در سدهای تهران فقط ۱۸ درصد و در سد زاینده‌رود تنها ۱۱ درصد آب باقی مانده است

در حالی که آمارها حاکی از وخیم‌تر شدن بحران کم‌آبی در ایران است، فیروز قاسم‌زاده، مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور اعلام کرد میزان آب موجود در سد زاینده‌رود در استان اصفهان ۱۱ درصد و میزان ذخایر آب در سدهای استان تهران ۱۸ درصد است.

آقای قاسم‌زاده روز یکشنبه هشتم آبان دربارهٔ وضعیت سدهای دیگر مناطق ایران ادامه داد: «میزان پرشدگی سدهای استان خوزستان و سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه در شرایط فعلی به ترتیب ۴۲ درصد و ۲۹ درصد است.»

به گفته او، ورودی آب به مخازن در سال آبی جاری به ۱٫۰۵ میلیارد مترمکعب رسیده که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۲ درصد کاهش دارد.

حسین اسماعیلیان،‌ مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز خبر می‌دهد که هم اینک حدود ۱۹ درصد از حجم ذخیره سد دوستی که از منابع تامین آب این شهر است، آب دارد.

بک هفته پیش از این نیز، محمد بختیاری، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب تهران در یک مصاحبه هشدار داده بود که تهران فقط برای ۱۰۰ روز آب دارد.

با وخامت سال به سال بحران بی‌آبی که ناشی از تغییرات اقلیمی جهان است و مدیریت ناکارآمد جمهوری اسلامی در حوزه آب، کارشناسان هشدارهای متعددی در مورد بروز بحران‌های شدید اجتماعی و سیاسی داده‌اند.

اخیرا در مردادماه، با تحقق نیافتن وعده‌ مسئولان برای حل مشکل چندین روزه بی‌آبی در استان چهارمحال و بختیاری، مردم معترض این استان مقابل استانداری چهارمحال و بختیاری در شهرکرد تجمع کردند و شعار «مرگ بر رئیسی» سر دادند.

سال گذشته نیز در ۱۱ شهر استان خوزستان تجمعات شهروندان در اعتراض به بحران آب برگزار شد که با سرکوب شدید حکومتی روبه‌رو شد.

استان‌های اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد نیز در سال‌های اخیر صحنه اعتراضات کشاورزان به بی‌آبی بوده است.

آمارهای جدید بی‌آبی در ایران

رسانه‌های ایران بر اساس آمار دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور گزارش دادند که تا روز هفتم آبان ماه (۳۷ روز ابتدایی سال آبی جاری) میزان کل حجم آب در مخازن سدهای کشور به حدود ۱۷٫۹۵ میلیارد مترمکعب رسیده است.

بر اساس این گزارش، در حال حاضر و در مجموع، حدود ۳۶ درصد ظرفیت مخازن سدهای کشور پُر و ۶۴ درصد ظرفیت مخازن سدها خالی است.

اوایل آبان، شرکت مدیریت منابع آب ایران اعلام کرد که در بین ۳۱ استان کشور، ۱۹ استان در مهرماه سال جاری حتی یک قطره باران نیز نداشته‌اند.

Your browser doesn’t support HTML5

آب نیست، برق نیست؛ مردم معترض

بر اساس آمارهای این شرکت، میزان بارش‌های کشور در این ماه به‌طور کلی کاهش ۶۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشت و به به ۲٫۱ میلیمتر رسید.

همچنین این میزان بارندگی نسبت به متوسط آمار درازمدت بارش‌ها در کشور، کاهش ۷۱ درصدی داشته است.

در آخرین روز مهرماه، شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرد که ذخیره سدهای تأمین‌کننده آب این کلان‌شهر به ۳۵۰ میلیون مترمکعب رسیده و در صورت تداوم روند مصرف کنونی ممکن است «مشکلات و تنگناهایی را برای تأمین پایدار آب به وجود آورد.»

دو روز پس از آن، یکی از مجریان صداوسیما از «اتمام ذخایر آبی تهران طی ۱۰۰ روز آینده» خبر داد، اما شرکت آب و فاضلاب استان تهران با صدور اطلاعیه‌ای، این خبر را تکذیب کرد.

بحران کم‌آبی در ماه‌های اخیر بار دیگر شدت گرفته و مردم همدان برای هفته‌ها، در بیشتر ساعات شبانه‌روز، از دسترسی به آب محروم بودند.

این وضعیت، علاوه بر تأثیرات خود در تأمین آب آشامیدنی، کشاورزان را نیز با مشکل مواجه کرده است.

منوچهر فخری، معاون عمرانی استانداری کرمانشاه روز یکشنبه هشتم آبان گفت: «بسیاری از باغات استان به دلیل خشکسالی و کمبود شدید آب، در معرض خشکیدگی کامل قرار دارند.»