آمریکا خروج نیروهایش از افغانستان را به ۱۱ سپتامبر موکول کرد

دو سرباز آمریکایی در ولایت وردک افغانستان

مقامات آمریکایی روز سه‌شنبه ۲۴ فروردین اعلام کردند که جو بایدن، رئیس‌جمهوری این کشور، تصمیم گرفته است که تاریخ خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را از اول ماه مه به ۱۱ سپتامبر، بیستمین سالگرد حملات تروریستی به شهرهای آمریکا، تغییر دهد.

تعيين مهلت اول ماه مه بخشی از توافق صلح بین دولت دونالد ترامپ و گروه طالبان بود که فوریه پارسال امضاء شد.

جو بایدن در هفته‌های اخیر و به اشکال مختلف اعلام کرده بود که این مهلت ممکن است تغییر کند و به مرور مشخص شد که خروج منظم حدود دو هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی مستقر در افغانستان قبل از این تاریخ عملی نخواهد بود.

خبر تغییر تاریخ خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان اولین بار توسط روزنامه واشینگتن‌پست منتشر شد.

تصمیم جو بایدن ممکن است با حملات تلافی‌جویانه طالبان به نیروهای آمریکایی و نیروهای دولت افغانستان مواجه شود و جنگ ۲۰ ساله در آن کشور را تشدید کند. در عین حال ممکن است به اختلافات سیاسی در واشینگتن بر سر نحوه مدیریت طولانی‌ترین جنگ در تاریخ آمریکا دامن بزند.

بیشتر در این باره: «نقشه راه صلح» اشرف غنی در مذاکرات با طالبان مشخص شد

ولی تعیین روز یازده سپتامبر به عنوان تاریخ خروج نیروهای آمریکایی تاکیدی نمادین بر دلیل اصلی اشغال افغانستان در سال ۲۰۰۱ است که جلوگیری از فعالیت گروه‌های تروریستی و سازماندهی حملات بیشتر به خاک و اهداف آمریکایی بود.

در توافق صلح آمریکا و طالبان که فوریه ۲۰۲۰ در قطر امضا شد طالبان پذیرفت حملات خود را متوقف کرده، مذاکرات صلح با دولت افغانستان را شروع کند واجازه ندهد که گروه‌های تروریستی بین‌المللی از خاک افغانستان برای حمله به آمریکا و متحدانش استفاده کنند. در برابر این تضمین‌ها دولت آمریکا نیز پذیرفت که تمامی نیروهای خود را تا اول ماه مه از افغانستان خارج کند.

طی حدود یک سالی که از امضا این توافق می‌گذرد مقامات نظامی آمریکا تاکید کرده‌اند که حملات طالبان به نیروهای خارجی در مجموع متوقف شده ولی حملات این گروه به نیروهای دولتی افزایش یافته است.

فرماندهان نظامی آمریکا می‌گویند گروه طالبان به دلیل تداوم حملات به نیروهای دولتی افغانستان و حفظ تماس خود با القاعده و سایر گروه‌های تروریستی شروط توافق صلح را اجرا نکرده است.

جو بایدن از آغاز ریاست‌جمهوری خود در ماه ژانویه به خوبی از حساسيت مهلت تعیین شده برای خروج نیروهای آمریکایی و فرصت اندکی که تا فرا رسیدن این مهلت باقی مانده بود اطلاع داشت.

دولت او به فاصله چند هفته پس از ورود به کاخ سفید توافق دولت قبلی آمریکا با طالبان را بازبينی کرد و در این مورد علاوه بر فرماندهان نظامی و مشاوران امنیتی در آمریکا با کشورهای متحد نیز رایزنی کرد.

در هفته‌های اخیر مشخص شد که جو بایدن تمایل دارد این مهلت را به تاخیر بیاندازد. او حدود دو هفته پیش گفت: «اجرای مهلت اول ماه مه دشوار خواهد بود. از نظر تاکتیکی و اجرایی نیز خروج همه نیروها تا این تاریخ چندان عملی نیست و اگر قرار باشد که از افغانستان خارج شویم این کار باید به شکلی امن و منظم انجام شود».

بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر