سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ششم مهرماه خواستار افزایش بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران شد. وی اضافه کرده است، برخی از کشورها می کوشند مانع بازرسی های بیشتر از ایران شوند.
نیکی هیلی هشدار داده که بدون چنین بازرسیهایی توافق هستهای با ایران وعدهای تو خالی است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وی همچنین گفته است که برخی از کشورها میکوشند تا مانع بازرسیهای بیشتر از ایران شوند و از تهران محافظت میکنند.
نیکی هیلی در حالی خواستار افزایش بازرسیها از تاسیسات هستهای ایران شده است که دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، ۱۵ روز دیگر باید پایبندی ایران به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را تایید کند.
برجام در تیرماه سال ۱۳۹۴ بین ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان امضاء شد. بر اساس این توافق، ایران بخشهایی از برنامه هستهایش را تعطیل کرد و در مقابل تحریمهای هستهای علیه تهران لغو یا تعلیق شدند.
سفیر آمریکا در سازمان ملل تاکید کرده است: به نظر می رسد برخی از کشورها می کوشند از ایران در مقابل بازرسی های بیشتر محافظت کنند.
وی تاکید کرده است، اگر قرار باشد توافق هستهای با ایران معنایی داشته باشد، همه طرفهای حاضر در این توافق میبایست درک واحدی از همه مفاد آن داشته باشند.
خانم هیلی افزوده است، مقامهای ایران میگویند اجازه بازرسی از سایتهای نظامی را نخواهند داد، این در حالی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته که تفاوتی بین سایتهای نظامی و غیر نظامی وجود ندارد.
هرچند سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد نام کشوری که به گفته او از ایران محافظت میکند را نگفته است، اما منابع دیپلماتیک میگویند، منظور او روسیه است.
این در حالی است که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه چهارم مهر از قدرتهای جهانی خواست تا درباره یک بخش از توافق اتمیشان با ایران در رابطه با فناوری چند منظورهای که میتواند در ساخت بمب هستهای کاربرد داشته باشد شفافسازی کنند.
گزارش ها حاکی است که روسیه با چنین درخواستی مخالفت کرده و گفته است که این موضوع در حیطه اختیارات آژانس نیست.
به گزارش رویترز، دیپلماتها گفته اند که روسیه در تلاش است تا نقش آژانس در مورد یک بخش پررنگ از این توافق را محدود کند.
این گزارش می افزاید، این بخش از توافق «فعالیتهایی که میتواند منجر به توسعه ادوات انفجار اتمی شود» را ممنوع کرده است. از جمه مواردی که در این بخش فهرست شده است میتوان به استفاده از مدلسازی کامپیوتری اشاره کرد که یک بمب اتمی را شبیهسازی کرده، یا سیستمهای چند منظوره و انفجاری را طراحی میکند.
برخلاف بسیاری از بخشهای توافق اتمی ایران، در این بخش که به عنوان «بخش تی» شناخته میشود، اشارهای به آژانس نشده یا معلوم نیست چگونه قرار است راستیآزمایی شود. روسیه میگوید این یعنی که آژانس هیچ نقشی در این زمینه ندارد. قدرتهای جهانی و آژانس با این برداشت مخالفند