خبرگزاری بلومبرگ روز جمعه، ۱۲ مردادماه، با استناد به دو منبع آگاه گزارش داد که چین درخواست آمریکا برای قطع واردات نفت از ایران را رد کرده، اما قول داده است که واردات نفت را افزایش ندهد.
این گزارش یک روز پیش از آن منتشر می شود که قرار است تحریمهای نفتی ایران از روز ۱۳ مرداد اجرا شود.
با هدف اعمال فشار بر جمهوری اسلامی و کشاندن آن به پای میز مذاکره، آمریکا در نظر دارد مشتریان ایران را به قطع یا حداقل کاهش چشمگیر خرید نفت از ایران وادار کند.
ایالات متحده ۱۸ اردیبهشتماه گذشته رسما از توافق برجام خارج شد.
به دنبال آن، مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا روز ۱۱ تیرماه اعلام کرد که دور جدید تحریمهای شدید علیه ایران از ۱۳ مرداد، و بخش بعدی آن از ۱۳ آبان اجرا میشود و تلاش خواهد شد که صادرات نفت ایران به صفر برسد.
گزارش بلومبرگ میافزاید که مذاکرات آمریکا با چین و دیگر کشورهای مشتری نفت ایران کماکان ادامه دارد.
بلومبرگ مینویسد که اگرچه دولت دونالد ترامپ سیاست قطع کامل صادرات نفت ایران را دنبال میکند، بسیاری از کارشناسان بر این عقیدهاند که چنین چیزی عملی نیست.
بر اساس این گزارش، فرانسیس فانون، معاون وزیر انرژی آمریکا، اخیرا طی سفری به چین درباره موضوع تحریمهای ایران به مذاکره نشسته است.
دولت دونالد ترامپ میگوید که اگر مشتریان ایران نشان ندهند که خرید نفت ایران را «به شکل چشمگیر» کاهش دادهاند، با تحریم مواجه خواهند شد.
علاوه بر این وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که در صورتی که چین، روسیه و اروپا به خرید نفت از ایران ادامه دهند، مشمول تحریمهای آمریکا خواهند شد.
بلومبرگ روز جمعه نوشت که فعلا ژاپن و کره جنوبی در حال کاهش خرید نفت ایران تا آغاز تحریمها هستند.
با این حال چین که بزرگترین مشتری نفتی ایران است، طی ماه گذشته خرید نفت از ایران را ۲۶ درصد افزایش داده است.
بر اساس این گزارش، چین در ماه گذشته مشتری ۳۵ درصد از کل نفت صادراتی ایران بود.
بر اساس آمارهای خبرگزاری رویترز، چین طی شش ماه اول سال به طور متوسط روزانه کمی بیش از ۶۳۱ هزار بشکه نفت از ایران خریده است که نسبت به دوره مشابه در سال گذشته نزدیک ۷ درصد افزایش را نشان میدهد.
چین همچنین با خود آمریکا درگیر نبردی بر سر تعرفه واردات کالا است.
خبرگزاری رویترز روز جمعه از قول سه منبع آگاه گزارش داد که غول نفتی چین، سینوپک، خرید نفت از آمریکا را متوقف کرده و حداقل تا ماه اکتبر قصد خرید نفت از آمریکا را ندارد.
چین اخیرا بر واردات نفت و محصولات نفتی از آمریکا ۲۵ درصد مالیات در نظر گرفت، اما هنوز معلوم نیست این قانون از چه زمانی اعمال شود.
آمریکا طی سال جاری روزانه نزدیک ۳۳۵ هزار بشکه صادرات نفت به چین داشت. سینوپک بزرگترین مشتری چینی نفت آمریکا است که برنامهریزی کرده بود برای سال جاری روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت از این کشور بخرد.