سیریل رامافوزا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی، روز شنبه ۲۷ خرداد در دیدار با ولادیمیر پوتین٬ رئیس جمهور روسیه، در سن پترزبورگ خواستار توقف جنگ در اوکراین شد.
سیریل رامافوزا به همراه نخستوزیر مصر و رهبران سنگال، زامبیا، کنگو و جزایر کومور (قمر) برای میانجیگری صلح بین کییف و مسکو، پس از دیدار با رئیس جمهوری اوکراین به روسیه رفته است.
رئیس جمهور آفریقای جنوبی در دیدار با ولادیمیر پوتین ابتکار صلح آفریقا برای «اقدامات اعتمادساز» بین روسیه و اوکراین را مطرح کرد.
سیریل رامافوزا گفت: «این جنگ باید به پایان برسد و از طریق مذاکرات و ابزارهای دیپلماتیک حل و فصل شود.»
به گفته او این رهبران آفریقایی «با یک پیام بسیار روشن (به روسیه) آمدهاند: این جنگ باید پایان یابد.»
سیریل رامافوزا تصریح کرد: «این جنگ تأثیر منفی بر قاره آفریقا و در واقع بر بسیاری از کشورهای دیگر در سراسر جهان داشته است.»
ولادیمیر پوتین نیز در این دیدار فهرستی از دلایلی خود را درباره اشتباه بودن پیشنهادات هئیت رهبران افریقایی مطرح کرد.
رئیس جمهور روسیه با تاکید بر موضع قبلی خود گفت٬ اوکراین و متحدان غربی آن، مدتها قبل از اعزام نیروهای نظامی روسیه به مرز اوکراین در اسفند سال ۱۴۰۰، درگیری را آغاز کرده بودند.
لودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز روز گذشته به هئیت صلح رهبران آفریقا گفت، مذاکرات صلح با مسکو تنها پس از خروج نیروهای نظامی روسیه از اراضی اشغالی اوکراین امکان پذیر خواهد بود.
تا پیش از حمله نظامی روسیه به اوکراین در ۱۶ ماه پیش، کشورهای آفریقایی برای تأمین برخی از نیازهای اساسی مردم خود، بهویژه غلات، به اوکراین و روسیه وابسته بودند.
افزایش بهای غلات در نتیجه جنگ اوکراین که پنجمین تولیدکننده و صادرکننده گندم دنیا بود، مردم بسیاری از کشورهای آفریقایی را از دولت خود ناراضی کرده است.
اوکراین و روسیه در ماههای گذشته پیشنهادهای مشابه برای صلح را که از سوی کشورهایی مانند برزیل ارائه شد، رد کردند. چین نیز پیشنهاد صلح خود را به طرفین ارائه کرد، که با انتقادهایی از سوی آمریکا و اوکراین روبهرو شد زیرا به لزوم عقبنشینی کامل نیروهای روس از مناطق اشغال شده اوکراین اشاره صریح نداشت.