همسر نازنین زاغری، شهروند ایرانی- بریتانیایی زندانی در ایران میگوید همسرش از به همخوردن توافق لندن و تهران برای آزادیاش «به شدت عصبانی» است.
ریچارد رتکلیف روز یکشنبه ۲۴ بهمن افزود همسرش نگران است که زندگی او به ابزاری برای چانهزنی در مذاکرات هستهای تبدیل شود و از نبود شفافیت دولت بریتانیا برای تامین آزادیاش ناراحت است.
این اظهارات در پی افشای توافق نافرجام ایران و بریتانیا برای حلوفصل بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی بریتانیا به ایران در ازای آزادی خانم زاغری در تابستان امسال انجام شده است.
روزنامه گاردین روز یکشنبه با انتشار اظهارات آقای رتکلیف گزارش داد که نمایندگان پارلمان بریتانیا مطلع شدهاند که دولت این کشور به توافقی با دولت جمهوری اسلامی برای آزادی خانم زاغری در ازای تسویه بدهی در تابستان امسال نزدیک شده بود، اما این توافق به هم خورده است.
مقامات بریتانیا قبلا گزارشی درباره این توافق ارائه نداده بودند، اما محسن بهاروند، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن، ۱۹ آذر به خبرنگاران گفته بود که یک هیئت بریتانیایی هفته گذشته برای رایزنی درباره ساز و کار پرداخت بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی به تهران سفر کرده است.
بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا روز ۲۰ بهمن در پاسخ به سوال تولیپ صدیق نماینده پارلمان بریتانیا، وجود این توافق را انکار نکرد و گفت: «تسویه بدهی ایران به دلایل مختلف مربوط به تحریمها، دشوار است».
خانم صدیق در نشست پارلمان گفته بود که آقای رتکلیف برای سه هفته تا مرز مرگ اعتصاب غذا کرد و دولت بریتانیا باید درباره به همخوردن توافقی که برای آزادی خانم زاغری از زندان با جمهوری اسلامی شده بود، شفافسازی کند.
آقای رتکلیف اول آبان دست به اعتصاب غذا زد ولی روز ۲۲ آبان اعلام کرد که بهخاطر فرزندشان، گابریلا، پس از سه هفته به اعتصاب غذای خود در مقابل ساختمان وزارت خارجه بریتانیا پایان میدهد.
بیشتر در این باره: وزیر خارجه بریتانیا: بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی به ایران قانونی است؛ میخواهیم پرداخت کنیمبدهی بریتانیا به ایران در ارتباط با لغو قرارداد فروش ۱۵۰۰ تانک چیفتن به تهران است؛ قراردادی که در دوره حکومت پهلوی بین ایران و بریتانیا منعقد شد ولی بعد از انقلاب فسخ شد.
این بدهی به پروندههای نازنین زاغری، شهروند ایرانی- بریتانیایی، و سایر شهروندان دو تابعیتی بریتانیا پیوند خورده که جمهوری اسلامی ایران آنها را محاکمه و زندانی کرده است.
خانوادههای دوتابعیتی بریتانیایی که در ایران بازداشت شدهاند، بارها گفتهاند که معتقدند جمهوری اسلامی تا زمان تسویه این بدهی، اعضای خانوادهشان را «گروگان» نگه خواهد داشت.
آقای رتکلیف در ادامه گفته است همسرش شش سال از زندگی خود را در زندانهای ایران از دست داده و از اینکه دولت بریتانیا برای آزادیاش کاری انجام نمیدهد، تعجب میکند: میپرسد چرا من هنوز در اینجا (زندانهای ایران) هستم. آنها (مقامات جمهوری اسلامی) زندگی من را روز به روز تباه کردند. پس این فوریتی که (دولت بریتانیا) برای آزادیاش اعلام کرده بود کجاست؟ من تنها میخواهم به خانه برگردم.
آقای رتکلیف میگوید امیدوار بود که با توافق بریتانیا و ایران، همسرش آزاد شود، اما نمیداند چرا این توافق به نتیجه نرسید و هماکنون چرا اقدامی برای به نتیجه رساندن این توافق انجام نمیشود.
یک سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا به گاردین گفته است که دولت این کشور کماکان متعهد به تضمین آزادی خانم زاغری و دیگر شهروندان زندانی بریتانیایی در ایران، از جمله انوشه آشوری و مراد طاهباز است.
وی افزوده است دولت بریتانیا همواره اعلام کرده که متعهد به پرداخت بدهی ایران است و در حال بررسی راههایی است که بتواند این بدهی را پرداخت کند.
حکومت ایران در سالهای اخیر تعداد زیادی از اتباع خارجی و ایرانیهای دو تابعیتی را به اتهامهای گوناگون از جمله جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی خارجی و یا اقدام علیه نظام بازداشت کرده است و برخی از این افراد با زندانیان ایرانی در کشورهای دیگر مبادله شدهاند.
این رویه حکومت بارها از سوی دولتها و سازمانهای حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگانگیری» و «باجخواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است.