلسطینی بر سر میز مذاکره حاضر شوند و کشور فلسطینی تشکیل شود.
وی در تاکید کرد، تنها در نهایت توافق اسرائیل و فلسطینی می تواند صلحی پایدار ایجاد کند.
روز گذشته هم وزیر امور خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرد که عربستان به مانند امارات و بحرین با اسرائیل رابطه برقرار کند.
اخیرا بین اسرائیل با دو کشور امارات متحده عربی و بحرین پیمان عادی سازی روابط امضا شد و ایالات متحده نقش میانجی را ایفا کرد.
تشکیلات خودگردان فلسطینی و حماس به عادیسازی روابط میان بحرین و امارات متحده عربی با اسرائیل به شدت اعتراض کرده و آن را «خیانت به مردم فلسطین» دانستهاند.