ظریف: پیش‌شرط احیای برجام دریافت خسارت از آمریکا نیست

محمدجواد ظریف مدعی شد پایان اجرای پروتکل الحاقی به معنی بسته شدن درها برای بازگشت به برجام نیست.

وزیر خارجه ایران می‌گوید برای بازگشت به تعهدات برجامی، دریافت خسارت از آمریکا برای ایران پیش‌شرط نیست.

محمدجواد ظریف روز یکشنبه ۱۹ بهمن در مصاحبه با شبکه «سی‌ان‌ان» همچنین درباره مذاکرات آتی گفت برجام توافقی است که قبلا مذاکره شده و نیازی به مذاکره مجدد نیست.

او افزود که ایران از برجام خارج نشده و فقط تعهدات خود را کاهش داده است.

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی نیز روز یکشنبه اعلام کرد اگر آمریکا تحریم‌ها را لغو کند، ایران به تعهدات هسته‌ای خود بازخواهد گشت؛ موضوعی که جو بایدن آن را رد کرد و در همین روز گفت که اول ایران باید به تعهدات برجامی خود بازگردد.

آقای ظریف در این زمینه گفت که دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا از برجام خارج شده و جو بایدن باید به توافقی که قبلا انجام شده، باز گردد و دولت ایالات متحده تضمین دهد اقداماتی که در دولت قبلی اتفاق افتاد، تکرار نخواهد شد.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی تهدید کرد سوم اسفند ضرب‌الاجل ایران برای پایبندی به پروتکل الحاقی در توافق هسته‌ای است.

با این‌حال آقای ظریف مدعی شد پایان اجرای پروتکل الحاقی به معنی بسته شدن درها برای بازگشت به برجام نیست.

مجلس ایران در مصوبه‌ای که روز ۱۱ آذر تصویب کرد، دولت را ملزم کرده است که سالانه ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد ذخیره کند و اگر تا سوم اسفند سال جاری، تحریم‌های مالی، بانکی و نفت حذف نشود، بازرسان آژانس از ایران اخراج شوند و ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.

آمریکا اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد و تحریم‌های سختی علیه ایران به اجرا گذاشت. جمهوری اسلامی نیز اردیبهشت ۹۸ عدول مرحله‌ای از تعهدات هسته‌ایش را آغاز کرد.

آقای بایدن قبلا اعلام کرده بود آماده بازگشت به برجام است، اما این بازگشت «آسان نخواهد بود».

ظریف در بخش دیگری از مصاحبه خود درباره مذاکرات درباره تسلیحات ایران در چارچوب برجام گفت که این مذاکرات نباید جزئی از برجام باشد.

وی گفت اگر می‌خواهید درباره تسلیحات صحبت کنید، باید به همه جوانب نگاه کنید.

وزیر خارجه ایران به هزینه نظامی «۷۰ میلیارد دلاری» عربستان سعودی و «۲۲ میلیارد دلاری» امارات در سال ۲۰۲۰ اشاره کرد و گفت ایران با داشتن بیش از یک میلیون نظامی رسمی، «نزدیک به ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار هزینه» می‌کند: آیا آن‌ها آماده هستند که هزینه تسلیحاتی خود را کاهش دهند؟ آیا آمریکا آماده است که فروش تسلیحات خود را به منطقه ما که یک چهارم صادرات سلاح در جهان است، متوقف سازد؟

آقای ظریف گفت آمریکا نباید درباره برنامه دفاعی ایران صحبت کند، باید درباره تمام تسلیحاتی که به منطقه ما می‌فروشد حرف بزند.

بر اساس گزارش‌های رویترز، ایرنا، فارس، رادیو فردا/ ف.ق/ک.ر