رهبر جمهوری اسلامی آمریکا را «طاغوت اعظم» و «شیطان اکبر» خواند و بدون ذکر نام برخی از کشورهای منطقه را متهم کرد که «مجری سیاستهای» ایالات متحده هستند، «زمینه نفوذ» این کشور در منطقه را فراهم و به «امت اسلامی خیانت میکنند».
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آیتالله علی خامنهای روز چهارشنبه، ۲۹ اردیبهشت، همچنین «ظهور گروههای تروریستی تکفیری در منطقه و ایجاد جنگ و اختلاف میان مسلمانان» را از «سیاست های استکبار» دانست و خواستار «وحدت امت اسلامی» شد.
وی در جمع شرکتکنندگان در سی و سومین دوره مسابقات بینالمللی قرآن در ایران تاکید کرد که «مواضع و عملکرد صادقانه جمهوری اسلامی ایران، عامل اصلی تاثیرگذاری ایران در میان مسلمانان و یکی دیگر از عوامل اقتدار نظام اسلامی است».
آیتالله خامنهای همچنین «مهمترین وظیفه علما، روشنفکران و نخبگان» کشورهای اسلامی را «روشنگری» و «جهاد تبیینی» در قبال به گفته او «فریبکاریهای طواغیت» خواند و تاکید کرد که «امت اسلامی نیز باید فریب وعدههای قدرتها را نخورده و از تهدیدهای آنها هم نهراسد».
رهبر جمهوری اسلامی روز پنجشنبه، ۱۶ اردیبهشت، نیز آمریکا را به «ایرانستیزی» و «شیعهستیزی» متهم کرده بود.
آقای خامنهای پیش از این بارها کشورهای غربی از جمله آمریکا و بریتانیا را متهم کرده که گروه موسوم به «حکومت اسلامی» یا داعش را برای مقابله با قدرت ایران به وجود آوردهاند.
مقامات جمهوری اسلامی همچنین بارها عربستان سعودی و ترکیه را به حمایت از گروه موسوم به «حکومت اسلامی» متهم کرده و ائتلاف مبارزه با این گروه به رهبری آمریکا و مشارکت برخی کشورهای منطقه را «دروغین» خواندهاند.
سیاستهای جمهوری اسلامی در منطقه از جمله در سوریه و یمن در سالهای گذشته در تضاد با سیاستهای برخی از کشورهای منطقه از جمله ترکیه و عربستان سعودی بوده است.
در حالی که تهران از بشار اسد حمایت میکند، عربستان نیز از گروههای مخالف حکومت سوریه حمایت میکند.
در جریان جنگ در یمن نیز ایران از شبه نظامیان شیعه حوثی و طرفداران علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق یمن حمایت میکند. اما درمقابل عربستان هم اکنون برای حمایت از دولت عبدربه منصورهادی در یمن مواضع شبه نظامیان شیعه حوثی را بمباران میکند.
در همین حال برخی از نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی از جمله محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران، پیش از این بارها از «تحقق تمدن اسلامی» و «تشکیل جامعه جهانی اسلامی» سخن گفتهاند.
در مقابل مقامهای برخی کشورهای اسلامی منطقه از جمله ترکیه، اردن و عربستان سعودی در سالهای اخیر از گسترش نفوذ ایران ابراز نگرانی کردهاند.