کاراکاس، پایتخت ونزوئلا در سالروز استقلال این کشور از اسپانیا صحنه تظاهرات موازی هواداران و مخالفان دولت نیکلاس مادورو بود، تقابلی که به فاصله یک روز پس از انتشار گزارش سازمان ملل متحد درباره «جوخههای اعدام» در این کشور رخ داد.
بر اساس گزارشها، خیابانهای شرق کاراکاس که عموما طبقه متوسط در آنجا اقامت دارند روز جمعه ۱۴ تیر مملو از معترضانی بود که به درخواست خوان گوایدو، رهبر اپوزیسیون، گرد آمده بودند در حالی که فریاد میزدند: «شکنجه دیگر بس است».
همزمان در نقطه دیگر شهر نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا که مشروعیتش به چالش کشیده شده است، بر مراسم رژه نظامیان نظارت داشت در حالی که هوادارنش نیز شعارهای ملیگرایانه سر میدادند.
این مراسم اما با حضور خودروهای زرهپوش نظیر تانک و پرواز جتهای جنگی بر فراز کاراکاس معنایی دیگر داشت چنان که رسانههای مختلف از آن تعبیر به قدرت نمایی مادورو کردند.
نیکلاس مادورو اظهار داشت: «ما در طول تمام نمایشهای نظامیمان چشم خود را برای صلح به آسمان دوختهایم. و در حالی که موشکهایمان آمادهاند، باز خدا را داور قرار دادهایم.»
اما راهپیماییهای روز جمعه در کاراکاس به شدت تحت تاثیر گزارش اخیر اداره حقوق بشر سازمان ملل بود که افشا میکند نیروهای امنیتی ونزوئلا با تشکیل جوخههای اعدام، هزاران نفر از معترضان را با صحنهسازی به قتل رساندهاند و عموما ماجرا را به گونهای جلوه میدهند که گویی قربانی در برابر بازداشت مقاومت کرده است.
بخشی از این گزارش نیز به شکنجه نیروهای اپوزیسیون در طول بازداشت میپردازد، از جمله شکنجه با شوک الکتریکی، القای خفگی با آب و...
دولت نیکلاس مادورو این اتهامات را رد کرده. هواداران او نیز در راهپیمایی سالروز استقلال ونزوئلا شعارهایی علیه میشل باچله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، سر دادند و او را به پیروی از واشینگتن متهم ساختند.
در برابر آنها اما مخالفان مادورو بودند که در شعارهای خود خواستار پایان دادن به شکنجه و اعدام معترضان شدند.
بر اساس گزارشها، تا اواسط روز هزاران تن از حامیان خوان گوایدو به او پیوستند و به سمت مقر سازمان اطلاعات ارتش ونزوئلا حرکت کردند، جایی که گفته میشود به تازگی یکی از افسران نیروی دریایی ونزوئلا به خاطر مخالفت با مادورو بر اثر شکنجه کشته شده است.
در این بین خوان گوایدو در حالی که بار دیگر از ارتش ونزوئلا خواست به حمایت از مادورو پایان دهد، اظهار داشت: «امروز در ونزوئلا، هر کسی که همچنان از این دیکتاتوری حمایت کند، باید بداند که در نقض حقوق بشر شریک است.»
ونزوئلا علاوه بر بحران سیاسی با ابربحرانهای اقتصادی مواجه است که اکثریت مردم این کشور را به فقر و فلاکت کشانده. در این حال خوان گوایدو، رئیس مجلس ملی ونزوئلا که ریاست جمهوری مادورو را نامشروع و نتیجه تقلب و سرکوب مخالفان میداند، خود را رئیس جمهور موقت نامیده است. ایالات متحده و بیش از پنجاه کشور دیگر گوایدو را به رسمیت شناختهاند.