با تصویب اصلاحیه حفظ سفارت آمریکا در اورشلیم در مجلس سنای آمریکا، دولت جو بایدن اکنون عملا موظف است از هر نوع بازنگری احتمالی در تصمیم سه سال پیش دونالد ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم خودداری کند.
به گزارش خبرگزاریها و جروزالم پست، سنای آمریکا روز پنجشنبه، ۱۶ بهمن، با ۹۷ رای موافق در برابر سه رای مخالف، اصلاحیه حفظ سفارت آمریکا در اورشلیم را تصویب کرد.
جیم آینهوف، یکی از دو سناتور جمهوریخواه که ارائهدهنده اصلاحیه بودند، در توییتر خود نوشت که استقرار سفارت آمریکا در اورشلیم «دائمی» و از احتمال جابهجایی آن «جلوگیری شد».
سناتور آینهوف، از ایالت اوکلاهما، افزود که این رایگیری حاوی «یک پیام مهم است» که ما «اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل تایید میکنیم».
سنا در حالی با رای اکثریت چشمگیر سناتورها به حفظ سفارت آمریکا در اورشلیم رای داد که این مجلس در دست اکثریت دموکرات، حزب جو بایدن، رئیس جمهوری جدید آمریکا است.
تنها سه سناتور دموکرات به این اصلاحیه رای مخالف دادند: برنی سندرز از ایالت ورمونت، الیزابت وارن از ایالت ماساچوست و تام کارپر از دِلِهور، که ایالت محل زندگی جو بایدن و خانواده او در طول دههها بوده است.
سناتورها سندرز و وارن، هر دو در مرحله مقدماتی انتخابات اخیر آمریکا، نامزد ریاست جمهوری بودند.
سناتور برنی سندرز که خود یهودی است، از مخالفان سیاستهای اسرائیل و یکی از منتقدان صریحاللهجه در خصوص حمایت آمریکا از اسرائیل بوده است.
دونالد ترامپ که در دوران ریاست جمهوریاش حمایتهای گستردهای از اسرائیل در زمینههای مختلف نشان داد، پاییز سال ۱۳۹۶ با تغییر سیاست ۷۰ ساله آمریکا، اورشلیم را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت شناخت و ساختمان سفارت را نیز در اردیبهشت ۹۷ همزمان با هفتادمین سال تاسیس اسرائیل، به اورشلیم منتقل کرد.
تا پیش از آقای ترامپ، روسای جمهوری دموکرات نیز بارها «قول» به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل و یا انتقال سفارت به اورشلیم را داده بودند.
بیشتر در این باره: «موانع قانونی» در برابر بازگشایی دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشینگتنجو بایدن خود در زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون، رئیس جمهوری دموکرات، حامی انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم بود و در مجلس سنا به آن رای موافق داده بود.
فلسطینیان شرق شهر سه هزار ساله بیتالمقدس را که در جنگ سال ۱۹۶۷ به تسلط اسرائیل درآمد، برای پایتختی کشور مستقل فلسطینی در نظر گرفتهاند، امری که مورد حمایت اکثریت جامعه جهانی است.
فلسطینیها از تصمیمات دونالد ترامپ در قبال اورشلیم عمیقا ناخشنود بوده و تظاهرات پرتلفاتی را در یک دوره طولانی دنبال کردند.
اما شواهد حاکی است که از نگاه فلسطینیان نیز دیگر موضوع ابقای سفارت آمریکا در اورشلیم، به واقعیتی غیر قابل تغییر مبدل شده است.
مقامات فلسطینی با روی کار آمدن دولت جو بایدن، برای ترمیم رابطه قطع شده خود با واشینگتن گام برداشتهاند.
به گزارش خبرگزاریها، تماسهایی در روزهای گذشته میان مقامات ارشد دولت جو بایدن، از جمله هادی عمر، دیپلمات ارشد آمریکایی در وزارت خارجه واشینگتن و مسئول پیشبرد صلح خاورمیانه، با بلندپایگان فلسطینی به عمل آمده است.
با وجود این، در نخستین سخنرانی جو بایدن در خصوص سیاست خارجی در روز پنجشنبه هیچ اشارهای به نزاع اسرائیلی- فلسطینی و مسائل مرتبط با آن نشد.
در حالی که آقای بایدن در طول ۴۷ سال سناتوری و هشت سال معاونت ریاست جمهوری در زمان باراک اوباما همواره مخالف شهرکسازیهای اسرائیلی و حامی راهکار استقلال کشور فلسطین در کنار اسرائیل بوده، دولت بنیامین نتانیاهو در آخرین روزهای کار دونالد ترامپ، ساخت هزاران خانه در یهودینشینها را تصویب کرد.
رسانههای اسرائیلی هر روز با شمارش روزهایی که جو بایدن کار خود را در کاخ سفید آغاز کرده، نوشتهاند که رئیس جمهور جدید آمریکا پس از ۱۶ روز هنوز با نخست وزیر اسرائیل تماس نگرفته که امری کمسابقه و احتمالا حاوی پیامی پنهان برای بنیامین نتانیاهو است.