لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۰

ايران از مشارکت آمريکا در مذاکرات هسته ای ژنو استقبال کرد


منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران در دمشق از حضور آمریکا در مذاکرات هسته ای ژنو استقبال کرد.
(عکس از EPA)
منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران در دمشق از حضور آمریکا در مذاکرات هسته ای ژنو استقبال کرد. (عکس از EPA)

در حالی که وزير امور خارجه ايران حضور نماينده آمريکا در مذاکرات هسته ای ژنو را «مثبت» دانسته است، فرانسه می گوید: قدرت های بزرگ منتظر پیشنهادهای مشخص ایران در باره پرونده اتمی اش هستند.


مقامات آمريکا چهارشنبه اعلام کردند ويليام برنز، معاون وزير امور خارجه آمريکا، برای شنيدن نظرات ايران در خصوص بسته پيشنهادی کشورهای موسوم به ۱+۵ در نشست روز شنبه ژنو شرکت خواهد کرد.


در همين زمينه، منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران، روز پنجشنبه در يک کنفرانس خبری در دمشق در خصوص حضور نماينده آمريکا در مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ايران در ژنو، گفت:«مشارکت آمريکا مثبت است». وی افزود: تهران از مذاکرات سازنده استقبال می کند.


آقای متکی همچنين گفت:«حضور نماينده آمريکا در ژنو به مقام های واشینگتن کمک می کند که نماينده آنان مطالب ايران در اين نشست را به طور مستقيم بشنود».


وزير امور خارجه ايران افزود:« دو ماه پيش بسته پيشنهادی را به اين طرف ها و برخی ديگر از کشورها ارائه کرديم و ماه گذشته آقای سولانا به تهران آمد و متقابلا بسته پيشنهادی تحويل داد».


آقای متکی اضافه کرد:« اين روند جديد، تفاوتهايی با گذشته دارد ازجمله شش وزير خارجه به من نامه نوشتند و در اين نامه بر حق ايران اذعان کردند و گفتند که ما امکان رسيدن به يک تفاهم را عملی می بنيم .»


به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، ایرنا، آقای متکی گفت:« بنابراين همانطور که ملاحظه می شود در اين روند از نظر شکلی روبه پيشرفت هستيم و اميدواريم روز شنبه از نظر محتوايی نيز شاهد تحول مثبت باشيم».


  • «اين روند جديد، تفاوتهايی با گذشته دارد ازجمله شش وزير خارجه به من نامه نوشتند و در اين نامه بر حق ايران اذعان کردند و گفتند که ما امکان رسيدن به يک تفاهم را عملی می بنيم . بنابراين همانطور که ملاحظه می شود در اين روند از نظر شکلی روبه پيشرفت هستيم و اميدواريم روز شنبه از نظر محتوايی نيز شاهد تحول مثبت باشيم».
منوچهر متکی

به گفته وزير خارجه ایران «مذاکرات شنبه ژنو با هدف تدوين يک مداليتی برای مذاکره طرفين است».


حمایت قاطع از دیپلماسی


اين در حالی است که کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه امريکا نيز روز پنج شنبه تاکيد کرد که واشينگتن قاطعانه به دنبال تلاش های ديپلماتيک برای ترغيب ايران به توقف فعاليت های حساس هسته ای است.


خانم رايس گفت:موضوعی که من بر آن تاکيد دارم اين است که آمريکا به دنبال رويکرد ديپلماتيک است.


وزیر امور خارجه آمریکا همچنین تاکید کرد حضور ویلیام برنز در نشست ژنو نشاندهنده ان است که جامعه جهانی در برابر ایران متحد است.


قرار است روز شنبه خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا به همراه ويليام برنز و نمايندگان کشورهای بريتانيا، چين، فرانسه، روسيه و آلمان با سعيد جليلی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران، در ژنو ديدار و درباره دستیابی به راه حلی برای مناقشه هسته ای جمهوری اسلامی گفت وگو کنند.


آمريکا برای نخستين بار است که در چنین گفت و گوهايی با ایران شرکت می کند و از اين رو حضور آن با بازتاب های گسترده ای روبه رو شده است.


در جریان سفر خاویر سولانا به تهران نمایندگان کشورهای فرانسه، چین، بریتانیا، روسیه و آلمان حضور داشتند، ولی آمریکا نماینده ای را راهی ایران نکرد.


در انتظار پاسخ مشخص ایران


در همين حال، برنار کوشنر، وزير امور خارجه فرانسه، نيز در آستانه ديدار نمايندگان ايران و گروه ۱+۵گفت که قدرت های بزرگ منتظر پيشنهادهای مشخص ايران در باره پرونده اتمی اش هستند.


آقای کوشنر روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگاران در وين از حضور نماينده ايالات متحده آمريکا در مذاکرات روز شنبه سعيد جليلی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران و خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا استقبال کرد.


وی گفت: «اين حضور نه تنها يک ابتکار خوب است بلکه دوستان آمريکايی ما به روند گفت و گوها نيز ملحق می شوند. اين يک نگرش نو، ارزشمند و مثبت است.»


کشورهای غربی به طور مشخص به ايران بسته ای حاوی مشوق های اقتصادی و سياسی ارائه کرده اند و از ايران خواسته اند با پذيرش آن، برنامه غنی سازی اورانيوم خود را تعليق کند.


تهران هر گونه پيش شرطی را برای آغاز مذاکره در باره برنامه هسته ای خود رد کرده است. با اين حال وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران به نامه وزيران خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ پاسخ داده است هرچند که محتوای آن فاش نشده است.


انتظار گشايش در مذاکرات


وزير امور خارجه فرانسه گفت: پاسخ ايران به بسته پيشنهادی غرب «غير منتظره نبود، کمی هم ناراحت کننده بود.»


وی اظهار داشت: «ما منتظر يک گشايش هستيم. من با متکی صحبت کردم و او آمادگی داشت ولی آمادگی برای چه؟ اين هميشه وجود داشته است.»


وزير امور خارجه فرانسه ابراز عقيده کرد که ايران هنوز به هسته اصلی موضوع، يعنی توقف غنی سازی اورانيوم يا به حال تعليق در آوردن فعاليت های گسترش سلاح های کشتار جمعی پاسخی نداده است.


وی می گويد: «با اين حال آنها گفت و گو را پذيرفته اند، خب گفت و گو کنيم. اين قابل درک است که آمريکايی ها (در ژنو) سر سخت خواهند بود. اما به طور مشخص (اين حضور) يک سرمايه خواهد بود.»


در پکن، ليو جيانچائو، سخنگوی وزارت امور خارجه چين نيز از حضور نماينده آمريکا در مذاکرات استقبال کرد و از همه طرف ها خواست تا اين فرصت را مغتنم شمارند.


وی گفت: «ما اميدواريم که همه طرف های درگير از فرصت بوجود آمده فعلی بهره گرفته و تلاش های خود را سامان دهند. بويزه در زمينه مذاکرات و گفت و گوهای بيشتر از خود انعطاف به خرج دهند.»


شورای امنيت سازمان ملل با تصويب سه قطعنامه تحريمی از جمهوری اسلامی خواسته است که فعاليت های غنی سازی اورانيوم را به حال تعليق در آورد ولی تهران اين درخواست را رد کرده است.


XS
SM
MD
LG