عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی، روز یکشنبه، هشتم تیرماه در پیامی که به مناسبت آغاز ماه رمضان صادر کرد، بر ادامه «جنگ با تروریسم» تاکید کرده است.
این پیام دو روز پس از آن صادر شده است که پادشاه سعودی در دیدار با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، متعهد شد تا از نفوذ خود میان سنیهای عراق برای متقاعد کردنشان در مشارکت در دولت این کشور، استفاده کند.
به گزارش خبرگزاری دولتی عربستان، پادشاه این کشور در پیام خود تاکید کرده است که این کشور به «جنگ علیه تروریستها» ادامه خواهد داد. او همچنین برخی «جریانها و احزابی که قصد دارند میان مسلمانان فتنه ایجاد کنند» را محکوم کرده است.
ملک عبدالله بن عبدالعزیز افزوده است: «به گروهکی از تروریستها اجازه نمیدهیم به وطن، فرزندان وطن و ساکنان در آن، آسیبی وارد کند.»
او همچنین افزوده است: «برخی فریب فراخوانهایی جعلی را خوردهاند و نتوانستند فرق میان تروریسم و اصلاح را تشخیص بدهند.»
عربستان سعودی عزم خود را برای مقابله با گروههای اسلامگرایی همچون اخوان المسلمین نشان داده است. از همین رو، روز ۱۶ اسفند پارسال، این گروهها را در فهرست گروههای تروریستی خود قرار داده و تدابیر سختگیرانهای علیه آنها اتخاد کرده است.
فعالیت احزاب سیاسی در عربستان سعودی ممنوع است اما جریانی به نام الصحوه (بیداری) در این کشور شکل گرفته که نزدیک به اخوان المسلمین به شمار میآید. این جریان با تبلیغات وسیع به ویژه در فضای مجازی، تحرکهای قابل توجهی در ماههای اخیر از خود نشان داده است.
پنجشنبه گذشته، پادشاه سعودی با صدور بخشنامهای، خواستار «اتخاد تمام تدابیر لازم» برای حمایت از این پادشاهی در مقابل فعالیت «گروههای تروریستی» شد.
از سوی دیگر، یک مقام مسئول آمریکایی اعلام کرده که ملک عبدالله در دیدار روز جمعه خود با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا متعهد شده است که عربستان سعودی از نفوذ خود به منظور متقاعد کردن سنیهای عراق برای مشارکت در دولت جدید این کشور، استفاده خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این مسئول آمریکایی گفته است که پادشاه عربستان در دیدار با کری نگرانی خود را از فعالیت شبه نظامیان گروه دولت اسلامی عراق و شام موسوم به داعش، ابراز کرده است.
شبه نظامیان تندرو سنی و در راس آنها گروه داعش، از حدود سه هفته پیش با آغاز حملاتی موفق شدند بخشهای وسیعی از مناطق سنی نشین شمال عراق را تصرف کنند.
برخی سیاستمداران منطقه، پیشروی ناگهانی شبه نظامیان داعش را نتیجه سیاستهای نوری المالکی نخست وزیر شیعه عراق در «منزوی کردن سنیها» میدانند.
در مقابل دولتهای عراق و ایران، عربستان سعودی را به حمایت از گروههای تندرو متهم میکنند.
نوری المالکی هفته گذشته در مصاحبه با شبکه خبری فرانس۲۴، عربستان و قطر را به «حمایت سیاسی، رسانهای و مالی» از «گروههای تروریست» متهم کرد.
او گفت که این دو کشور، مسئول «جنایتهایی» هستند که در عراق روی میدهد.
مسعود جزایری معاون ستاد کل نیروهای مسلح ایران هم روز شنبه گفت که عربستان سعودی از مجریان منطقهای بحران عراق است.
وزارت امور خارجه عربستان در بیانیهای، مالکی را به تلاش برای «وارونه جلوه دادن حقایق» متهم کرده است.
بحران کنونی عراق، این کشور را در آستانه تجزیه قرار داده است. از این رو مسئولان غربی از جمله جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، رایزنیهایی به منظور متقاعد کردن سیاستمداران شیعه، سنی و کرد عراق برای شرکت در دولت جدید، آغاز کردهاند.
منتقدان عراقی مالکی خواستار کناره گیری او از قدرت هستند. ائتلاف دولت قانون به رهبری مالکی که بزرگترین فراکسیون پارلمان عراق را در انتخابات پارلمانی دو ماه پیش این کشور تشکیل داده، تا کنون در برابر این خواسته انعطاف نشان نداده است.
عربستان نیز آمادگی خود را برای حمایت از دولتی جدید در عراق به ریاست مالکی نشان نداده است.
برکناری معاون وزیر دفاع عربستان
در همین حال، خبرگزاری دولتی عربستان اعلام کرد که ملک عبدالله، شاهزاده خالد بن بندر بن عبدالعزیز معاون وزیر دفاع را از سمت خود برکنار کرده است.
بنا بر این گزارش، این اقدام به درخواست شاهزاده سلمان بن عبدالعزیز، ولیعد و وزیر دفاع صورت گرفته است. این گزارش دلیل برکناری معاون وزیر دفاع عربستان را اعلام نکرده است.
عربستان سعودی در پی ناآرامیهایی که اخیرا در عراق روی داده، حالت آماده باش اعلام کرده است.
ریاض حدود دو ماه پیش، شاهزاده خالد را از سمت خود به عنوان حاکم ریاض برکنار کرده بود و فرزندش شاهزده ترکی را به جای او منصوب کرده بود.
ملک عبدالله بن عبدالعزیز که بیش از ۹۰ سال سن دارد، در دو سال گذشته، پارهای از عزل و نصبها را انجام داده که موضع همپیانانش را در خاندان حاکم بر عربستان، تقویت کرده است.