رسانههای منطقه گزارش دادهاند که شبهنظامیان عراقی حامی جمهوری اسلامی ایران ضمن حفظ مواضع ضد اسرائیلی خود، موافقت کردهاند که حملات موشکی و پهپادی به اسرائیل را «متوقف کنند».
به نوشته روزنامه «الاخبار» که به گروه نیابتی حزبالله در لبنان نزدیک است، رهبر جنبش عراقی نجبا به این روزنامه گفته و تأیید کرده است که شبهنظامیان طرفدار تهران در عراق با محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، به توافق رسیدند که این گروههای عراقی «تمامی عملیات نظامی علیه اسرائیل را متوقف کرده» و در امور سوریه نیز دخالت نکنند.
جنبش شیعیان اصولگرای نجبا به رهبری اکرم الکعبی در فهرست تروریستی دولت آمریکا قرار دارد.
بنابر این گزارش، کاظم الفرطوسی، سخنگوی «یگانهای سیدالشهدا»، یکی از گروههای شبهنظامی شیعی عراقی نیز گفته است که گروه او همزمان با آتشبس بین اسرائیل و حزبالله در لبنان، حمله به اسرائیل را متوقف کرد و «شریکان دیگری» در عراق نیز با ادامه این حملات مخالف بودند. او به «دلایل داخلی و بینالمللی» اشاره کرده است.
گروههای موسوم به «مقاومت عراق» که با حکومت ایران همسویی دارند، در طول جنگ میان ارتش اسرائیل با گروههای افراطی حماس در غزه و حزبالله در لبنان، شماری موشک دوربرد و همچنین پهپاد به سوی اسرائیل گسیل کردند.
اسرائیل اکثر این تسلیحات هوایی تهاجمی را سرنگون کرد و بدون تلفات یا جراحت انسانی، متحمل خسارات جزئی شد. با این حال، حملات شبهنظامیان عراقی همزمان با حملات حوثیها از یمن و سایر گروههای نیابتی تهران در منطقه علیه اسرائیل، ارتش این کشور را در مقابله با کارزار جنگی در جبهههای متعدد زیر فشار گذاشت.
به نوشته الاخبار، در مذاکرات گروههای نیابتی شیعه طرفدار تهران در عراق با نخستوزیر این کشور که به تعهد این شبهنظامیان به دست کشیدن از حمله به اسرائیل منجر شده، موضوع نزدیک شدن بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در کاخ سفید، لزوم کاهش فشار بینالمللی به دولت بغداد و همچنین مسائل مرتبط با تحولات اخیر سوریه مطرح بوده است.
رهبر جنبش نجبا گفته است که جمهوری اسلامی ایران به این گروهها فرصت داد تا در مورد عرصه سوریه در شرایطی که شبهنظامیان «هیئت تحریر شام» در این کشور قدرت را در دست گرفتهاند، «آزادی تصمیمگیری داشته باشند.»
ماه گذشته و پیش از فروپاشی حکومت بشار اسد در سوریه، خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که تلاش نخستوزیر عراق برای توقف حملات گروههای مسلح مرتبط با ایران علیه اسرائیل، ناکام بود.
رویترز در آن گزارش افزوده بود که آقای سودانی با نگرانی از عواقب حملات شبهنظامیان شیعی از خاک عراق به اسرائیل و تأثیر آن بر روابط دولت بغداد با واشینگتن، از آمریکا خواست اسرائیل را برای خودداری از حمله به این گروهها در عراق زیر فشار بگذارد تا فرصت دستیابی به راه حل داشته باشد.
روزنامه الشرق الاوسط این هفته نوشته بود آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در آخرین دیدار با آقای سودانی لزوم انحلال نیروهای حشدالشعبی را مطرح کرد. قانون انحلال این گروهها در عراق تصویب شده اما هنوز اجرایی نشده است. شبهنظامیان حامی تهران بخشی از سازمان حشدالشعبی محسوب میشوند.
یک مقام ارشد امنیتی عراق نیز به الاخبار گفت دولت بغداد در دوره اخیر درخواستهای زیادی از کشورهای غربی و جامعه بینالمللی برای انحلال حشدالشعبی دریافت کرده اما نخستوزیر عراق قائل شدن شرط و دیکته کردن مواضع این دولتها را «رد کرده است».
پیشنهاد رئیس موساد: «به جای حوثیها، حمله به ایران در اولویت باشد»
رسانههای اسرائیلی گزارش دادند که داوید برنئا، رئیس موساد، به نخستوزیر اسرائیل پیشنهاد کرده به جای تمرکز بر حمله به حوثیهای یمن، حمله به ایران به عنوان «سر مار» در اولویت قرار گیرد. بنی گانتس، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، نیز از اجرای این پیشنهاد حمایت کرده است. دفتر نخستوزیری اسرائیل که مسئول موساد نیز هست، این گزارشهای مربوط به اظهارات داوید برنئا را تأیید یا رد نکرده است.
در همین حال، بنیامین نتانیاهو در یک پیام ویدیویی تأکید کرد اسرائیل با قدرت و هماهنگی بینالمللی علیه حوثیها اقدام خواهد کرد. این در حالی است که حملات موشکی اخیر حوثیها به اسرائیل باعث تخریب ساختمانها و زخمی شدن دهها نفر شده است.
رسانههای اسرائیلی از آمادهسازی نیروی هوایی این کشور برای چهارمین حمله به حوثیها در یمن خبر دادند. این حملات تاکنون تأسیسات حیاتی در صنعا و سایر شهرهای یمن را هدف قرار داده است. حوثیها نیز اعلام کردهاند که به حملات خود علیه اسرائیل ادامه خواهند داد.
مایک والس: سقوط ایران و نیابتیهایش به رهبری نتانیاهو ممکن شد
مایک والس، گزینه پیشنهادی دونالد ترامپ برای مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه دوم دی در یک گفتوگو در واشینگتن اعلام کرد که سقوط ایران و گروههای نیابتی آن، از جمله حزبالله، نتیجه رهبری بنیامین نتانیاهو بوده است.
او با اشاره به عملیات انفجار پیجرهای حزبالله تأکید کرد که این عملیات «یکی از شجاعانهترین و مؤثرترین اقدامات مخفی در تاریخ معاصر» بوده و روزی به یک «فیلم هیجانانگیز» تبدیل خواهد شد.
شبکه آمریکایی سیبیاس نیز در برنامه «۶۰ دقیقه» گزارشی از این عملیات پخش کرد و در آن دو مأمور موساد به عنوان طراحان اصلی این طرح معرفی شدند. مأمورین گفتند پیجرها به گونهای طراحی شدند که فقط فرد حامل را هدف قرار دهد.
حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، ۱۰ روز پس از این عملیات در بمباران اسرائیلی کشته شد. والس همچنین اشاره کرد که سقوط گروههای نیابتی ایران، حماس را منزوی کرده و این گروه برای ادامه حیات مجبور به آزادی گروگانهای اسرائیلی خواهد شد.