نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ونزوئلا روز جمعه ۹ خرداد به کشورها، بنادر، شرکتهای حمل و نقل و بیمه گذاران هشدار داد در صورتی که به نفتکشهای ایرانی حامل مواد نفتی به ونزوئلا خدمات ارائه کنند، مورد تحریم قرار خواهند گرفت.
الیوت آبرامز به خبرگزاری رویترز گفت، کارزار فشار علیه ایران و ونزوئلا ادامه خواهد یافت تا این اطمینان حاصل شود هرگونه همکاری یا کمک اقدامی بسیار خطرناک خواهد بود.
وی اضافه کرد، ما به شرکت های کشتیرانی در سراسر جهان ، مالکان کشتی ها، بیمه گذاران خارجی در طول مسیر بین ایران و ونزوئلا هشدار داده ایم.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ونزوئلا همچنین اظهار داشت، هشدار دیپلماتیک در این زمینه به طور خصوصی برای دولتها در سراسر جهان ارسال شده است.
یک منبع مطلع هم در این زمینه به رویترز گفته است، جبل الطارق به دلیل واقع شدن در مسیر این نفتکشها از جمله کشورهایی است که این هشدار را دریافت کرده است.
روزنامه والاستریت جورنال روز پنجشنبه به نقل از برخی منابع امریکایی گزارش داد، بجز پنج نفتکش ایرانی که سوخت ایران را به ونزوئلا منتقل میکنند، دو نفتکش غیرایرانی نیز در همین مسیر حرکت میکردند اما به دنبال تهدید آمریکا به تحریم آنها، حرکت به سوی ونزوئلا را متوقف کردند.
الیوت آبرامز حاضر نشده است در این خصوص این خبر ابراز نظر کند، اما گفت، من فکر نمیکنم که شما یک مالک کشتی، یک بیمه گذار خارجی، ناخدا و خدمهای را پیدا کنید که مایل باشد در چنین معاملات در آینده مشارکت کند.
وی تاکید کرد، سوخت وارداتی از ایران فقط برای چند هفته مشکل حکومت ونزوئلا را حل میکند.
بیشتر در این باره: دو نفتکش حامل سوخت ایران «پس از تهدید آمریکا» حرکت به سوی ونزوئلا را متوقف کردنددر همین حال، نیروی دریایی ونزوئلا روز پنجشنبه چهارمین نفتکش ایرانی حامل سوخت را به سمت سواحل این کشور اسکورت کرد. این نفتکش که فاکسون نام دارد، یکی از کاروان نفتکشهای ایران شامل پنج نفتکش است که در مجموع حامل بیش از یک و نیم میلیون بشکه سوخت و همچنین تجهیزات پالایشگاهی هستند.
پنجمین نفتکش هم اکنون در حال حرکت به سمت ونزوئلا است.
همچنین، یک مقام آمریکایی به رویترز گفته است که نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا، برای منحرف کردن توجه از مسائل کشورش دست به این اقدام زده است.
یک مقام آمریکایی نیز چندی پیش به رویترز گفته بود درباره نحوه واکنش به این اقدام تصمیمگیری خواهد شد.
والاستریت جورنال نوشته بود، شماری از افسران آمریکایی چندان با مقابله نظامی با این نفتکشها و به ویژه دخیل کردن ناوگان آمریکایی مبارزه با مواد مخدر که در آبهای منطقه است موافق نبودند و راههای غیرنظامی جایگزین پیشنهاد کردند.
صنعت نفت ایران و ونزوئلا دو کشور عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، از سوی آمریکا مورد تحریم قرار گرفته است.
ظرفیت مجموع پالایشگاههای ونزوئلا در گذشته حدود ۱.۳ میلیون بشکه در روز بود ولی به دلیل سالها عدم سرمایهگذاری و از بین رفتن زیر ساختها٬ اکنون این ظرفیت به شدت کاهش یافته است.
اسکار روندرو یکی از نمایندگان مخالف مجمع ملی ونزوئلا پیشتر گفته بود، حزب نیکلاس مادورو «می خواهد رسوایی خود را به عنوان یک پیروزی حماسی جا بزند.»
مخالفان حکومت نیکلاس مادورو میگویند که اقداماتی مانند واردات بنزین از ایران مشکلات ساختاری در صنعت نفت این کشور را حل نمیکنند و فقط به طور موقت آن را کاهش میدهند.