مرکز آمار ایران، با انتشار گزارشی نرخ بیکاری ایران در سال ۹۳ با افزایش دو دهم درصدی نسبت به سال قبل از آن، را ۱۰.۶ درصد اعلام کرد.
بر اساس این گزارش مرکز آمار ایران، با ثبت نرخ بیکاری ۱۰.۶ درصدی بیکاری در سال ۹۳، بیش از دو و نیم میلیون نفر از جمعیت فعال ۱۰ ساله و بیشتر ایران طی پارسال بیکار بودهاند.
پارسال، نرخ بیکاری در میان زنان به حدود ۲۰ درصد (۱۹.۷ درصد) و در میان مردان کمتر از ۹درصد ( ۸.۸ درصد) بود.
بر اساس این گزارش در سال ۹۳، همچنین نرخ بیکاری در نقاط شهری ایران، ۱۱.۶ درصد و این نرخ در نقاط روستایی به ۷.۸۹ درصد بالغ شد.
این گزارش میافزاید، نرخ مشارکت اقتصادی نیز در سال گذشته به ۳۷.۲ درصد رسید؛ این نرخ نسبت به سال ۹۲ با کاهش ۰.۴ درصدی همراه بوده است که به معنای حذف شماری از شاغلان یا ناامیدشدن شماری از بیکاران جویای کار در بازار کار طی سال گذشته بوده است.
در این گزارش مرکز آمار ایران، شاغل براساس تعریف سازمان بین المللی کار به کسی اطلاق می شود که در یک هفته،یک ساعت کار کرده باشد.
افزایش جزیی نرخ بیکاری و کاهش اندک نرخ مشارکت اقتصادی طی سال ۹۳ در حالی اتفاق افتاده است که بانک مرکزی ایران نرخ رشد اقتصادی در سال گذشته را بر اساس ارزیابیهای مقدماتی ۳ درصد اعلام کرده بود؛ مقایسه این دو گزارش در کنار یکدیگر به معنای آن است که نرخ رشد اقتصادی بهدست آمده یا چنان اندک بوده که منجر به ایجاد اشتغال مؤثر در اقتصاد ایران نشده است یا اینکه آن رشد در بخشهایی از اقتصاد ایران اتفاق افتاده که لزوماً با ایجاد اشتغال همراه نبوده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران از نتایج آمارگیری نیروی کار در سال ۹۳، نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله ایران به رقم ۲۵.۲ درصد رسیده است.
بیشترین اشتغال با سهم ۴۸.۳ درصد در بخش خدمات اتفاق افتاده و کمترین سهم از اشتغال به بخش کشاورزی رسیده است که کمتر از ۱۸ درصد (۱۷.۹ درصد) از اشتغال ایران در سال گذشته را بر دوش کشیده است.
مرکز آمار ایران یه عنوان مرجع رسمی اعلام آمار اقتصادی در ایران، روز چهارشنبه گزارش نرخ بیکاری در سال ۹۳ را با تأخیر فراوان همراه با نتایج تحولات بازار کار در فصلهای زمستان پارسال و بهار امسال یکجا منتشر کرد.
بر اساس نتایج گزارش مرکز آمار ایران از آمارگیری نیروی کار در بهار امسال، نرخ بیکاری در نخستین فصل امسال با رشد دو دهم درصدی به ۱۰.۸ درصد رسید.
درعینحال در فصل بهار امسال، نرخ مشارکت اقتصادی نیز به ۳۸ درصد رسیده است، این نرخ نسبت به فصل مشابه سال ۹۳ یعنی بهار پارسال، با رشد ۰.۹ درصدی و نسبت به فصل قبل از آن یعنی زمستان پارسال، با افزایش ۰.۷ درصدی همراه بوده است.
نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله ایران در بهار امسال نیز به رقم ۲۵ درصد رسیده است که نسبت به متوسط پارسال کاهشی اندک و جزئی را تجربه کرده است.
دولت حسن روحانی توانست در فاصله در دست گرفتن قدرت سیاسی از میانه سال ۹۲ تاکنون نرخ تورم را با کاهشی قابل توجه از بالای ۴۰ درصد به دامنه نوسانی ۱۵ درصد کاهش دهد.
همچنین نرخ رشد اقتصادی در این دوره زمانی، پس از تجربه دو سال پیاپی رشد منفی در سالهای ۹۱ و ۹۲، (نرخ رشد اقتصادی در سال ۹۱، منفی ۶.۸ درصد و در سال ۹۲، منفی ۱.۹ درصد بود.) پارسال به نرخی معادل مثبت ۳ درصد تغییر جهت داد، اما به نظر میرسد دولت یازدهم در حوزه ایجاد اشتغال و کاهش نرخ بیکاری، تاکنون توفیق چندانی نداشته است.