لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۵۲

آژانس بین‌المللی انرژی: کاهش ۴۰ ميليارد دلاری درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۱۲


آژانس بین‌المللی انرژی در تازه ترين گزارش خود که روز چهارشنبه، ۲۵ بهمن ماه، منتشر شد، اعلام کرد که درآمد ايران در سال ۲۰۱۲ از محل صادرات نفت ۴۰ ميليارد دلار کاهش یافته است و پيش بينی کرده که صادرات نفت ايران باز هم کاهش يابد.

به گزارش خبرگزاری رويترز، آژانس بین‌المللی انرژی که به عنوان معتبرترين نهاد مشورتی انرژی برای کشورهای صنعتی فعاليت می کند، طی گزارش ماهانه خود چنين ارزيابی کرده که صادرات نفت ايران طی ماه ژانويه، ماه گذشته، به زير يک ميليون بشکه در روز رسيده است.

اين کاهش در حالی است که چين و کره جنوبی طی ماه دسامبر واردات نفت از ایران را افزایش داده بودند.

اين گزارش می گويد که توليد نفت ايران در ماه ژانويه در سطح کمترين ميزان توليد نفت ايران در سه دهه گذشته قرار گرفته و به رقم ۲ ميليون و ۶۵۰ هزار بشکه در روز رسيده است. اين رقم ۵۰ هزار بشکه کمتر از متوسط توليد روزانه نفت ايران در ماه دسامبر ۲۰۱۲ است.

بر اساس اين گزارش، انتظار می رود آخرين دور تحريم های آمريکا که روز ششم فوريه به اجرا گذاشته شد، دولت ايران را برای صادرات و دريافت پول نفت، بيشتر تحت فشار قرار دهد.

آمريکا هفته گذشته تحريم‌های جديدی عليه ايران وضع کرد که بر اساس آن نقل و انتقالات مالی از محل فروش نفت ايران با هر ارزی تحريم شده است.

ايران تنها می‌تواند پول نفت صادراتی خود را با ارز کشور خريدار نفت ايران در حساب بانکی داخل همان کشور نگهداری کند و با اين پول تنها می‌تواند از همان کشور کالاهای مشخصی خريداری کرده و وارد ايران کند.

آژانس بین‌المللی انرژی می گويد که طبق ارزيابی ها، ايران طی سال گذشته ميلادی حدود ۴۰ ميليارد دلار (ماهانه ۳,۴ ميليارد دلار) به خاطر کاهش صادرات نفت زيان کرده است.
سايت خبرآنلاين روز چهارشنبه در گزارشی نوشت که کاهش درآمد نفتی ايران به رقم ۴۰ ميليارد دلار در حالی رخ داده که به گفته احمد قلعه بانی، رييس شرکت ملی نفت، ايران پارسال از محل فروش نفت ۱۱۰ ميليارد دلار درآمد کسب کرده بود. اين رقم پايين‌ترين ميزان درآمد نفتی ایران طی هشت سال گذشته است.

اين گزارش می نويسد که بر اساس داده‌های اوليه، صادرات نفت ايران به خاطر افزايش تقاضای چين و کره جنوبی در ماه دسامبر افزايش ناگهانی يافت، اما با توجه به اينکه واردات نفت چين از ايران برای ماه ژانويه تنها حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز بوده، انتظار می رود که کل صادرات نفت ايران در اين ماه به زير يک ميليون بشکه در روز سقوط کرده باشد.

کره جنوبی نيز به نظر می رسد که واردات نفت از ايران را از ۱۸۵ هزار بشکه در روز طی ماه دسامبر به ۱۳۰ هزار بشکه در روز طی ماه ژانويه رسانده باشد.

اين گزارش به ديدار آتی کشورهای عضو گروه ۵+۱ و ايران در روز ۲۶ فوريه اشاره کرده و می‌گويد که انتظار کمی از گشايش در برنامه هسته ای ايران می رود و احتمال حل مشکل هسته ای ايران تا انتخابات رياست جمهوری ايران در ماه ژوئن بسيار اندک است.

سايت خبرآنلاين روز چهارشنبه در گزارشی نوشت که کاهش درآمد نفتی ايران به رقم ۴۰ ميليارد دلار در حالی رخ داده است که به گفته احمد قلعه بانی، رييس شرکت ملی نفت، ايران پارسال از محل فروش نفت ۱۱۰ ميليارد دلار درآمد کسب کرده بود. اين رقم پايين ترين ميزان درآمد نفتی طی هشت سال گذشته است.

با اين حال، سايت خبرآنلاين از کاهش درآمد نفتی ايران به عنوان «کاهش وابستگی ايران به درآمدهای نفتی در سال توليد ملی، حمايت از کار و سرمايه ايرانی» ياد کرده و هيچ اشاره ای به نقش تحريم‌ها در اين کاهش نکرده است.

رويترز به بخش ديگری از گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اشاره کرده و می‌نويسد که بر اساس اين گزارش، رشد سالانه نياز به نفت در جهان برای سال جاری ميلادی ۸۴۰ هزار بشکه در روز پيش بينی می‌شود که ۹۰ هزار بشکه کمتر از پيش بينی قبلی آژانس است، چرا که اخيرا صندوق بين‌المللی پول گفته است که رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۳ حدود ۳,۵ درصد خواهد بود. اين رقم يک دهم درصد کمتر از پيش‌بينی‌های قبلی صندوق بين‌المللی پول است.

کاهش تولید اوپک

گزارش آژانس بين المللی انرژی حاکی است که در ماه ژانويه ميزان توليد جهانی نفت با ۳۰۰ هزار بشکه کاهش به ۹۰ ميليون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسيده است.

پيش بينی می‌شود که توليد کشورهای غيرعضو اوپک در سال ۲۰۱۳ با يک ميليون افزايش به ۵۴ ميليون و ۴۰۰ هزار بشکه برسد که حاکی از خوش بينی نسبت به توليد بيشتر نفت در آمريکای شمالی است.

توليد نفت اوپک در ماه ژانويه امسال شاهد پايين‌ترين رقم تولید ظرف ۱۲ ماه گذشته بود و با کاهش ۱۰۰ هزار بشکه‌ای به ۳۰ ميليون و ۳۴۰ هزار بشکه در روز رسيده است.

عربستان سعودی و کويت در اين ماه با بالا بردن صادرات نفتی خود افت توليد در کشورهای نيجريه، امارات ، ايران، ليبی و قطر را جبران کرده اند.

آژانس پيش بينی کرده است که توليد نفت اوپک در سال ۲۰۱۳ تا ۱۰۰ هزار بشکه دیگر کاهش يافته و به رقم ۲۹ ميليون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
XS
SM
MD
LG