جان کری، وزیر خارجه آمریکا، هفتم مهر ماه، در مصاحبهای با شبکه خبری اماسانبیسی، گفته است مسکو و تهران ممکن است جلوی استفاده حکومت سوریه از بمبهای بشکهای را بگیرند.
استفاده از بمبهای بشکهای با قدرت انفجاری بالا، در مناطقی که در کنترل شورشیان است، معمولا شمار زیادی کشته بر جای میگذارد. گزارشهای بسیاری نیز منتشر شده که بسیاری از قربانیان، غیرنظامی هستند.
سازمان دیدبان حقوق بشر خواستار افزایش تحریمها علیه حکومت اسد، به خاطر «ادامه استفاده آن رژیم از بمبهای بشکهای» شده است.
ایران و روسیه از مهمترین حامیان حکومت بشار اسد به شمار میروند.
همین موضوع نیز در پرسشی از آقای کری مطرح شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وقتی از وزیر خارجه آمریکا پرسیده شده آیا این امکان وجود دارد که ایران و روسیه از نفوذ خود بر اسد استفاده کنند تا جلوی استفاده از بمبهای بشکهای گرفته شود؛ او پاسخ داده است: «قطعا».
جان کری میگوید در دیداری که با وزیران خارجه ایران و روسیه داشته، این موضوع را مطرح کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جان کری احتمال داده که همکاریها با روسیه و ایران، بر سر سوریه ممکن است بیشتر شود.
در عین حال او میگوید میان واشینگتن و مسکو، بر سر اینکه سوریه باید کشوری «یکپارچه»، «سکولار» و «از داعش تهی» باشد، توافق وجود دارد.
علاوه بر گفتوگوهای مستقیمی که میان آمریکا و روسیه بر سر سوریه شده، وزیر خارجه آمریکا در دیدارهای خود با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود، نیز این موضوع را به میان آورده است.
وزیر خارجه ایران میگوید مسائل گوناگونی در دیدار با آقای کری مطرح میشود، اما بنا به دستور رهبر جمهوری اسلامی، مذاکرات باید بر سر توافق اتمی و نحوه اجرای آن باشد.
از سوی دیگر در دیدار تازه وزیران خارجه ایران و شش قدرت جهانی، بر سر اجرای «برنامه جامع اقدام مشترک» در نیویورک، از سوریه نیز سخن به میان آمده است.
فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در پی دیدار انجام شده، به خبرنگاران گفت، وزیران خارجه در مورد سوریه با ایران گفتوگو کردهاند.
خانم موگرینی این احتمال را مطرح کرده است که شاید بشود از «قالب موجود» (مذاکرات ایران و ۵+۱) برای پیگیری «مسائل منطقه» استفاده کرد.