روز چهارشنبه، جمعیت پرشماری از مردم ونزوئلا در اعتراض به حکومت نیکلاس مادورو تظاهرات کردند و در پی آن خوان گوآیدو، رهبر مخالفان دولت مادورو در میان تظاهرکنندگان خود را رئیسجمهوری موقت ونزوئلا نامید.
کشور نفتی ونزوئلا با بحران اقتصادی عمیق روبه رو است. این کشور با کمبود شدید مواد غذایی و دارویی مواجه است و صندوق بینالمللی پول نیز پیش بینی کرده است که نرخ تورم ونزوئلا طی سال جاری میلادی به یک میلیون درصد خواهد رسید.
تحمل ابرتورم و کمبود شدید مایحتاج اولیه در شهرهای ونزوئلا به مهاجرت میلیونی مردم این کشور به کشورهای همسایه دامن زدهاست.
دنبال کردن روندها در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که بسیاری از ایرانیان با اشاره به روند فزاینده اعتراضات در ایران و وضعیت اقتصادی رو به وخامت، به مقایسه اوضاع در کشور خود با ونزوئلا پرداختهاند.
مواضع سیاسی تقریباً مشابه رهبران ایران و ونزوئلا و فساد گسترده و تورم افسارگسیخته در دو کشور باعث شده تا بسیاری از کاربران تحولات ونزوئلا را مانند آینهای از وضعیت حال و آینده ایران ببینند.
کاربران شبکههای اجتماعی روز چهارشنبه با ارسال تصاویر اعتراضات و خشونتها در ونزوئلا هشدار دادهاند که «این در ایران هم میتواند اتفاق بیفتد» و برخی حتی معتقدند که این گونه رخدادها «بایستی» در ایران رخ بدهد.
مهدی مهدوی آزاد، تحلیلگر سیاسی، در توئیتر خود در مورد ونزوئلا نوشتهاست:
«این شکلی نبینیم. نسخه اصلی داستان اینه: در مملکتی که همه چیز برای یک نفر بود، مخالفان سرکوب میشدند، اوضاع هر ماه بدتر میشد، هر مشکلی را گردن آمریکا میانداختند و دورنمایی برای بهبود وجود نداشت؛ بالاخره دور باطل روزمرگی شکست. یک تغییر ایجاد شد و یک دوران تازه شروع شده…»
در همین حین، احمد باطبی، فعال حقوق بشر و زندانی سابق، در توئیتی جریان اصلاحطلبی را باعث به تعویق افتادن دگرگونی اساسی در ایران، در مقایسه با ونزوئلا، دانسته و نوشتهاست: «ونزوئلا اصلاحطلب نداشت که دقیقه ۹۰ به داد دیکتاتور برسد، و مردم را با یک کلید و وعدههای نشدنی فریب دهد. اصلاحطلبی نبود که مردم را از داعش و سوریهای شدن و تجزیه ونزوئلا… بترساند. اگر این ملت گرفتار طاعون اصلاحات شده بود، امروز هرگز به اتحادِ میدان میلیونی نمیرسید.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا بلافاصله پس از رویدادهای جدید ونزوئلا، اعلام کردهاست که خوان گوآیدو، رئیس مجلس ملی ونزوئلا را به عنوان رئیسجمهوری موقت این کشور به رسمیت میشناسد.
در همین حال، روسیه و ترکیه و ایران از نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری کنونی ونزوئلا، اعلام حمایت کرده و از آنچه «دخالت در امور داخلی ونزوئلا» میخوانند، انتقاد کردهاند.
همراستا با این نظر، کاربری به نام مینا ورشوچی اینگونه هشدار دادهاست که «دخالت مستقیم در امور داخلی کشورها به هر عنوان که باشد محکوم است. اگر امروز از اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن رهبر اپوزیسیون ونزوئلا خوشحال باشیم، فرداروزی که کشور خارجی در امور داخلی ایران دخالت کند، مجبوریم سکوت کنیم.»
امیر ابتهاج، کاربری دیگر، دیدی منفی نسبت به اعتراضات در ونزوئلا ابراز کرده و نوشتهاست: «مردم در ونزوئلا علیه فقر و نابسامانیهای اقتصادی و فساد سیاسی به خیابانها آمدند اما از همین الان پیشاپیش بازندهاند. تاریخ میگوید در هر نقطه از جهان که امپریالیسم آمریکا دخالت کرده، دیکتاتوری و جنگ و خونریزی و اعدام مخالفین شکل گرفته نه یک حکومت ملی و دموکراتیک مردمی!»
اما بهطور عمومی، اکثر ایرانیان خسته از حکومت جمهوری اسلامی از رخدادهای ونزوئلا استقبال کردهاند. پوریا زراعتی، روزنامهنگار خارج از ایران نوشتهاست: «اینکه دولت آمریکا رهبر اپوزیسیون ونزوئلا رو بعنوان رئیسجمهوری این کشور به رسمیت شناخت، یکی از برجستهترین تصمیمات سیاست خارجی ترامپ بود؛ حمایت رسمی کاخ سفید از جنبشهای اعتراضی.»
در مورد «حمایت رسمی کاخ سفید از جنبشهای اعتراضی» اخیراً مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز طی یک سخنرانی در دانشگاه آمریکایی قاهره و تبیین خط مشی دولت آمریکا در مورد خاورمیانه توضیحاتی دادهاست.
او در این سخنرانی به انتقاد از دولت پیشین آمریکا پرداخته و گفت: «زمانی که مردم ایران در سال ۸۸ به پا خاستند» آمریکا اقدامی انجام نداد. او قول داد که «دولت ترامپ در کنار مردم ایران میایستد.»
کاربری دیگر، ساسان آقایی، از روزنامهنگاران داخل ایران، به رویدادهای ونزوئلا از جنبهای دیگر پرداخته و نوشتهاست: «هفت سال جنگیدن برای آزادی؛ همه کاری کردهاند تا به حکومت چپها پایان دهند، از بردن انتخابات تا شورش و اقدام نظامی اما هنوز تا پیروزی راه مانده! هشداری برای تاریخ؛ چپها حکومت را از مردم میدزدند و بازپس گرفتن کشور از آنها هزینهٔ هنگفتی دارد، درست به اندازهٔ فلاکت ونزوئلا.»
داود زارعی، کاربری که توئیتهای متعددی در مورد تحولات ونزوئلا ارسال کرده با لحنی که ظاهراً طعنه به جریان اصلاحطلبی است میگوید: «عجیبه تو ونزوئلا منتظر نشدن مادورو از کهولت سن بمیره بعدش انقلاب کنن.»
در این بین، جواد دلیری، سردبیر روزنامه «ایران» در توئیتر خود متوجه نکتهای دیگر شده و نوشتهاست: «در دنیای مدرن رسانه زده و مجازی و اجتماعی شده فقط اعتراض یا خواست مردم یا کودتا و دخالت خارجی دولتی را سرنگون یا تعیین نمیکند، تیکهای آبی هم کودتا میکنند و نقش دارند (دیشب تیکهای آبی صفحات مجازی رئیس جمهور ونزوئلا در فیس بوک و اینستاگرام و… برداشته شدند).»