پس از انتشار اخباری در مورد وجود «چهارمین زندانی آمریکایی» در ایران، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در این زمینه به رادیو فردا گفت که این وزارتخانه برای «تضمین آزادی» شهروندان آمریکایی محبوس در ایران، «در مورد جزئیات صحبت نخواهد کرد».
یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا روز جمعه ۳۰ تیرماه در پاسخ به رادیو فردا، با اشاره به اینکه چهار شهروند آمریکایی «به ناحق» توسط جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند، اعلام کرد که حتی «تعداد شهروندان آمریکایی بازداشتشده» در ایران برای اینکه روند آزادی آنها به خطر نیفتد، منتشر نمیشود.
او عنوان کرد که چنین بحثهایی برای این افراد و خانوادههای آنها «حساس و بسیار مهم» خواهد بود.
پس از آن که یک وبسایت بریتانیایی روز جمعه از بنبست در مذاکرات تهران و واشینگتن بهدلیل به نتیجه نرسیدن آزادی چهارمین زندانی آمریکایی در ایران خبر داد، یک رسانه آمریکایی نوشت که مذاکره درباره این شهروند آمریکایی در کانون گفتوگوهای تهران و واشینگتن است.
وبسایت سِمافور نیز اعلام کرد که بازداشت این شهروند آمریکایی در ایران، تلاشهای دولت بایدن برای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران و کاهش تنش با تهران را «پیچیدهتر کرده» است.
هویت این زندانی فاش نشده است، اما پیشتر آمریکا با نام بردن از سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز از جمهوری اسلامی خواسته بود که این شهروندان آمریکایی-ایرانی زندانی در ایران را آزاد کند.
بیشتر در این باره: سرنوشت «چهارمین آمریکایی» محبوس در ایران، در کانون گفتوگوهای تهران و واشینگتنمشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز به تازگی در یک مصاحبه به طور گذرا از وجود چهارمین زندانی آمریکایی در ایران سخن گفت، اما نام او را فاش نکرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه در این زمینه به رادیو فردا گفت: «ما تعهد داریم تا آزادی تمام شهروندان آمریکایی را تضمین کنیم. ما بیوقفه برای بازگرداندن شهروندانی که به اشتباه در خارج از کشور بازداشت شدهاند، تلاش میکنیم و تا زمانی که آنها پیش عزیزان خود بازنگردند متوقف نخواهیم شد.»
او افزود که بازداشت نادرست چهار شهروند آمریکایی توسط جمهوری اسلامی به عنوان اهرم سیاسی، «ظالمانه» است.
دولت ایران از مدتها پیش آمادگی خود را به طور اصولی برای اجرای توافق «تبادل زندانی» که در آن شهروندان زندانی دوتابعیتی به آمریکا بازگردانده شوند، اعلام کرده است، اما برای اجرای آن شروطی تعیین کرده که به گفته مقامات آمریکایی مانع از نهایی شدن تفاهم شده است.
تحلیلگران معتقدند دولت بایدن بعید است بدون اطمینان از آزادی زندانیان دوتابعیتی در ایران دوباره به توافق هستهای موسوم به برجام وارد شود.
جمهوری اسلامی متهم است که با «گروگان گرفتن» اتباع دوملیتی و خارجی در پی فشار بر دولتهای خارجی در جهت برآورده شدن خواستههای خود است.