شورشیان گروه دولت اسلامی عراق و شام روز یکشنبه، هشتم تیر، با اعلام موجودیت «خلافت اسلامی» در بخشهای تحت کنترل خود در عراق، ابوبکر البغدادی را به عنوان خلیفه اسلامی معرفی کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این گروه که در حال حاضر بسیاری از بخشهای شمالی و غربی عراق را در اختیار دارد، در یک نوار صوتی که در اینترنت منتشر کرده از ابوبکر بغدادی، رهبر داعش، به عنوان «رهبر همه مسلمانان» یاد کرده است.
ابومحمد العدنانی، سخنگوی این گروه گفته است: «شورای دولت اسلامی با برگزاری نشستی، مسئله (خلافت) را بررسی کرد... دولت اسلامی تصمیم گرفته است تا خلافت اسلامی را تاسیس و یک خلیفه را برای حکومت مسلمانان تعیین کند».
وی اظهار داشت: «بغدادی، رهبر جهادیها، به عنوان خلیفه مسلمانان تعیین شده است».
العدنانی افزوده است: بغدادی «این بیعت را پذیرفته و اکنون رهبر همه مسلمانان شده است».
سخنگوی دولت اسلامی عراق و شام گفته که «واژههای عراق و شام از مدارک و اسناد رسمی دولت اسلامی حذف شده است».
آخرین دوره خلافت اسلامی در دوران عثمانی بود که صد سال پیش از بین رفت.
نخستین خلیفه اسلامی ابوبکر بود که پس از درگذشت پیام اسلام به این سمت انتخاب شد. پس از خلافت عمر ابن عبدالخطاب، عثمان و علی ابن ابیطالب، حکومت به بنی امیه رسید که دوران خلافت آنها حدود ۹۰ سال به درازا کشید.
به دنبال سقوط این حکومت، بنی عباس به قدرت رسیدند که بین سالهای ۷۵۰ تا ۱۵۱۷ میلادی بر بخشهایی از جهان اسلام خلافت داشتند. با سقوط بنی عباس، امپراتوری عثمانی وارث خلافت اسلامی شد که حکومت آن تا سال ۱۹۲۴ به طول انجامید.
نبرد تکریت
در همین حال، گزارشهای رسیده از عراق حاکی است که نبرد ارتش این کشور علیه نیروهای دولت اسلامی عراق و شام در شهر تکریت برای دومین روز متوالی ادامه دارد و تانکها و خودروهای مجهز نظامی در منطقه مستقر شدهاند.
خبرگزاری رویترز گزارش داده که همزمان نمایندگان شیعه، سنی و کرد عراقی در بغداد گردهم آمده و بر سر نامزدهای کابینه پیش از برگزاری نشست روز سه شنبه پارلمان با هم به توافق رسیدند تا مانع تلاش شورشیان افراطی سنی برای از بین بردن یکپارچگی سرزمینی عراق شوند.
سرنوشت سیاسی نوری المالکی، نخست وزیر عراق، پس از هشت سال به یک معضل اساسی تبدیل شده است.
در حالی که آمریکا و متحدان منطقهای آن خواستار کناره گیری وی و دخالت دادن سنیها در دولت هستند، ایران و شیعیان طرفدار آقای مالکی خواستار ادامه کار او به عنوان نخست وزیر عراق هستند.
بر اساس گزارش رویترز، نیروهای دولتی با پشتیبانی هلی کوپترهای توپدار روز شنبه، هفتم تیر ماه، حمله به مواضع نیروهای داعش در تکریت، زادگاه صدام حسین رییس جمهوری پیشین عراق، را آغاز کردند تا شورشیان را از اطراف شهر بغداد دور کنند.
منابع امنیتی عراق گفتهاند که روز یکشنبه نیروهای ارتش با بهره گیری از تانک در نزدیکی دانشگاه تکریت در شمال این شهر با نیروهای داعش درگیر شدند. دو شاهد عینی گفتهاند که در این نبرد، یک هلی کوپتر سقوط کرد ولی منابع مستقل هنوز این خبر را تایید نکردهاند.
قاسم عطا، سخنگوی ارتش عراق، به خبرنگاران در بغداد گفت که نیروهای امنیتی ظرف ۲۴ ساعت گذشته ۱۴۲ «تروریست» را در سراسر عراق کشتند که ۷۰ نفر آنها در تکریت بودند.
به گفته وی، ارتش این کشور در حال حاضر کنترل دانشگاه تکریت را در دست دارد و پرچم عراق را بر فراز آن به اهتزاز در آورده است.
اقدام اخیر ارتش عراق نخستین تلاش آن برای باز پس گیری مناطق تصرف شده توسط شورشیان افراطی سنی، پس از عزیمت ۳۰۰ مشاور نظامی آمریکا به این کشور است. آمریکا همزمان پهبادهای شناسایی و عملیاتی خود را بر فراز مناطق تحت کنترل نیروهای دولت اسلامی عراق و شام به پرواز در آورده است.
حسین الشهرستانی، معاون نخست وزیر عراق در امور انرژی، که از سیاستمداران مطرح این کشور است اوایل روز یکشنبه و ساعاتی پس از تحویل پنج سوخوی جنگنده روسیه به بغداد، آمریکا را متهم کرد که به اندازه کافی برای امنیت عراق کاری انجام نداده است.
وی به تلویزیون الحره گفت: «بله، آمریکاییها در تحویل سلاحهایی که قرارداد آنها امضاء شده است تاخیر داشتهاند. ما به آنها گفتهایم، "شما برای رساندن سلاح به متحدتان اسرائیل، یک پل هوایی برقرار کردید، پس چرا سلاحهای ما را سر موقع تحویل نمیدهید؟»
آمریکا پیشتر در واکنش به انتقادهای مشابه مقامهای عراقی گفته بود که آنها همه اقدامات ممکن را برای اطمینان از اینکه عراق به سلاحهای مدرن مجهز خواهد شد انجام دادهاند.