لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۱

واشینگتن‌پست: ترکیه ۱۰ جاسوس ایرانی اسرائیل را لو داده است


رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه
رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه
روزنامه آمریکایی واشینگتن‌پست از قول «منابع آگاه» می‌نویسد که دولت رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه، اوایل سال گذشته میلادی مشخصات مربوط به ۱۰ نفر از ایرانیانی را که در خاک ترکیه با مأموران موساد جلسه داشته‌اند، تحویل جمهوری اسلامی داده است.

در مطلب واشینگتن‌پست که روز پنج‌شنبه ۲۵ مهر به قلم دیوید ایگناتیوس، تحلیلگر این روزنامه، انتشار یافته آمده‌است که این «منابع آگاه» این اقدام ترکیه را یک «خسارت چشمگیر» اطلاعاتی برای اسرائیل و «تلاشی برای ضربه زدن به اسرائیلی‌ها» توصیف کرده‌اند.

به نوشته این گزارش از قرائن موجود چنین برمی‌آید که اسرائیل بخشی از شبکه جاسوسی خود علیه ایران را از طریق خاک ترکیه مدیریت می‌کند زیرا تردد میان ایران و ترکیه به نسبت آسان انجام می‌شود.

تحلیلگر واشینگتن‌پست می‌نویسد که سازمان اطلاعاتی ترکیه همواره تجسس گسترده‌ای در داخل مرزهای خود انجام می‌دهد و از منابع کافی برای نظارت بر جلسات مخفی شهروندان ایران با مأموران اسرائیلی برخوردار است.

ایران در ماه آوریل ۲۰۱۲ اعلام کرد که یک شبکه بزرگ از جاسوسان اسرائیل را منهدم کرده و ۱۵ نفر را در این رابطه بازداشت کرده‌است اما مشخص نیست که آیا این شبکه با شبکه‌ای که هویتشان توسط ترکیه افشا شده مرتبط است یا نه.

به نوشته واشینگتن‌پست، اگرچه مقامات آمریکایی افشای هویت شبکه جاسوسی اسرائیل توسط ترکیه را یک «خسارت اطلاعاتی تأسف‌آور» توصیف کرده‌اند اما در این خصوص اعتراضی به دولت ترکیه نکرده و حتی سال گذشته روابط واشینگتن و آنکارا پس از این رویداد گرم‌تر از گذشته نیز شد.

به نوشته این روزنامه مسئله مجزا دانستن امور اطلاعاتی از سیاست‌های کلان و فراگیرتر روابط خارجه از رویکردهای باسابقه در سیاست آمریکا است.

تحلیلگر واشینگتن‌پست در ادامه می‌نویسد که مقام‌های آمریکایی هیچگاه اطمینان نیافتند که آیا این اقدام ترکیه عملی تلافی‌جویانه در قبال رخداد کشتی «ماوی مرمره» بوده‌است یا بخشی از طیف گسترده‌تر تیرگی روابط ترکیه با اسرائیل در سال‌های اخیر.

در بهار سال ۲۰۱۰، اسرائیل با توسل به خشونت نظامی، مانع از ادامه حرکت بیش از ششصد سرنشین کشتی «ماوی مرمره» به سوی ساحل غزه شد و زمانی که کشتی هنوز در آب‌های بین‌المللی بود، با حمله به آن، ۹ نفر از سرنشینان ترکیه‌ای را کشت.

این کشتی از سوی یک سازمان حقوق بشری که به حزب «عدالت و توسعه» به رهبری اردوغان وابسته است، راهی غزه شده بود تا حصر دریایی غزه را بشکند.

به نوشته واشینگتن‌پست اقدام ترکیه در افشای هویت ۱۰ ایرانی مرتبط با موساد می‌تواند توضیحی باشد برای عدم تمایل بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، برای پوزش خواستن نسبت به حمله نیروهای اسرائیلی به کشتی «اوی مرمره».

بنیامین نتانیاهو پس از یک سال تعویق سرانجام به اصرار باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، به صورت تلفنی از رجب طیب اردوغان برای حمله نیروهای اسرائیلی به کشتی ترکیه معذرت خواست.

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه خبر داد که «زیو اِلکین»، معاون وزیر خارجه اسرائیل، از اظهارنظر مستقیم درباره گزارش واشینگتن‌پست خودداری کرده اما گفته‌است که «روابط اسرائیل با ترکیه بسیار پیچیده است.»

وی به رادیو اسرائیل گفت که «ترک‌ها تصمیمی استراتژیک گرفته‌اند تا رهبری را در منطقه خاورمیانه به‌دست بگیرند و برای این کار راه آسان که همان رو کردن برگه ضداسرائیلی است را انتخاب کرده‌اند.»

هاکان فیدان

به نوشته مقاله واشنگتن‌پست، هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه، نیز از سوی اسرائیل مظنون به داشتن روابط با مقامات جمهوری اسلامی در تهران است.

به گفته آنان، آقای فیدان روابط دوستانه‌ای با تهران دارد و چند سال پیش مأموران اطلاعاتی اسرائیل در گفت‌وگو با مأموران سازمان سیا با لحنی شوخی‌آمیز از هاکان فیدان به عنوان «رئیس دفتر وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در آنکارا» یاد کرده‌اند.

در همین راستا در سال ۸۹ اهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل، نیز از انتخاب هاکان فیدان به عنوان رئیس جدید سازمان اطلاعات ترکیه ابراز نگرانی کرد و گفت که وی «حامی» جمهوری اسلامی ایران است.

روزنامه آمریکایی «وال‌استریت جورنال» ۱۰ اکتبر در مقاله‌ای نوشت که هاکان فیدان که از مشاوران اصلی رجب طیب اردوغان است سه سال پیش پس از احراز پست ریاست سازمان اطلاعات ترکیه از سوی هم‌پیمانان ترکیه متهم شد که اطلاعات حساسی که توسط ایالات متحده و اسرائیل جمع‌آوری شده‌بود را به ایران منتقل کرده است.

این روزنامه هم‌چنین نوشت که ایالات متحده از دریافت اطلاعاتی مبنی بر ارسال اسلحه از سوی هاکان فیدان به جهادگرایان تندروی اسلام‌گرا در سوریه ابراز نگرانی کرده است.

به نوشته «وال‌استریت جورنال» اطلاعاتی که فیدان به ایران تحویل داده شامل ارزیابی‌هایی محرمانه ایالات متحده درخصوص دولت ایران می‌شده و این اقدام فیدان در راستای سیاست همگرایی اردوغان با تهران انجام شده‌است.

این روزنامه می‌نویسد که پس از «بهار عربی» اما، آقای اردوغان سیاست همگرایی با تهران را کنار گذاشت و به دنبال آن هاکان فیدان نیز از مقامات تهران فاصله گرفت.
XS
SM
MD
LG