مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از بازدید دو روزه از ایران روز دوشنبه ۳۰ شهریور به خبرنگاران در وین گفت که «پیشرفت زیادی» در زمینه تحقیق پیرامون گذشته برنامه هستهای تهران به دست آمده است.
یوکیو آمانو در عین حال گفته است که تا پیش از ضرب الاجل روز ۱۵ دسامبر، کارهای زیادی برای تکمیل تحقیقات باقی مانده است.
سایت پارچین محلی است که آژانس میگوید ایران احتمالا طی یک دهه گذشته در آن دست به آزمایشهای نظامی- هستهای با هدف ساخت بمب اتمی زده است.
تهران این اتهام را رد کرده ولی با این حال اجازه نداده است که بازرسان آژانس مستقیم از این محل نمونهبرداری کنند.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، روز دوشنبه به خبرگزاری ایرنا گفت که «هفته گذشته چند نمونهبرداری محیطی از نقاط مشخص در مجموعه پارچین صرفا از سوی متخصصین ایرانی و بدون حضور بازرسان آژانس» انجام شد و در اختیار کارشناسان این نهاد بینالمللی قرار گرفت.
وی تاکید کرد که این نمونه برداریها «با رعایت آییننامهها و استانداردهای مربوطه انجام شد».
یوکیو آمانو در سخنان روز دوشنبه خود تایید کرد که روند نمونهبرداری با «مسوولیت و نظارت» آژانس انجام شده است. با این حال وی اشاره نکرد که آیا بازرسان این نهاد هنگام نمونهبرداری در محل حضور داشتهاند یا نه.
آقای آمانو گفت که آژانس «بینقص بودن روند نمونهبرداری و صحت نمونهها» را تایید میکند.
آن گونه که خبرگزاری آلمان گزارش داده است، نمونهها به وین- مقر آژانس- منتقل شدهاند و قرار است مورد تجزیه و ارزیابی قرار گیرند که آیا بازمانده آزمایشهای با قدرت انفجاری بالا هستند.
مدیرکل آژانس که در سفر خود به ایران همراه با معاونش از سایت پارچین نیز بازدید کرد، به خبرنگاران گفت ساختمانی را دیده که احتمالا از آن برای آزمایشات استفاده میشده است، ولی اخیرا بازسازی و از تجهیزات خالی شده است که همین مسئله میتواند بر تحقیقات اثر بگذارد.
وی اظهار داشت: «عملیات گستردهای که از سال ۲۰۱۲ در این محل صورت گرفته است، توانایی آژانس را برای دنبال کردن روند راستیآزمایی مورد تردید قرار میدهد».
بر اساس سند نقشه راه که روز ۲۳ تیرماه امسال میان سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس امضاء شد، قرار است ابهامهای مربوط به گذشته برنامه هستهای ایران حل و فصل شود.
آژانس در صدد است تا روز ۱۵ اکتبر تمام اطلاعات لازم درباره گذشته و حال برنامه هستهای ایران گردآوری کند و یوکیو آمانو روز ۱۵ دسامبر گزارش نهایی خود را به شورای حکام ارائه نماید. این گزارش میتواند راه را برای اجرایی کردن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یا توافق وین هموار کند که همان روز ۲۳ تیر میان ایران و شش قدرت جهانی به دست آمد.