دیپلماسی یلدا در کنار ترمه و حافظ

در یلدای ۱۴۰۳ رادیو فردا با برنامهٔ «یلدای خاطره‌ها»، با ترکیبی از مهمانان متفاوت و حرف‌هایی از جنس امروز، مهمان خانه‌های شنوندگانش بود.

در این برنامه مهرداد میردامادی تفألی به دیوان حافظ می‌زند و دربارهٔ بهره‌ای که ایرانیان از شعر حافظ برده‌اند، صحبت می‌کند و از اهمیت «شاهد» در فال حافظ برایمان می‌گوید.

لحظه‌ای در سرزمین عطرها و مزه‌های ایرانی در شب یلدا هم توقف کردیم.

Your browser doesn’t support HTML5

یلدای خاطره‌ها؛ ویژه‌برنامهٔ شب یلدا ۱۴۰۳

فرزین فرهادی، آهنگساز سرشناس ساکن لس‌آنجلس که با آلبوم موفق «معشوق همین‌جاست ۱» در میان هواداران موسیقی تلفیقی چهره شناخته شده‌ای است، به تازگی مشغول تکمیل این سه‌گانه با اشعاری از سهراب سپهری است.

او در این برنامه به مجموعه دوم «معشوق همین‌جاست» پرداخته و می‌گوید این مجموعه که متمرکز بر اشعار حافظ با صدای داریوش منتشر شده، منعکس‌کنندهٔ اتفاقات سیاسی و اجتماعی سال ۸۸ و اعتراض‌های موسوم به «جنبش سبز» است.

آقای فرهادی با اشاره به رنگ‌آمیزی موسیقایی این آلبوم در پیوند با اشعار حافظ می‌گوید ملودی‌ها و تنظیم‌ها در این آلبوم بر خلاف آلبوم اول که عرفانی بود، بیشتر درونمایه‌ای خشن داشت که نشان‌دهندهٔ فضای اجتماعی-سیاسی ایران بود و به نوعی از تاریکی به سمت نور می‌رفت.

فرزین فرهادی که بخش عمده زندگی‌اش را بیرون از مرزهای جغرافیایی ایران سپری کرده معتقد است نمی‌شود ایران را از ایرانی دور کرد.

در این برنامه نیما، خوانندهٔ ترانهٔ خاطره‌انگیز «مریم پاییزی» که روزگاری با آن غوغایی به پا کرده بود، نیز به جمع ما در برنامهٔ «یلدای خاطره‌ها» پیوست.

نیما می‌گوید که بعد از آن ترانه در حدود ۲۲ آهنگ منتشر کرده اما بخشی از آن چیزی که به کم‌کاری تعبیر می‌شود، مستقیم و غیرمستقیم به تغییر و تحولات بازار موسیقی بخشی از آن به تغییر نسل و تحولات بازار موسیقی برمی‌گردد.

نیما معتقد است که بزرگ‌تر شدن بازار موسیقی و تنوع تولیدات خوب هم باعث می شود مردم آن چیزی را که دوست دارند دنبال کنند.

در این برنامه آخرین آهنگ این خواننده به نام «جذاب» که آهنگ و کلام آن از هنرمندان داخل ایران است، برای اولین بار از رادیوفردا پخش شد.

از دیگر مهمانان برنامه شب یلدای رادیوفردا، فرشته قاضی و نسرین افشار بودند که هر کدام از تجربه‌های یلدایی خود آمیخته با فرهنگ جغرافیایی گفتند که از آن آمده‌اند.

با حسین علی‌زاده، دیپلمات سابق جمهوری اسلامی در لندن که این روزها در کسوت تحلیلگر مسائل ایران چهرهٔ شناخته‌شده‌ای است، سری به دنیای خصوصی او زدیم؛ از علاقه‌اش به شنا تا آواز هایده و محمدرضا شجریان.

آقای علی‌زاده که آخرین سمتش در وزارت خارجه کاردارسفارت جمهوری اسلامی ایران در هلسینکی فنلاند بوده است، دربارهٔ بحث این روزهای پوشش اختیاری می‌گوید که همچنان در لندن همسرش حجاب کامل دارد، هر چند دخترشان انتخاب کرده که بی‌حجاب باشد. همانطور که یکی از پسرانش به‌گفته این دیپلمات سابق، اعتقادات مذهبی دارد و دیگری از این قید رها است.

آقای علی‌زاده می‌گوید، برگزاری رسم و رسوم ایرانی مثل انداختن سفره هفت‌سین و شب یلدا برای همسرش یک اصل تغییرناپذیر است.

آخرین مهمان برنامهٔ «یلدای خاطره‌ها» شادی امینی، خواننده ساکن لس‌آنجلس بود که این روزها ویدئوهای دختر دوساله‌اش ترمه بسیار در شبکه‌های اجتماعی مورد استقبال قرار گرفته و در تازه‌ترین کار خود ترانه‌ای یلدایی را با ملودی شیرین و در فضایی ایرانی ارائه کرده است؛ آهنگی که با شنیدنش احساس می کنید عطر هل و دارچین مشامتان را پر کرده است.

شادی امینی می‌گوید مایی که از ایران دور هستیم، بیشتر وسواس پیدا می‌کنیم که آن‌چه را که باید، انجام دهیم. چون شاید فکر می‌کنیم با انجام این کارها خودمان را نزدیک‌تر به آن کشوری حس می‌کنیم که در آن‌جا بزرگ شده‌ایم.

خانم امینی می‌گوید ایران همیشه بخش بزرگی از زندگی او است و نتوانسته به آن بی‌اعتنا باشد و به همین خاطر بسیاری از کارهایش به ایران مربوط می‌شود؛ به آن چیزی که خودش به‌عنوان یک زن زیست کرده‌ و دوست داشته درباره‌اش صحبت کند: «حالا این آزادی را دارم که انتقاد کنم و من دوست دارم دخترم این را از من و دیگران بیاموزد».

Your browser doesn’t support HTML5

بازار تجریش در شب یلدای ۱۴۰۳