قصد دولت آمریکا به تحریم نهاد مذهبی زیر نظر خامنه‌ای

تصویری از مراسم تودیع و معارفه روسای جامعه‌المصطفی که با حضور رئيس دفتر خامنه‌ای (راست) برگزار شد

خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه به نقل از یک مقام دولت آمریکا گزارش داد که وزارت خزانه‌داری آمریکا قصد دارد موسسه جامعه‌المصطفی و حسن ایرلو، سفیر ایران در یمن، را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کند.

در این گزارش به نقل از این مقام آمریکایی که نام او اعلام نشده آمده است که این دو نام به فهرست تحریم‌های مرتبط با تروریسم اضافه خواهند شد و از موسسه جامعه‌المصطفی به عنوان پایگاهی برای فعالیت‌های نیروی قدس سپاه پاسداران نام برده شده است.

دولت آمریکا پیش از این از حسن ایرلو به عنوان یک عضو سپاه و مرتبط با حزب‌الله لبنان نام برده بود که به گفته مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به صورت قاچاقی و تحت پوشش سفیر به نزد شبه نظامیان حوثی فرستاده شده است.

وزارت امور خارجه ایران روز ۲۶ مهرماه امسال اعلام کرد که حسن ایرلو، سفیر جدید جمهوری اسلامی وارد صنعا، پایتخت یمن شده است.

صنعا هم اکنون در اختیار شبه نظامیان حوثی شیعه‌مذهب یمن است و حکومت ایران این گروه شبه‌نظامی را به عنوان دولت یمن به رسمیت می‌شناسد.

پس از اعلام این خبر، معمر الارياني، وزیر اطلاع‌رسانی دولت قانونی یمن، به این اقدام ایران اعتراض کرده و آن را تهدیدی برای ثبات منطقه دانست.

دیگر نامی که قرار است به فهرست تحریم‌های دولت آمریکا افزوده شود، «جامعه‌المصطفی العالمیه» است که یکی از مهم‌ترین نهادهای مذهبی و فرهنگی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی محسوب می‌شود.

بیشتر در این باره: جامعه المصطفی «میزبان کرونا»؛ «تبسم آقا» و هوش مصنوعی طلاب

این نهاد عظیم که اکنون ۵۰۰ زیرمجموعه آموزشی و فرهنگی و مذهبی دارد، در سال ۸۷ و با ادغام «مرکز جهانی علوم اسلامی» و «سازمان مدارس و حوزه‌های علمیه خارج از کشور» بنا گذاشته شد.

این مرکز به گفته مسئولانش از ۱۳۰ کشور طلبه پذیرفته و در ده‌ها کشور جهان حوزه علمیه و موسسه آموزشی تحت پوشش یا حمایت دارد و دامنه تشکیلات آن «از منچستر و نیویورک تا مادگاسکار و کستاریکا امتداد یافته است».

جامعه‌المصطفی در بودجه امسال مبلغ ۳۰۹ میلیارد تومان از دولت کمک دریافت می‌کند و قرار است برای بودجه سال ۱۴۰۰ نیز مبلغ ۴۶۵ میلیارد تومان از کمک‌های دولتی برخوردار شود.

ماموریت اصلی‌ طلاب تحت حمایت و تربیت این مرکز، گسترش شیعه در کشورهای مختلف است. جامعه‌‌المصطفی همچنین افرادی را که تازه شیعه شده‌اند برای گذراندن تورهای مذهبی در شهرهای قم و مشهد به ایران می‌برد.

برخی از فارغ‌التحصیلان افغانستانی و پاکستانی این مرکز هم در جنگ سوریه عضو دو لشکر «فاطمیون و زینبیون» شدند.

علاوه بر این در سال‌های اخیر، جامعه‌المصطفی، اقدام به تربیت و اعزام طلبه به کشورهای آمریکای جنوبی مانند برزیل، آرژانتین و ونزوئلا کرده است.

ریاست جامعه‌المصطفی را تا سال ۹۷ علیرضا اعرافی بر عهده داشت و پس از انتصاب او به عنوان عضو شورای نگهبان، علی عباسی به ریاست این نهاد رسید.

بیشتر در این باره: علیرضا اعرافی؛ سه گام ترقی روحانی محبوب خامنه‌ای

فعالیت جامعه‌‌المصطفی پیش از این در خارج از ایران با اتهام «پولشویی و تامین مالی فعالیت‌های تروریستی» مواجه شده بود؛ از جمله سال ۹۵ دادستان‌های کوزوو خواستار اخراج یک روحانی ایرانی شدند که به عنوان نماینده جامعه‌المصطفی در این کشور فعال بود.

حسن آذری که رهبر یک گروه کوچک شیعی در کوزوو بود، متهم شد که منابع و محل خرج صدها هزار یورو را که بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ هزینه شده، افشا نکرده است.

در جریان بحران شیوع کرونا در ایران نیز مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت ویروس کرونا از طریق طلاب چینی که در دانشگاه جامعه‌المصطفی تحصیل می‌کنند، وارد ایران شده است.

آقای عبدالحمید همچنین از تلاش جامعه المصطفی العالمیه برای جلب اهل سنت به تشیع انتقاد کرده و سیاست این موسسه را «شستشوی مغزی طلاب خارجی» توصیف کرده بود.

خبر شیوع ویروس کرونا از طریق ۷۰۰ طلبه چینی در ایران ابتدا از سوی محمد حسین بحرینی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد مطرح شد، اما دانشگاه جامعه‌المصطفی این سخنان را تکذیب کرد و سخنان مولوی عبدالحمید را نیز اهانت‌ به طلاب توصیف کرد.