حمید رسایی، نماینده تهران درمجلس، به نقل از یکی از مقامات دولت حسن روحانی و بدون ذکر نام او اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی آغاز «اقدامات عملی» ایران برای اجرای توافق اتمی وین را «پذیرفته» است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای رسایی در تذکری در جلسه علنی روز سه شنبه، ۱۲ آبان مجلس، این گفتههای مقامات دولت را «غیر قابل قبول» دانست.
در همین روز، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که کار اجرای توافق اتمی وین یا برجام براساس «فرامین و رهنمودهای» رهبر جمهوری اسلامی «در حال پیگیری» است.
اما آقای رسایی در تذکر خود گفت: «من صبح به آقایی نارضایتی خود را از جمعآوری سانتریفیوژها گفتم که او نیز جواب داد که ما خدمت مقام معظم رهبری رفتهایم و ایشان نیز اقدامات عملی را پذیرفتهاند.»
وی اضافه کرد: «باید این بازیها تمام شود؛ چرا که ایشان وقتی یک مسئلهای را علنی مطرح میکنند و بعد یک عدهای میگویند ما رفتهایم و خصوصی این مسئله را با ایشان حل کردهایم پذیرفتنی نیست و این اقدام دولت غیر قابل قبول است.»
آقای رسایی در سخنان خود اشارهای به نام این فرد نکرده است. مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیس جمهوری ایران، مسئول ارتباط با نمایندگان مجلس است و در برخی از جلسات علنی مجلس نیز حضور پیدا میکند.
روز دوشنبه، ۱۱ آبان نیز ۲۰ نماینده مجلس شورای اسلامی در تذکری به رئیس جمهور ایران خواستار توقف جمعآوری سانتریفیوژهای نطنز و فردو شده بودند.
همزمان اما علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در گفتوگو با خبرگزاری کیودوی ژاپن گفت که ایران اجرای توافق اتمی وین را با کاهش شماری از سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم آغاز کرده است.
اما سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت که «ما در حال آمادهسازی برخی از کارها هستیم تا زمان اجرای برجام را کوتاه کنیم.»
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بهروز کمالوندی اضافه کرد: «البته این کارها مربوط به اکنون هم نیست بلکه از زمان ابلاغ قانون برجام، اجرای برخی کارها را که باید با ظرافت انجام شود در دستور کار قرار دادهایم، که گزارش این اقدامات را خواهیم داد.»
آقای کمالوندی با اشاره به شرطهای رهبر جمهوری اسلامی برای اجرای توافق اتمی وین گفت که موضوع ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران یا پیامدی، تا روز ۲۴ آذر «تمام میشود».
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در نامه خود به حسن روحانی، رئیس جمهور ایران برای تائید توافق اتمی وین اعلام کرده است که اقدام در مورد نوسازی کارخانه آب سنگین اراک «تنها در صورتی آغاز خواهد شد که قرارداد قطعی و مطمئن درباره طرح جایگزین و تضمین کافی برای اجرای آن منعقد شده باشد.»
وی همچنین تاکید کرده است که «معامله اورانیوم غنیشده موجود در برابر کیک زرد با دولت خارجی در صورتی آغاز خواهد شد که قرارداد مطمئن در این باره همراه با تضمین کافی منعقد شده باشد.»
آقای خامنهای این شرط را مطرح کرده که اقدامات مربوط به این دو بند «تنها هنگامی آغاز خواهد شد که آژانس پایان پرونده موضوعات حال و گذشته را اعلام نماید».
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قرار است روز ۱۵ دسامبر گزارش نهایی خود را در باره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران یا به شورای حکام ارائه کند.
عر اقچی: اراک و ذخایر را دست نمیزنیم تا موضوع پیامدی بسته شود
رهبر جمهوری اسلامی در نامه خود همچنین خواستار دادن «تضمینهای قوی و کافی» از سوی آمریکا و اروپا برای لغو تحریمها شده بود که «از جمله آن اعلام کتبی رئیس جمهور آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر لغو تحریمها است».
درهمین حال عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره اتمی ایران، شامگاه دوشنبه در یک برنامه تلویزیونی گفت که این شرط رهبر جمهوری اسلامی «محقق شده» و جمهوری اسلامی میتواند اقدامات خود برای اجرای توافق اتمی وین را آغاز کند.
وی با بیان اینکه هنوز «هیچ» سانتریفیوژی جمع آوری نشده است اعلام کرد که ممکن است در «چند روز آینده» جمع آوری سانتریفیوژها آغاز شود.
آقای عراقچی تاکید کرد: «ما در نطنز و فردو کار را شروع میکنیم اما اراک و ذخایر را دست نمیزنیم تا موضوع پیامدی بسته شود.»
وی اضافه کرد: «طبق پیشبینیها ۱۵ الی ۱۶ روز زمان نیاز داریم تا بعد از آنکه شورای حکام قطعنامه بستن پیامدی را تصویب کرد قلب راکتور اراک را خارج کنیم. بنابراین اوایل ژانویه یا اواخر دسامبر زمان اجرای برجام خواهد بود چنانچه روند به این شکل پیش رود.»
در چارچوب توافق هستهای میان ایران و کشورهای ۱+۵ و بر پایه برنامه جامع مشترک طرفهای توافق، ایران از جمله به کاستن شمار سانتریفیوژها و پایین آوردن حجم و درجه غنیسازی اورانیوم متعهد شده است.
در مقابل کشورهای ۱+۵ هم متعهد شدهاند همزمان با عمل کردن ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام، تحریمهای اقتصادی، مالی و بانکی علیه ایران را گام به گام تعلیق و در مواردی لغو کنند.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا روز یکشنبه ۲۶ مهر گامهای رسمی مربوط به برچیده شدن تحریمها در صورت عمل کردن ایران به تعهدات مندرج در برجام را اتخاذ کردند.