یک روزنامه چاپ آمریکا روز چهارشنبه نوشت که ایالات متحده چند بار از چین خواسته است تا از تهران بخواهد حوثیهای تحت حمایت خود را که به کشتیهای تجاری در دریای سرخ حمله میکنند، مهار کند.
روزنامه فایننشالتایمز روز چهارشنبه، چهارم بهمن، به نقل از چند مقام آمریکایی نوشت که فشار دیپلماتیک بر پکن هنوز به نتیجه نرسیده و نشانهای از کمک پکن در این زمینه دیده نشده است.
در این گزارش آمده است که ایالات متحده در سه ماه گذشته بارها این موضوع را با مقامات ارشد چین در میان گذاشته و از آنها خواسته است تا هشداری را به ایران برسانند که در ارتباط با جنگ غزه، به تنش در خاورمیانه دامن نزند.
به گفته این مقامات آمریکایی، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده و جان فاینر، معاونش، در دیدارهای این ماه در واشینگتن با لیو جیانچائو، رئیس بخش بینالملل حزب کمونیست چین، این موضوع را مورد بحث قرار دادهاند.
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا نیز به فایننشالتایمز گفت که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده هم این موضوع را با مقامات چین مطرح کرده است.
پکن هفته گذشته یک بیانیه با لحنی ملایم منتشر کرد و از «طرفهای مربوطه» خواست از عبور ایمن کشتیها از دریای سرخ اطمینان حاصل کنند.
بیشتر در این باره: ارتش آمریکا دو موشک ضدکشتی حوثیها را در یمن منهدم کردمقامهای آمریکایی اکنون به فایننشالتایمز میگویند بهرغم درخواستهای مکرر آمریکا، شواهد کمی هست که نشان دهد چین، فراتر از صدور این بیانیه، برای مهار حوثیها بر ایران فشاری دیپلماتیک وارد آورده باشد.
خبر از بیعملی چین در این زمینه در حالی اعلام میشود که دریای سرخ مسیری حیاتی برای صادرات چین به اروپا است و مقامات ایالات متحده امیدوار بودند که پکن برای جلوگیری از تهدید علیه منافع تجاری خود، اقدامی در این راستا انجام دهد.
اما به نوشته فایننشالتایمز، شورشیان حوثی که از سوی ایران حمایت میشوند که در سالهای اخیر روابط تجاری و دیپلماتیک عمیقتری با چین داشتهاند.
افزایش درخواستهای آمریکا از پکن در زمینه مهار حوثیها در حالی صورت میگیرد که ایالات متحده و متحدانش به بمباران مواضع حوثیها در یمن ادامه میدهند.
این بمبارانها پاسخی است به دستکم ۳۳ مورد از حملات موشکی و پهپادی حوثیها که از اواسط ماه نوامبر در دریای سرخ علیه کشتیهای تجاری انجام شده است.
شورشیان حوثی مدعی هستند که این حملات را در دفاع از فلسطینیها در برابر اسرائیل انجام میدهند و کشتیهایی را هدف قرار میدهند که به نوعی با اسرائیل مرتبط باشند، هرچند بسیاری از کشتیهای مورد هجوم حوثیها تأکید داشتهاند که هیچ ارتباطی با اسرائیل ندارند.