در پی انتشار گزارشها از فرود دو هواپیمای روسی و دهها تن از نیروهای آن کشور در ونزوئلا، آمریکا، مسکو را متهم کرده «عاری از حس مسئولیت بهدنبال افزایش تنشها» است. روسیه از سوی دیگر میگوید، واشینگتن «قصد راهاندازی کودتا در ونزوئلا را دارد».
روز یکشنبه یک مقام ونزوئلا به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته بود، دو هواپیمای ارتش روسیه در راستای «همکاریهای نظامی» بین دو کشور، در کاراکاس به زمین نشستهاند.
ساعاتی بعد رسانههای روسی اعلام کردند نیروهای ارتش «برای گفتوگو در مورد همکاریها در زمینه صنعت دفاعی» عازم ونزوئلا شدهاند.
بیشتر در این باره: دو هواپیمای نظامی روسیه در پایتخت ونزوئلا «به زمین نشستند»روسیه از مهمترین حامیان نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا که مشروعیتش به چالش کشیده شده، است. آمریکا از سوی دیگر از خوان گوایدو، رئیس پارلمان و رهبر مخالفان که خود را رئیسجمهوری موقت نامیده، حمایت میکند.
گوایدو دولت فعلی ونزوئلا را نامشروع میداند، خواستار کنارهگیری مادورو و برگزاری انتخابات ریاستجمهوریست. مادورو میگوید رئیسجمهوری قانونی کشور است و برگزاری انتخابات را رد کردهاست.
اعزام نیروهای روسی به ونزوئلا، انتقاد شدید واشینگتن را همراه داشتهاست.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته واشینگتن این اقدام روسیه را محکوم کرده و آن را «ناقض گفتههای خود روسیه و نیکلاس مادورو مبنی بر لزوم خودداری از دخالت خارجی در ونزوئلا» میداند. به گفته وزارت خارجه آمریکا این اقدام روسیه «عاری از حس مسئولیت» است و «به افزایش تنشها» میانجامد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز در گفتوگویی تلفنی با سرگئی لاوروف، گفته دولت متبوع او «ساکت نخواهد نشست». آقای پومپئو توضیح بیشتری در مورد اقدامات یا واکنش احتمالی واشینگتن در قبال اعزام نیروهای روسی ندادهاست.
پیش از این دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، و شماری دیگر از مقامهای این کشور تاکید کرده بودند که در مورد ونزوئلا همه گزینهها، از جمله اقدام نظامی، روی میز است. خوان گوایدو، رهبر مخالفان نیز در جریان یک سخنرانی در سال گذشته از «جامعه جهانی» خواسته بود تا «همه گزینهها برای بازگشت آزادی به ونزوئلا را روی میز نگه دارد».
بنا بر بیانیه وزارت خارجه روسیه، لاوروف، وزیر خارجه آن کشور، در جریان گفتوگوی تلفنیاش با پومپئو، گفته واشینگتن در تلاش «برای راهاندازی کودتا در ونزوئلا» است. سرگئی لاوروف افزوده است که چنین اقدامی «ناقض منشور سازمان ملل مبنی بر دخالت نکردن در امور داخلی یک کشور مستقل» است.
دیدگاهی شبیه گفتههای لاوروف در اظهارات روز شنبه مادورو نیز مطرح شده بود. او گفته بود واشینگتن «در حال استفاده از داراییهای مسدودشده ونزوئلا برای طرح قتل» او است.
وزیر خارجه آمریکا گفته است ارسال نیروهای روسی و «حمایت از حکومت نامشروع نیکلاس مادورو» نتیجهای ندارد بهجز «ادامه درد و رنجهای مردم ونزوئلا، مردمی که بهطور گستردهای حامی خوان گوایدو رئیسجمهوری موقت هستند».
آنطور که رئیس موسسه نظرسنجی ونزوئلایی «داتانالیسیس» بهتازگی گزارش داده نزدیک به ۸۰ درصد شهروندان ونزوئلا خواستار کنارهگیری مادورو هستند. خبرگزاری رویترز نیز میگوید نشانههایی وجود دارد که حمایتها از گوایدو دیگر محدود به طبقه متوسط و مرفهتر کشور نیست؛ از جمله تظاهرات و اعتراضاتی علیه دولت که در مناطق فقیرنشین و کارگری ونزوئلا رخ دادهاست. آقای گوایدو در عین حال از حمایت بیش از ۵۰ کشور نیز برخوردار شدهاست.
ونزوئلا زمانی یکی از ثروتمندترین کشورهای منطقه بود، اما آنطور که روزنامه گاردین به نقل از برخی موسسات دانشگاهی گزارش داده در حدود ۸۷ درصد شهروندان آن در حال حاضر در فقر زندگی میکنند.