از انتقال پروازهای داخلی به فرودگاه امام تا احتمال لغو قرار داد ایرباس

صنعت هوانوردی ایران روزهای خوشی را نمی‌گذارند؛ در هفته گذشته اعلام شد که احتمال لغو قرارداد ایرباس وجود دارد با این همه چهار فروند هواپیما ای تی آر آماده تحویل به ایران شده است. از سوی دیگر وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده به زودی بخشی از پروازهای داخلی از فرودگاه مهرآباد به فرودگاه امام منتقل خواهد شد.

لغو قرارداد ایرباس

شرکت ایرباس اعلام کرده است که در حال بررسی جرئيات تحریم‌های آمریکا است اما احتمال کمی دارد که بتواند با وجود این تحریم‌ها به ایران هواپیمایی تحویل دهد.

هم‌اکنون هر هواپیمای مسافربری که لااقل ۱۰ درصد از قطعاتش را شرکت‌های آمریکایی ساخته‌اند، برای فروش به ایران باید مجوز رسمی وزارت خزانه‌داری آمریکا یا اوفک را دریافت کند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرده است، مجوز مربوط به فروش هواپیما به ایران پس از دوره‌ای ۹۰ روزه لغو خواهد شد.

شرکت ایرباس با ایران‌ایر برای فروش ۱۰۰ هواپیما، با ایران‌ایر تور برای فروش ۴۵ هواپیما و با شرکت زاگرس برای فروش ۲۸ هواپیما قرارداد و تفاهم‌نامه امضا کرده است. در مجموع ایرباس قرار بود به ایران ۱۷۳ فروند هواپیما بفروشد.

از طرفی همکاری این شرکت با ایران‌ایر از منظری دیگر برای ایرباس پراهمیت است چرا که ایران‌ایر یکی از مشتریان مهم دو مدل جدید این شرکت، یعنی مدل‌های پهن پیکر ۳۳۰ نئو و ۳۵۰ سری هزار است.

ایران‌ایر بعد از شرکت ایر آسیا دومین سفارش بزرگ برای مدل ۳۳۰ نئو را داده است. بنا به اعلام ایرباس شرکت ایر آسیا ۶۶، ایران ایر ۲۸ و شرکت دلتا در آمریکا ۲۵ فروند از ایرباس ۳۳۰ نئو سری ۹۰۰ را سفارش داده‌اند.

البته مدیر عامل ایران ایر اعلام کرده است تا پیش از بازگشت تحریم‌های آمریکا احتمالاً ایران ایر سه ایرباس و هشت هواپیمای ای تی آر تحویل خواهد گرفت.

چهار ای تی آر آماده تحویل به ایران

چهار هواپیمای ای تی آر با رنگ‌آمیزی بدنه آماده تحولی به ایران‌ایر است. شرکت ای تی آر اعلام کرده است که سعی می کند تا پیش از بازگشت تحریم‌ها بخش زیادی از هواپیماهای توافق شده را به ایران ایر تحویل دهد.

شرکت ای تی آر در مجموع قرار است ۲۰ فروند هواپیما کوتاه‌برد به ایران تحویل دهد که هشت فروند را تحویل داده و چهار فروند دیگر آماده تحویل است.

در حالت کلی می‌توان گفت هواپیمای ای تی آر ۷۲ از امن‌ترین هواپیماهای جهان در کلاس کوتاه‌برد است. تولید این هواپیما از سال ۱۹۸۸ آغاز شده و تا کنون شش سری از این مدل ساخته شده است.

هواپیماهای ای تی آر هم کوچک هستند و هم موتور آنها ملخ‌دار است. این عامل سبب می‌شود برخی عنوان کنند این هواپیماها کارایی ندارند. اما بر خلاف تصوری که ظاهر این هواپیما ایجاد می‌کند، تکنولوژی این محصول بسیار پیچیده و بروز است. از طرفی امنیت این مدل بسیار بالاست و امکان نشستن روی زمین‌های خاکی یا روی آب برای این مدل در شرایط بحرانی وجود دارد.

سرعت این هواپیما نسبت به هواپیماهای بزرگتر مجهز به موتور توربو فن، چند صد کیلومتر کمتر است اما این سرعت کم برای مسیرهای کوتاه یک مزیت است چرا که مصرف سوخت این هواپیما بسیار کمتر از هواپیماهای بزرگتر است و به دلیل مصرف سوخت کم و هزینه عملیاتی بسیار کمتر، امکان پرواز این مدل به فرودگاه‌های کوچک و کم مسافر، صرفه اقتصادی پیدا می‌کند.

انتقال برخی پروازهای داخلی به فرودگاه امام

وزارت راه و شهرسازی ایران اعلام کرده است که بخشی از پروازهای داخلی را از فرودگاه مهرآباد به فرودگاه امام منتقل می‌کند.

شهرام آدم‌نژاد مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی گفته است: «امسال بعد از افتتاح ترمینال سلام، بخشی از ظرفیت ترمینال موجود به پروازهای داخلی اختصاص داده خواهد شد در صورتی که ایرلاین ها از این طرح استقبال کنند، طرح توسعه دیگری را با مشورت مشاور در دست تهیه داریم که در صورت لزوم، یک کریدور کاملاً مجزا برای پروازهای داخلی احداث می‌شود».

برخی کارشناسان انتقال پروازهای داخلی را به فرودگاه امام منطقی نمی‌دانند. این کارشناسان می‌گویند فرودگاه امام باند کافی ندارد و از شهر تهران بسیار دور است. از طرفی این فرودگاه هم اکنون حتی قابلیت ارائه سرویس مناسب به پروازهای خارجی را هم ندارد.

در مقابل مدافعان انتقال بخشی از پروازهای داخلی از فرودگاه مهرآباد به فرودگا امام می‌گویند افرادی که در تهران زندگی نمی‌کنند به دلیل اینکه بیشتر پروازهای خارجی به تهران است، مجبور هستند از فرودگاه امام به فرودگاه مهرآباد، برای پرواز به شهرهای خود در داخل ایران بروند اما انتقال بخشی از پروازهای داخلی به فرودگاه امام می‌توانند کار را برای این دسته از مسافران راحت‌تر کند.

بوئینگ ۷۷۷، بیست چهار ساله شد

بوئینگ ۷۷۷ که یکی از دوربردترین هواپیماهای جهان است در هفته گذشته ۲۴ ساله شد. این هواپیما با ورودش به سلطه هواپیماهای چهار موتوره در مسیرهای دوربرد پایان داد و عملاً سبب شد بسیاری به جای خرید بوئینگ ۷۴۷ به سمت این مدل جلب شوند.

ایران‌ایر هم قصد داشت در قرار داد خود با بوئینگ ۳۰ فروند از این مدل را خریداری کند که با لغو قرارداد بوئینگ پس از خروج آمریکا از برجام شرکت ایران ایر از حضور این مدل محروم شد.

البته ایران پس از امضای قرارداد با بويینگ شانس این را پیدا کرده بود که زودتر این مدل را تحویل بگیرد. این فرصت‌ زمانی رخ داد که شرکت ترکیش‌ایر به دلیل مشکلات مالی از خرید دو فروند بوئینگ ۷۷۷ منصرف می‌شود.

در این زمان بوئینگ به ایران‌ایر پیشنهاد فروش این دو مدل را می‌دهد اما ایران‌ایر این درخواست را قبول نمی‌کند. برخی می‌گویند ایران‌ایر و وزارت راه و شهرسازی ایران از ترس انتقاد منتقدان دولت دست رد به این فرصت طلایی زده بودند.

حادثه برای سوخو سوپر جت

در هفته گذشته یک فروند هواپیمای سوخو سوپرجت در پرواز داخلی در روسیه دچار مشکل در موتور شد.

خلبان در زمان پرواز با اخطار آتش‌سوزی در یکی از موتورهای این هوایپما که مدل سام ۱۴۶ بود روبه‌رو شد. او به سرعت درخواست فرود داد . پس از فرود مشخص شد ایراد در سیستم های هشدار دهنده بوده است و موتور آتش نگرفته است.

دو شرکت هواپیمایی آسمان و ایران‌ایرتور هم اکنون قرار داد خرید ۴۰ فروند هواپیمای سوپر جت ۱۰۰ را امضا کرده‌اند.

شرکت آسمان در بیانیه‌ای مطبوعاتی اعلام کرده این مدل از هواپیما آخرین نوع طراحی شده از سری هواپیمای سوپرجت ۱۰۰ است که با اویونیک و یک‌سری قطعات دیگر خارج از شمول تحریم، تجهیز شده است.

خانواده هواپیماهای سوخوی سوپرجت ۱۰۰ از ۷۸ تا ۹۸ صندلی در کلاس‌های مختلف ظرفیت دارند.