خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت ونزوئلا، میگوید روز دوشنبه پیشرو با معاون رئیسجمهوری آمریکا دیدار خواهد کرد. تنشها در مرزهای ونزوئلا رو به فزونی گذاشتهاست.
ایالات متحده و نزدیک به ۵۰ کشور دیگر خوان گوایدو را بهعنوان رئیسجمهوری موقت ونزوئلا به رسمیت میشناسند. شماری از این کشورها که عضو «گروه لیما» هستند، قرار است در پایتخت کلمبیا گرد آمده و در مورد رخدادهای ونزوئلا گفتوگو کنند. انتظار میرود دیدار آقای گوایدو و مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا نیز در جریان همین گردهمایی انجام شود.
گروه لیما در سال ۲۰۱۷ در قاره آمریکا شکل گرفت و ۱۲ کشور عضو آن هدف خود را پیدا کردن راهحلی صلحآمیز برای آنکه ونزوئلا از بحران خارج شود، عنوان میکنند.
نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا که مشروعیتش به چالش کشیده شده، درخواستها برای برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در کشورش را رد کرده و خود را رئیس قانونی دولت میداند. اما مخالفان او را متهم کردهاند که در انتخابات سال گذشته جلوی ورود رقبای اصلی خود را گرفت و در حال سوق دادن کشور بهسوی استبداد است.
آقای گوایدو که به شهر مرکزی کوکوتا در کلمبیا رفتهاست گفته از تلاشها برای انتقال کمکهای خارجی به داخل ونزوئلا دست نخواهد کشید.
بیشتر در این باره: شماری از نیروهای ونزوئلایی به کلمبیا گریختندایالات متحده در پاسخ به درخواست مخالفان اقدام به ارسال کمکهای انساندوستانه به مرز ونزوئلا کردهاست. اما ارتش و نیروهای نظامی ونزوئلا جلوی ورود این کمکها را گرفتهاند.
گوایدو و مخالفان میگویند انتقال این کمکها به صدها هزار نفر از شهروندان که با کمبود مواد غذایی و بهداشتی روبهرو هستند، ضروریست. مادورو اما میگوید این کمکرسانی بهانهای برای دخالت نظامی در ونزوئلا است.
درگیریها و تنشها بین نیروهای امنیتی و معترضانی که خواستار ورود کمکها هستند افزایش پیدا کردهاست. در جریان درگیریهای روز شنبه در نزدیکی مرز برزیل و تیراندازیهای سربازان ارتش ونزوئلا دستکم ۲ نفر کشته شدند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس بهنقل از یک پزشک که در جریان امدادرسانیها حضور دارد گزارش دادهاست در جریان درگیریها ۱۸ نفر نیز زخمی شدهاند.
خوان گوایدو با وجود آنکه تاکید کرده به تلاشها برای ورود کمکها ادامه خواهد داد، اما از معترضان نخواسته تا خطر کرده و بار دیگر تلاش کنند از سد نیروهای نظامی در مرز بگذرند.
آقای گوایدو البته دوباره از نیروهای ارتش خواسته پستهای خود را ترک کنند. طی یکی دو روز گذشته دستکم ۱۳ تن از مرزبانان به کلمبیا پناهنده شدهاند.
ایالات متحده خشونتها را محکوم کردهاست. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته است «ایالات متحده حمله به غیرنظامیان در ونزوئلا که توسط اراذل و اوباش مادورو صورت گرفته را محکوم میکند. این حملات قربانی و مجروح برجای گذاشتهاست».
رویترز میگوید کامیونهای حامل کمکها در نهایت از مرز ونزوئلا با کلمبیا به انبارهایی که در حال حاضر محمولههای امدادی در آنها نگهداری میشود، بازگشتهاند.
گزارشها حاکیست در مرز دیگر ونزوئلا در شهر کوچک «سانتا النا» که در مجاورت برزیل قرار دارد، وضعیت همچنان تنشآلود است. در همین نقطه مرزی بود که دو نفر از شهروندان جان خود را از دست دادند. هزاران نفر در تلاش هستند کمکهای انساندوستانه از مرز برزیل رد شود؛ دو کامیون حامل کمکها در مرز گیر کردهاند و معترضان خواستار ورود آنها به ونزوئلا هستند.
یک کشیش ونزوئلایی به اسوشیتدپرس گفته است «وضعیت خیلی وخیم است… این یک فاجعه انسانیست».