وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه، ۱۸ آذر، اعلام کرد فرآیند نقل و انتقالات بانکی با هدف ارسال کمک بشردوستانه به ایران مشمول تحریمهای آمریکا نمیشود.
به گزارش رویترز، در بیانیه اخیر این وزارتخانه که سازوکار تحریمهای اعمالشده علیه جمهوری اسلامی را توضیح میدهد، آمده است: بانکهای خارجی که در تامین هزینههای تهیه اقلام بهداشتی و تجهیزات پزشکی مانند ماده ضدعفونیکننده دست، ونتیلاتور (دستگاه تنفس مصنوعی) یا وسایل حفاظت فردی به ایران کمک کنند، مشمول جریمه نخواهند شد.
مقامهای آمریکایی در واکنش به درخواست اتحادیه اروپا مبنیبر نرمش و مدارا در قبال ایران میگویند: «ایالات متحده استثناهای گستردهای در نظر گرفته است که اجازه تجارت و صادرات اقلام بشردوستانه را میدهد.»
به علاوه در این بیانیه تصریح شده است که این نقل و انتقالات بانکی با ایران استثناهای دیگری را نیز شامل میشود، از جمله پوشش هزینههای کارکنان سازمانهای بینالمللی که برای انجام ماموریت به ایران اعزام شدهاند.
پیشتر در همین روز، رئیس کل بانک مرکزی ایران گفته بود که ایران برای نقل و انتقال ارز مربوط به خرید واکسن به حساب سازمان جهانی بهداشت نیازمند مجوز وزارت خزانهداری آمریکاست و این مسیر «با مانع مواجه شده است».
عبدالناصر همتی در یادداشتی که روز دوشنبه، ۱۷ آذر، در حساب کاربری اینستاگرام خود منتشر کرد، در توضیح بیشتر این مانع نوشته بود: قرار بود کره جنوبی بدهیهای خود را به ایران از طریق «خریدهای بشردوستانه» انجام دهد ولی این کشور نتوانست برای عدم «مصادره پول توسط دولت آمریکا در هنگام انتقال» تضمین بدهد.
بیشتر در این باره: رئيس کل بانک مرکزی ایران: به دلیل تحریم هنوز واکسن نخریدهایموزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه، ۱۷ مهرماه، در راستای تشدید سیاست فشار حداکثری علیه حکومت ایران، ۱۸ بانک ایرانی را که تاکنون از برخی محدودیتهای آمریکا معاف بودند، در فهرست سیاه قرار داد.
هرچند این فهرست به مجازات اشخاص و نهادهای مرتبط با تروریسم، توسعه موشکهای بالیستیک و نقض حقوق بشر مربوط میشود، اعمال تحریمهای مضاعف علیه ایران، واکنش منفی برخی مقامهای آمریکایی را به دنبال داشت.
این مقامها نگرانی خود را نسبت به پیچیدهتر شدن فرآیند ارسال کمک بشردوستانه بینالمللی به ایران در میانه بحران شیوع کرونا بیان کرده بودند.
برای بانکهای خارجی، تخلفاتی از این دست ممکن است به معنای از دست دادن دسترسی به بازار ایالات متحده باشد و دامنه مجازاتهای سنگین را افزایش دهد.
در ماههای پیش گزارشهایی درباره توافق ایران و کره جنوبی برای ایجاد یک کارگروه ویژه به منظور گسترش دادوستد بشردوستانه منتشر شده بود که شامل صدور کیت تست کرونا، واکسن آنفلوآنزا و داروهای آنتیبیوتیک به ایران بود.
سئول در ماه مه اولین محموله ارسالی خود به ایران شامل داروهایی به ارزش ۵۰۰ هزار دلار برای درمان بیماریهای ارثی، به ایران فرستاد.
رئیس بانک مرکزی ایران روز سهشنبه افزود که «انتقال پول از مسیرهای دیگر تحت پیگیری» است و خرید واکسن کرونا از دیگر کشورها در دستور کار قرار دارد.