شورای ملی ونزوئلا که در کنترل مخالفان دولت است، ریاستجمهوری نیکلاس مادورو بر آن کشور را «غصبی» و «غیرقانونی» خوانده و گفتهاست نظامیانی که به «بازگشت قانون اساسی» یاری برسانند، از عفو عمومی بهره خواهند برد.
همزمان با افزایش تلاش مخالفان برای پایان دادن به دولت مادورو، دولت ایالات متحده نیز بار دیگر از مخالفان حمایت کردهاست.
بیشتر در این باره: آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیکلاس مادورو همزمان با تشدید بحران ونزوئلاپارلمان ونزوئلا ۲۵ دی ماه قطعنامهای را تصویب کرد که در آن گفته شده اقدامات دولت مادورو دیگر از مشروعیت قانونی برخوردار نیست.
خوان گوایدو، رئیس شورای ملی، پارلمان ونزوئلا، این قعطنامه را یک گام «تاریخی» توصیف کردهاست.
آقای گوایدو در عین حال از نظامیان خواستهاست از فرمانبرداری از دولت مادورو خودداری کنند: «ما از نیروهای نظامی میانرده و پایینرده درخواست میکنیم: به ترس خود پایان دهید».
اما نیکلاس مادورو هنوز از حمایت افسران ارشد ارتش و برخی نهادها و سازمانهای دولتی، و نیز نهاد قضائی کشور برخوردار است. در عین حال شماری از فرودستان ساکن مناطق فقیر که از یارانههای دولت بهره میبرند، نیز از حامیان آقای مادورو به شمار میروند.
روز گذشته سناتور جمهوریخواه مارکو روبیو، از دولت دونالد ترامپ خواست تا خوان گوایدو را بهعنوان رئیسجمهوری موقت ونزوئلا بهرسمیت بشناسد.
مایک پنس، معاون ترامپ نیز با آقای گوایدو تماس گرفته و گفته ایالات متحده از تصمیم او برای آنکه خود را رئیسجمهوری موقت کشورش معرفی کند، پشتیبانی خواهد کرد.
خوان گوایدو گفته حاضر است برای آنکه انتخابات تازهای برگزار شود به طور موقت ریاست دولت را برعهده گیرد، اما در صورتی که از حمایت کافی از سوی ارتش و نیز اکثریت شهروندان برخوردار شود.
قطعنامهای که ۲۵ دی ماه به تصویب پارلمان ونزوئلا رسید عملا مسیر یک گذار سیاسی را مشخص میکند؛ یا آنطور که گفته میشود «نقشه راهی» است برای بهچالش کشیدن دولت مادورو.
نیکلاس مادورو روز پنجشنبه گذشه برای دومین دور ریاستجمهوری ونزوئلا سوگند خورد. شماری از کشورهای قاره آمریکا مشروعیت دور دوم ریاست او را رد کردهاند. مخالفان و منتقدان مادورو، او را به نابودهای نهادهای دمکراتیک و تضعیف نظام سیاسی انتخاباتی آن کشور متهم کردهاند.
مادورو با ایجاد یک شورای قانون اساسی، قدرت پارلمان را گرفته و هوادران خود را در دیوان عالی کشور منصوب کرده است.
نیکلاس مادورو میگوید رئیس جمهوری قانونی کشورش است و آمریکا را متهم کرده برای بهزیر کشیدن او علیه ونزوئلا جنگ اقتصادی بهراه انداختهاست.
وقتی مردم ونزوئلا در اردیبهشت ماه پای صندوقهای رای رفتند، بسیاری از مخالفان گفتند نتیجه انتخابات ریاستجمهوری مشخص است و در حالی که نامزدهای اصلی حق حضور در انتخابات را پیدا نکردهاند، مادورو دوباره دولت تشکیل خواهد داد.
ونزوئلا، کشوری از نظر منابع طبیعی ثروتمند، در حال حاضر دستخوش بحران گسترده اقتصادیست. سازمان ملل متحد میگوید بهدلیل کمبود مواد غذایی، دارو و تورم شدید بیش از ۲.۳ میلیون نفر از جمعیت ونزوئلا به خارج مهاجرت کردهاند. اکثریت مردمی که هنوز در کشور هستند با درآمد متوسط ماهانه کمتر از ۵ دلار زندگی میکنند.