ماریا رِسا و دیمیتری موراتوف برای تلاش در راه آزادی بیان جایزه نوبل صلح را دریافت کردند

ماریا رسا (چپ) و دیمیتری موراتوف

آکادمی نوبل روز جمعه اعلام کرد که جایزه معتبر صلح نوبل سال ۲۰۲۱ را به دو روزنامه‌نگار از فیلیپین و روسیه اهدا می‌کند. تلاش در راه حفظ آزادی بیان دلیل اهدای این جایزه اعلام شد.

ماریا رِسا، روزنامه‌نگار فیلیپینی آمریکایی، و دیمیتری موراتوف، روزنامه‌نگار روس، به عنوان برندگان مشترک جایزه نوبل صلح اعلام شدند.

در بیانیه آکادمی نوبل از تلاش این دو در راه «حفظ آزادی بیان که پیش‌شرط دموکراسی و صلح پایدار است» تقدیر شده است.

به نوشته آکادمی نوبل، این دو نفر نماینده تمام روزنامه‌نگارانی هستند که برای این آرمان در جهانی تلاش می‌کنند که دموکراسی و آزادی مطبوعات هر روز در آن با شرایطی بد و ناگوار روبه‌رویند.

آکادمی نوبل خانم رسا را روزنامه‌نگاری معرفی کرده است که «از آزادی بیان برای افشای سوء استفاده از قدرت و توسل به خشونت بهره می‌گیرد».

ماریا رسا که در شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان هم کار کرده است اکنون وب‌سایتی خبری و روزنامه‌نگاری تحقیقی به نام «رَپِلِر» را اداره می‌کند.

آکادمی نوبل دیمیتری موراتوف را «مدافع آزادی بیان در روسیه و در شرایطی بسیار دشوار» توصیف کرده است. آقای موراتوف یکی از بنیانگذاران روزنامه مستقل نووایا گازِتا در روسیه است.

جایزه صلح نوبل در روز ده دسامبر، دو ماه دیگر، اهدا می‌شود. این جایزه با جایزه‌ای نقدی معادل ۱.۱ میلیون دلار همراه است که در شهر اسلو، پایتخت نروژ، اهدا می‌شود.

نوبل صلح از سال ۱۹۰۱ اهدا شده و تاکنون کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با سه جایزه رکورددار دریافت این جایزه معتبر است.

در اسفندماه سال گذشته دو نماینده پارلمان نروژ خبر داده بودند که نام نرگس محمدی، فعال ایرانی حقوق بشر، را به همراه لُجین الهذلول، فعال حقوق بشر عربستانی، به عنوان نامزد دریافت جایزه صلح نوبل ارائه کرده‌اند.

سال گذشته کمیته نوبل صلح در نروژ نام سازمان «برنامه جهانی غذا» را به عنوان برنده جایزه نوبل صلح سال ۲۰۲۰ اعلام کرد.