لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۴۰

انتقاد شدید از ایران در جریان جلسه کمیته حقوق بشر سازمان ملل


بان گی‌ مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز در گزارش سالانه جدید خود نوشته ‌که نقض حقوق بشر در ایران طی ۱۲ ماه گذشته «ادامه یافته و تشدید شده ‌است.»
بان گی‌ مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز در گزارش سالانه جدید خود نوشته ‌که نقض حقوق بشر در ایران طی ۱۲ ماه گذشته «ادامه یافته و تشدید شده ‌است.»
گزارش ها حاکی است روز دوشنبه و در جریان بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران در کمیته حقوق بشر سازمان ملل، فهرستی از نقض حقوق بشر و نابرابری ها و سرکوب ها تهیه شده و از تهران خواسته شده با همکاری با گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، به این پرسش ها پاسخ دهد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، شماری از کارشناسان حقوق بشر در این جلسه به بخش های از گزارش احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران پرداخته و موارد فهرست نقض حقوق بشر در ایران را بررسی کردند.

«کورنلیس فلینترمان» کارشناس هلندی در این جلسه گفت: «موارد زیادی از خشونت علیه زنان گزارش شده و هیچ اطلاعاتی در دست نیست که نشان دهد زنان قربانی از قوانین و حقوق حمایتی برخوردارند و حتی کمک های لازم به آن ها داده نمی شود.»

آقای فلینترمان گفت: «ما فقط فهرستی در اختیار داریم ولی نشان نمی دهد چقدر از این پرونده ها مورد پیگیری قضایی قرار گرفته، احکام آن ها چه بوده و برای جلوگیری از آن چه شده است. ولی به هر حال شاهد روند مستمر تبعیض علیه حقوق زنان هستیم.»

«کریستین شانه» کارشناس فرانسوی امور حقوق بشر در این جلسه گفت: «ایران در اعلام آمار اعدام ها در هر سال همکاری نمی کند. الان مشخص نیست به طور دقیق به چه جرمی و چند نفر به مجازات اعدام محکوم شده اند.»

خانم شانه همچنین گفت: «ایران هنوز احکام اعدام را برای جرائمی صادر می کند که دیگر طبق اصول قوانین بین المللی جزو جرائم سنگین به شمار نمی روند.» وی به اعدام چهار تن در ایران به جرم همجنس گرایی و غیرمسلمان بودن اشاره کرد.

وی افزود: «کمیته بررسی وضعیت حقوق بشر ایران باید این نکته را مورد توجه قرار دهد که هیچ حاکمیتی حق ندارد برای حق مرگ و زندگی مردم تصمیم بگیرد.»

«یولیا آنتوانلا» از رومانی در این جلسه گفت: «باید دولت تهران پاسخ دهد که چطور است شماری از متهمان پرونده سرکوب ها و کشتارهای دو سال پیش در ایران (در جریان سرکوب اعتراض های پس از انتخابات ریاست جمهوری) از جریان پیگیری پرونده عفو شده اند.»

وی افزود: «باید یک تحقیق جامع و مستقل و بیطرف انجام شود که نشان دهد واقعا چه روی داده، تقصیر چه کس یا کسانی بوده و آمار دقیق کشته ها و زخمی ها و آسیب دیده ها چقدر است. ولی ما این همه گزارش در مورد سرکوب ها داریم ودولت ایران آزادانه متهمان را تبرئه می کند.»

این گزارش حاکی است قرار است فردا سه شنبه، نمایندگان ایران به پرسش های مطرح شده پاسخ دهند. روز چهارشنبه این هفته هم گزارش احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در مورد ایران قرائت شده و درباره آن بحث خواهد شد.

احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، متن کامل گزارش مقطعی خود در مورد نقض حقوق بشر در ایران را که قرار است روز چهارشنبه به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شود منتشر کرد.

گزارش آقای شهید در ۲۳ سپتامبر سال جاری، اول مهرماه، نگارش یافته اما به تازگی و در آستانه ارائه آن به مجمع عمومی سازمان ملل منتشر شده است.

در این گزارش با برشمردن گزارش‌های مختلف نقض حقوق بشر در ایران، باری دیگر از جمهوری اسلامی ایران خواسته شده تا به احمد شهید اجازه سفر به ایران داده شود «تا با گفت‌وگو با مقامات بتواند در مورد صحت‌وسقم اظهارات مطرح شده نقض حقوق بشر صحبت و آنان را یا تأیید کند و یا پایان دهد.»

شورای حقوق بشر سازمان ملل در چهارم فروردین ماه امسال، ۲۴ مارس، به پیشنهاد ایالات متحده، عنوان گزارشگر ویژه‌ای را در امور حقوق بشر در ایران تعیین کرد اما جمهوری اسلامی که به نقض گسترده حقوق بشر متهم است با سفر این گزارشگر به ایران مخالفت می‌کند.

در گزارش آقای شهید، نسبت به رفتار با فعالان جامعه مدنی، فعالان سیاسی، روزنامه‌نگاران، فعالان دانشجویی، هنرمندان، وکلا و فعالان محیط زیست ابراز نگرانی شده و موارد زیادی از گزارش‌های مرتبط با این موارد نیز ذکر شده‌است.

افزایش چشم‌گیر در تعداد اعدام‌های ثبت‌شده در ایران، تبعیض علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی، احکام «اختیاری و مستبدانه» زندان برای روزنامه‌نگاران، و محروم کردن دانشجویان زندانی از دریافت خدمات درمانی از جمله موارد دیگر ذکر شده در این گزارش است.

در بخش‌های مختلف این گزارش نام و شرح وضعیت شمار زیادی از قربانیان سرکوب و فشار در ایران فهرست شده‌است و منبع گزارش‌های رسیده در مورد آنها نیز قید شده‌است.
XS
SM
MD
LG