لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۲

اوباما: نخستين تظاهرات مسالمت‌آميز منطقه از تهران آغاز شد


باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه راهبردهای جدید ایالات متحده در خاورمیانه را با توجه به خیزشهای مردمی در کشورهای منطقه، تشریح کرد. آقای اوباما با اشاره به اعتراضات در ایران گفت، بياد داشته باشيم که نخستين تظاهرات مسالمت آميز در خيابان های تهران بود.

پیش از سخنرانی باراک اوباما، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا صحبت کرد و بر نقش مهم دستگاه دیپلماسی ایالات متحده در جریان خیزش های منطقه خاورمیانه و شمال افریقا تاکید کرد.

باراک اوباما در سخنرانی خود به آغاز خیزش مردمی در تونس در شش ماه پیش پرداخت و گفت هم اینک «نسل تازه ای» در این منطقه نضج گرفته است.

باراک اوباما در بخشی از سخنرانی خود به سرکوب اعتراضات در سوريه پرداخت و گفت: «مردم سوريه شجاعت خودشان را برای مطالبه گذار به دمکراسی نشان داده اند. بشار اسد هم اکنون با يک گزينه مواجه است: او می تواند هدايت گذار را برعهده بگيرد، يا از مقابل اين راه کنار برود.»

Obama Addresses 'Arab Spring' In Keynote Speech
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00


رييس جمهوری آمريکا اضافه کرد:«حکومت سوريه می بايست شليک به تظاهر کنندگان را متوقف کند و اجازه برگزاری تظاهرات مسالمت آميز را بدهد، زندانيان سياسی را آزاد کند و به بازداشت های ناعادلانه پايان دهد، اجازه دهد کمک های انساندوستانه به مناطق چون درعا برسد، و گفت وگوی جدی برای پيشبرد گذار دمکراتيک را آغاز کند.در غير اين صورت بشار اسد و حکومت او همچنان با چالش هايی از داخل مواجه خواهد بود و در عرصه بين المللی نیز منزوی خواهد شد. »

به گزارش خبرگزاری فرانسه، گفته می شود از آغاز اعتراضات در سوريه تاکنون ۸۵۰ نفر کشته شده و دست کم هشت هزار نفر در جريان تظاهرات ضد دولتی بازداشت شده اند.

باراک اوباما در ادامه گفت:«تاکنون، حکومت سوريه دنباله رو اقدامات متحد خود، ايران، بوده است و در صدد است تا تاکتيک های سرکوب را از تهران کمک بگيرد. اينجا صحبت از دو رويی رهبران حکومت ايران است؛ آنها از حقوق تظاهر کنندگان درديگر کشورها دفاع می کنند ولی مردم خود را سرکوب می کنند. بگذار بياد داشته باشيم که نخستين تظاهرات مسالمت آميز در خيابان های تهران بود، جايی که حکومت وحشيانه زنان و مردان را مورد تعرض قرار داد و مردم بی گناه را به زندان انداخت. ما هنوز پژواک شعارهای مردم بر روی پشت بام های تهران را می شنويم. تصوير جان دادن زنی جوان درخيابان همچنان در حافظه ماست.»

اشاره باراک اوباما به صحنه کشته شدن ندا آقا سلطان در جریان تظاهرات اعتراضی در خیابان های تهران است. به گفته مخالفان در جریان اعتراضات به نتیجه انتخابات در ایران در سال ۱۳۸۸ دهها نفر کشته شدند. مقامات انتظامی ایران نیز گفتند در جریان این اعتراضات بیش از چهار هزار نفر را بازداشت کردند.

رییس جمهوری آمریکا در ادامه تصریح کرد:«ما همچنان پافشاری می کنیم که مردم ایران مستحق برخورداری از حقوق بنیادی و جهانشمول هستند و حکومت قادر نخواهد بود آرمان های آنها را بين ببرد.»

اعتراضات در بحرين

باراک اوباما دربخش ديگری به حوادث در کشور يمن و بحرين اشاره کرد و گفت: باید اذعان کرد همه متحدمان ما در منطقه به مطالبه تغيير پاسخ نداده اند.

رييس جمهوری آمريکا در اين باره گفت: بحرين يک همراه و شريک درازمدت است و ما به امنيت آن متعهد هستيم. ما می دانيم که ايران در تلاش است تا از ناآرامی ها در اين کشور سوءاستفاده کند و بحرين منافع مشروعی در برقراری قانون دارد.

باراک اوباما اضافه کرد:«با اين وجود، ما به طور علنی و خصوصی پافشاری کرده ايم که دستگيری گسترده و دستجعی و استفاده از خشونت در تقابل با حقوق جهانی از شهروندان بحرين است و به از بين رفتن خواست مشروع اصلاحات منجر نخواهد شد.»

وی اضافه کرد :«تنها راه پيش رو برای حکومت و مخالفان گفت وگو و تعامل است و نمی توان گفت وگوی واقعی داشت وقتی بخشی از مخالفان مسالمت آميز در زندان هستند. حکومت بحرين می بايست شرايط برای گفت وگو را ايجاد کند و مخالفان نيز بايد درساختن آينده ای عادلانه برای همه مردم بحرين مشارکت کنند.»

«فرصت تاریخی» برای آمریکا

باراک اوبا در ادامه با اشاره به خیزش ها در خاورمیانه و شمال آفریقا گفت فصل جديدی در سياست اين کشورآغاز شده و آمريکا اکنون با فرصتی تاريخی مواجه است.

رییس جمهوری آمریکا افزود، سوال اکنون اين است که آمريکا چگونه می تواند به تحولات واکنش نشان دهد.

آقای اوباما تاکيد کرد که آمريکا سياست حمايت از حقوق بشرهمراه با اصلاحات اقتصادی را دنبال می کند و بايد به مردم نشان دهد که قدرت آنها بيشتراز ديکتاتورهاست و اينکه آمريکا با خشونت و سرکوب مخالف است و مردم اين کشورها حق برخورداری از ارزش های جهانی ِ آزادی بيان و تجمعات، حاکميت قانون و حق انتخاب رهبرانشان را دارند.

مرزهای ۱۹۶۷ برای اسرائیل و فلسطین

باراک اوباما در بخشی ديگری از سخنرانی خود به مساله صلح اسرائيل و فلسطينی ها پرداخت، و گفته که مرزهای ۱۹۶۷ مبنايی برای مذاکرات صلح بين فلسطينی ها و اسرائيل باشد.

آقای اوباما گفت :« مرزها اسرائيل و فلسطين می بايست براساس خطوط سال ۱۹۶۷ استوار باشد، همراه با توافق بر سر معاوضه مناطق، تا بنابراين مرزهای امن و به رسميت شناخته برای دو کشور تعيين شود.»

آقای اوباما اضافه کرد:«مردم فلسطين حق دارند در يک دولت به همپيوسته و دارای استقلال بر خود حکومت کند و قابليت های خود را بارور کنند.»

در ژوئن سال ۱۹۶۷ و جنگ شش روزه، ارتش اسرائيل کرانه باختری رود اردن از جمله بيت المقدس شرقی را تصرف کرد.
XS
SM
MD
LG