آنطور که مشاور ارشد کاخ سفید آمریکا و رسانههای چینی خبر دادهاند، دیدار رهبران دو اقتصاد بزرگ جهان که بسیاری منتظر نتیجه آن بودند، «خیلی خوب» پیش رفتهاست. آمریکا در ماه ژانویه تعرفه تازهای بر کالاهای چینی وضع نمیکند.
اظهارات و سخنان مطرحشده پس از شام کاری دونالد ترامپ و شی جینپینگ در بوئنوسآیرس، پایتخت آرژانتین، نشان میدهد ممکن است دو طرف در حال کاستن از تنشهای اقتصادی باشند؛ تنشهایی که مقدمه یک «جنگ تجاری» میان دو کشور توصیف شدهاست.
تنشهای رو به فزونی با وضع تعرفههای تازه از سوی واشینگتن بر کالاهای چینی، و سپس اقدام متقابل پکن، آغاز شده و با هشدارها و تهدیدهای دو طرف ادامه پیدا کرده است.
بیشتر در این باره: چین تعرفههای جدید آمریکا را «بزرگترین جنگ تجاری تاریخ» خواندتعرفهها و بگومگوها بهطور مشخصی بر بازارهای جهانی تاثیر گذاشتهاست، به همین دلیل نیز بسیاری منتظر نتیجه دیدار ترامپ و شی بودند.
ترامپ در آغاز دیدار با شی ابراز امیدواری کرده بود که دو طرف به «دستاورد خیلی خوبی» برای هر دو کشور برسند. رئیسجمهوری آمریکا پیش از این دیدار نیز اظهار کرده بود که «نشانههای خوبی» دیده میشود.
پس از شام کاری، لری کادلو، مشاور ارشد امور اقتصادی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت دیدار دو رهبر «خیلی خوب» بود. نخستین واکنش رسمی پس از شام کاری میان شی و ترامپ با گفتههای وزیر خارجه چین ادامه پیدا کرد که مذاکرات را «بسیار مثبت و سازنده» توصیف کردهاست.
وانگ یی، وزیر خارجه چین، گفته این مذاکرات «در سطحی همتراز» انجام شده و میتواند به «راهحلی برد برد برای مشکلات» منتهی شود.
وانگ یی افزوده چین روند واردات از ایالات متحده را برای کاستن از کسری تجاری دو طرف، افزایش خواهد داد و پکن و واشینگتن به مذاکرات برای اینکه «رشد باثبات و امیدوارکننده» دو کشور تضمین شود، ادامه میدهند.
کسری تراز تجاری آمریکا در برابر چین سال گذشته به رقم بیسابقه ۳۷۵ میلیارد دلار رسیده بود. موضوعی که بارها مورد انتقاد دونالد ترامپ قرار گرفتهاست.
رسانههای چینی صبح یکشنبه ۱۱ آذر گفته بودند دو رهبر پذیرفتهاند پس از اول ژانویه، تعرفههای تازهای وضع نکنند. ساعتی بعد نیز رسانههای بینالمللی بهنقل از کاخ سفید گفتند دو رهبر بر سر آتشبسی ۹۰ روزه در پیوند با وضع تعرفههای جدید به توافق رسیدهاند؛ تا مذاکرات تجاری ادامه پیدا کند.
سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید گفته ترامپ موافقت کرده تعرفههای تازهای از اول ژانویه وضع نکند و دو کشور «فورا مذاکرات خود برای تغییرات بنیادین را آغاز خواهند کرد».
وضع تعرفهها و تنشهای اقتصادی میان دو کشور سبب شده تا صندوق بینالمللی پول هشدار دهد ادامه این روند پیامدهایی خواهد داشت که «همه از آن رنج خواهند برد». صندوق بینالمللی پول در ضمن هشدار داده است که «جنگ تجاری» بین چین و آمریکا به طور خاص میتواند بر کشورهای در حال توسعه، فشار وارد کرده و اقتصاد آنها را آسیبپذیر سازد.