بازنشستگی وندی شرمن، دیپلمات کارکشته حامی برجام

وندی شرمن در زمان مذاکرات سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ که به برجام منجر شد، نقش مهمی ایفا کرد

وندی شرمن، دیپلمات کارکشته دولت‌های آمریکا که توافق برجام در دوره فعالیت او محقق شد، روز جمعه، ۲۲ اردیبهشت، قصد خود را برای بازنشستگی اعلام کرد.

او در ای‌میلی به همکاران خود در وزارت خارجه آمریکا که به رؤیت خبرگزاری رویترز رسیده، نوشت که آخرین دوره کاری او با تغییرات ژئوپلیتیک ناشی از خروج آمریکا از افغانستان، افزایش رقابت با چین و جنگ در اوکراین مقارن شده است.

وزیر خارجه آمریکا با تقدیر از کوشش‌های خانم شرمن، او را دیپلماتی نامید که «موانع» بر سر راه زنان را در انجام پست‌های پرچالش دیپلماتیک برداشت و رابطه آمریکا با متحدان، مانند کره جنوبی، ژاپن و اتحادیه اروپا را «عمیق‌تر» کرد.

به‌ نوشته آنتونی بلینکن، ملت آمریکا به دلیل رهبری خانم شرمن «امن‌تر و قوی‌تر شده است». خروج او از کار دیپلماتیک آخرین روز ماه ژوئن، ۹ تیر، خواهد بود. وندی شرمن اولین زن در سمت قائم‌مقام وزیر خارجه در دولت‌های آمریکا بود.

وندی شرمن در زمان مذاکرات سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ که به برجام منجر شد، نقش مهمی ایفا کرد و از منتقدان سرسخت خروج دولت دونالد ترامپ از آن بود.

برخی از اصولگرایان در حکومت ایران مانند حمید رسایی در مخالفت با برجام، این بانوی دیپلمات را مورد توهین‌های شخصی قرار داده و حتی «عجوزه» نامیده و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه وقت و عباس عراقچی، مسئول تیم مذاکرات ایران را متهم کردند که مقهور او شده‌اند.

وندی شرمن، ۷۳ ساله، در دوره وزارت خارجه آقای بلینکن، عمدتا مسئول تنظیم و نظارت بر اجرای سیاست دولت جو بایدن در قبال چین و روسیه بود.

مذاکرات او با مقامات روسیه در زمستان سال ۱۴۰۰ مانع از لشگرکشی ارتش روسیه به اوکراین نشد اما تماس‌های منظم وی با مقامات چین، با وجود تنش‌های شدید میان واشینگتن و پکن، از جمله بر سر جزیره تایوان، مدیریت بحران تلقی شده است.

بیشتر در این باره: تاکید آمریکا بر ضرورت کمک به ایرانیان برای دسترسی به اینترنت آزاد

خانم شرمن از سال ۱۹۹۳ که دولت دموکرات بیل کلینتون به روی کار بود، خدمت دپیلماتیک را آغاز کرد.

او در دولت‌ جمهوری‌خواه جرج بوش از کار در دولت آمریکا کنار رفت و در زمان دولت دموکرات باراک اوباما با بازگشت به کار دیپلماتیک، مسئول پیشبرد مذاکرات آمریکا در کنار قدرت‌های دیگر با دولت وقت ایران برای دستیابی به برجام بود.

او در چهار سال ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ از مناصب سیاسی خودداری کرد و با روی کار آمدن دوباره یک دولت دموکرات، به وزارت خارجه بازگشت.

دولت جو بایدن از سال گذشته در انتقاد از کمک تسلیحاتی ایران به روسیه و سپس در دوران اعتراضات داخلی ایران، اعلام کرد که دستیابی به توافق جدیدی که زنده‌کردن برجام تلقی شود، از اولویت کار واشینگتن خارج شده است.

با استفاده از توئیتر، بیانیه وزارت خارجه آمریکا، سی‌ان‌ان و رویترز؛ ف.ر/ب.ب