ائتلاف به رهبری عربستان سعودی پس از پرتاب موشک از یمن به ریاض، ایران را به «تجاوز نظامی» متهم کرده و در بیانیهای گفته این موضوع میتواند بهعنوان «اعلان جنگ» به عربستان تلقی شود.
در بیانیهای که این ائتلاف صبح ۱۵ آبان منتشر کرده گفته شده «نقش ایران و فرماندهی مستقیم» حوثیها در جریان پرتاب موشک «بهعنوان یک تجاوز روشن نظامی، با هدف قرار دادن کشورهای همسایه و تهدید امینت و صلح در منطقه و جهان، قلمداد میشود». این بیانیه افزوده پرتاب موشک بالقوه میتواند «بهعنوان اعلان جنگ به پادشاهی عربستان سعودی محسوب شود».
در ادامه این بیانیه گفته شده ائتلاف به رهبری ریاض «حق» عربستان میداند که «در زمان و شکل مناسب» به ایران واکنش نشان دهد.
پیشتر سرهنگ ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، در ۱۴ آبان ماه گفته بود «افزایش خطرناک بحران توسط حوثیها، ناشی از حمایتهای ایران است». به گزارش رویترز سرهنگ مالکی در جریان یک کنفرانس خبری گفته «خودروهای پرتابگر موشک» ساخت ایران بودند.
↲در مورد موشک شلیکشده از یمن بیشتر بخوانید
پیش از این دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده که در حال حاضر در جریان سفر آسیایی در ژاپن به سر میبرد گفته بود «به نظرم شلیک [موشک] به عربستان سعودی، متأثر از ایران بوده و سیستم [دفاع موشکی] ما آن را منهدم کرده است». موشک شلیکشده از داخل یمن، در نزدیک ریاض بهوسیله پدافند عربستان منهدم شده بود.
↲در مورد گفتههای دونالد ترامپ بیشتر بخوانید
ساعتی پس از اظهارات آقای ترامپ، وزیر دفاع ایران اتهام دست داشتن جمهوری اسلامی در حمله موشکی از یمن به عربستان سعودی را رد کرد و فرمانده سپاه پاسداران نیز گفت «اصلاً امکان انتقال موشک به یمن وجود ندارد» و موشک شلیکشده متعلق به خود گروه انصارالله است. ایران هنوز به بیانیه تازهمنتشرشده واکنشی نشان ندادهاست.
تهران هرگز حمایت لفظی خود از شورشیان یمن، بهطور مشخص گروه موسوم به «انصارالله» که دربرگیرنده حوثیهاست را پنهان نکرده، اما گزارشهای مربوط به انتقال یا ارسال تسلیحات برای آنها را رد میکند.
همزمان شبهنظامیان حوثی میگویند موشک بالیستیک پرتابشده که آن را «آتشفشان ۱» نامیدهاند «ساخت داخل» یمن بودهاست.
آنطور که خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده، ائتلاف به رهبری ریاض پس از پرتاب موشک دست به مجموعهای از حملات هوایی به صنعا زد که تا ظهر روز یکشنبه ادامه داشت.
ائتلاف عربی در عینحال بامداد روز دوشنبه میلیونها دلار جایزه برای دهها تن از مقامها و چهرههای حوثی تعیین کرد.
این ائتلاف در راس فهرستی که منتشر کرده عبدالمالک حوثی را قرار داده با جایزهای به مبلغ ۳۰ میلیون دلار؛ پس از او نیز برای برخی دیگر مانند صالح علی الصماد، مقام ارشد حوثیها در صنعا، محمدعلی عبدالکریم حوثی، رئیس «کمیته عالی انقلاب یمن»، یا زکریا یحیی شامی، مقام ارشد ارتش یمن که توسط هادی برکنار شد، هرکدام ۲۰ میلیون دلار جایزه تعیین شدهاست. فهرستی که تلویزیون دولتی عربستان، العربیه، منتشر کرده ۴۰ نام و ۴۰۰ میلیون دلار جایزه را در بر میگیرد.
نبردهای یمن پس از آن آغاز شد که حوثیها و هواداران علی عبدالله صالح، رئیسجمهوری پیشین یمن، علیه عبدربه منصور هادی، رئیسجمهوری یمن که از سوی سازمان ملل همچنان رئیس دولت آن کشور محسوب میشود، شوریدند. هادی پس از این شورش به عدن و سپس به عربستان رفت. ریاض نیز ائتلافی برای بازگرداندن قدرت به او تشکیل داد و وارد نبردهای یمن شد. از آن زمان تا کنون دستکم ده هزار نفر کشته و صدها هزار نفر آواره شدهاند. کنترل یمن میان حوثیها و متحدان آن در صنعا و مناطق شمالی و هواداران هادی و دولت او در عدن و مناطق جنوبی تقسیم شدهاست.
سازمانهای مدافع حقوق بشر میگویند مرگ غیرنظامیان در نبردهای یمن طی حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی و نیز حملات متقابل حوثیها و متحدان آنها از یک سو و مخالفان آنها از سوی دیگر، شواهدی از «وقوع جنایت جنگی» به دست میدهد. این سازمانها در عین حال خواستار فشار بر طرفهای نبرد، پایان دادن به نیروگیری حوثیها از میان کودکان، و یامحدودیتهای تسلیحاتی علیه عربستان، برای پایان دادن به حملات شدهاند.
سازمان ملل نیز در گزارش تازهای گفتهاست شورشیان حوثی و نیز ائتلاف به رهبری عربستان مسئول قربانیشدن غیرنظامیان از جمله صدها کودک، تخریب بیمارستانها و مدرسهها، هستند. این نهاد بینالمللی میگوید در تلاش برای یافتن «راهحلی فراگیر» برای پایان دادن به بحران یمن است. مذاکرات برای پایاندادن به نبردها تا کنون نتیجهای در بر نداشتهاست. عربستان میگوید ایران «مانع» اصلی صلح در یمن است. ایران میگوید این اتهامها «مضحک» و «بیاساس» است.
ائتلاف به رهبری ریاض، علاوه بر عربستان، امارات متحده عربی، بحرین، کویت، مصر، اردن، مراکش، سنگال و سودان را در بر میگیرد.